Hoppa till huvudinnehåll

Kulturfonden stöder Malaktas nya tv-serie

Ann-Maj Granstubb
Maja Granstubb. Ann-Maj Granstubb Bild: Yle/Amanda Bieber ann-maj granstubb,granstubb,konstrundan,vasa,österbotten

Kulturfonden delar ut 100 000 euro till Malakta Films som producerar en dramaserie om barn i Finland under självständighetstiden. Serien Barn i 100 år ska sändas i Buu-klubben.

- Det betyder att vi får förverkliga den här idén. Det är en jättestor sak och vi är jätteglada att det finns ett intresse att förverkliga saker som riktar sig till barn i främsta hand.

I serien får Amos och hans farfar träffa barn från förr i tiden. I de tio avsnitten möter barn och vuxna från 1910- till 2000-talet - ett decennium per avsnitt. Serien bygger på barndomsminnen som allmänheten har fått skicka in och dela med sig av.

- Just nu håller vi på att förbereda förproduktionsskedet. Vi planerar inspelningarna. Redan i mars gör vi det första historiska nedslaget. Jakobstad är först ut och det handlar om 60-talet. Nu gäller det att hitta rekvisita och kläder och de sista medverkande.

Spelas in över hela Österbotten

En stor del av inspelningarna kommer att göras på olika håll i Österbotten från Jakobstad till Kristinestad. Någon episod kommer också att spelas in i södra Finland för att ge större bredd och mångfald.

Barn i 100 år har fokus på det vardagliga livet, kryddat med historiska händelser och fenomen. Målsättningen är att ge också barnen en möjlighet att göra tidsresor och uppleva hur det har varit att vara barn i Finland under 100 år av självständighet. I serien vill man fokusera på det autentiska och på känslan under epoken i fråga.

- Alla epoker har sina utmaningar eftersom det inte finns stora helheter bevarade som är tidsenliga, men vi har lyckats bra. Ännu söker vi i Jakobstad ett 60-tals egnahemshus med original dörr.

Serien görs av Malakta Films med Maja Granstubb som producent. Jenny Ingman är manusförfattare och regissör och Maria Erikslund är redaktör för serien.

Barn i 100 år sänds i Buu-klubben med start i september 2017.

Artikeln uppdaterades den 16.2 klockan 10:57 med kommentarer av Maja Granstubb.

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

 • Beväpnad polis vid parad i London efter attacken i Manchester den 23.5.

  Forskare: Satsa på bättre spaning och civilförsvar mot terrorn

  "Terrorn ett faktum Europa får leva med"

  Europa måste inse att terrorhotet är ett ofrånkomligt faktum och fokusera på att gardera sig, säger en av världens mest ansedda terrorexperter David Kilcullen. Det är i praktiken omöjligt att förhindra alla attacker men det är möjligt att vara bättre förberedd, säger Kilcullen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Skogsmaskintillverkaren Logset har fått en betydande beställning från Chile

  Skogsmaskiner från Kvevlax till USA

  Logset slöt avtal med två amerinanska återförsäljare.

  Skogsmaskintillverkaren Logset i Korsholm börjar exportera maskiner till USA. Företaget har slutit avtal med två återförsäljare verksamma i områdena kring de stora sjöarna och i nordöstra delen av landet.

 • Nina Stubb framför en lönn (utomhus).

  "Det är fullständigt hopplöst att vara papperslös"

  Att skapa förståelse för deras situation är svårt.

  Det finns inte många papperslösa i Vasa, flera som har hamnat i den situationen kan ha sökt sig till huvudstadsregionen. Men det betyder inte att det är lättare att vara papperslös i Helsingfors, säger Röda Korsets Nina Stubb. "Det är aldrig enkelt att vara papperslös."

 • Fotbollsplanen vid Sursik i Pedersöre

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

 • Våt brunbjörn

  En björn har rört sig i Solf

  Spår av björn mellan riksåttan och Rimal.

  En björn sågs på måndag kväll röra sig i Solf i Korsholm mellan riksåttan och Rimal. Det finns tydliga spår efter björnen och Anton Svens från Solf jaktförening bekräftar att det rör sig om björnspår.

 • Mercury 3,5 hästkrafter

  Efterlysningen 23.5

  Flera utombordare efterlyses idag!

  Utombordare i olika konfigurationer - men också en hel del stick-relaterat i Efterlysningen idag!

 • Ungdomsriksdagen 15.4.2016.

  Debatten i riksdagen om jour i Vasa skjuts upp

  Tas upp till behandling första juni.

  Det blir ingen debatt om omfattande jour på Vasa centralsjukhus på tisdagen. Tidigare var det tänkt att medborgarinitiativet om jourreformen skulle debatteras i riksdagen på nytt på tisdagen, men inte heller den här gången är omsorgsminister Juha Rehula (C) på plats.

 • Pulpeter

  Ingen skolstrejk i Vasa

  Staden går föräldrarnas krav till mötes.

  Det blir ingen skolstrejk i Vasa på fredag det meddelar föräldraföreningen i Vanhan Vaasan koulu. Föräldrar till elever i skolan hade tänkt hålla barnen hemma från skolan på fredagen på grund av den dåliga inomhusluften.