Hoppa till huvudinnehåll

Lindholm: Väldigt synd att Roponen missar VM

Riitta-Liisa Roponen
Riitta-Liisa Roponen. Riitta-Liisa Roponen Bild: Lehtikuva skidåkning,Riitta-Liisa Roponen,Roponen,sport

Att Riitta-Liisa Roponen missar hemma-VM i Lahtis är ett stort avbräck för hela den finländska truppen. Det anser Yle Sportens expert Glenn Lindholm.

Idag kom beskedet att det inte blir något VM på hemmaplan för Riitta-Liisa Roponen. Roponen lider av en ryggskada och har opererats.

– Det är väldigt synd att hon missar hemma-VM, speciellt för henne själv men också för hela finländska laget. Roponen har ju varit med i samtliga mästerskap sedan OS i Salt Lake City 2002 och skulle ha bidragit med en hel del rutin, speciellt för de yngre åkarna.

– Hon skulle ha haft två riktigt bra individuella distanser i VM: skiathlon och tremilen i fristil. Dessutom skulle hon ha varit en stöttepelare i stafetten, endera på tredje etappen eller som fullgod reserv, säger Yle Sportens expert Glenn Lindholm.

Oklart hur det blir i framtiden

Roponen missade Tour de Ski på grund av ett diskbråck men var tillbaka i världscupen i Ulricehamn i mitten av januari. Under VM-lägret har tillståndet igen förvärrats.

– Ryggskadorna har blivit vanligare bland längdåkare och med ett diskbråck kan man givetvis inte tävla, säger Lindholm.

Att missa hemma-VM i Lahtis beskriver Roponen själv som den största besvikelsen i karriären. Nästa år går OS av stapeln i Pyeongchang i Sydkorea och det återstår att se om Roponen kommer att finnas med då.

– Nu kan hon bara hoppas på att skadan läker och så får vi se om hon orkar satsa mot en ny OS-säsong. Där finns paradsträckan 10 km fritt på tävlingsprogrammet, säger Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport