Hoppa till huvudinnehåll

Ljusning i sikte på bostadsmarknaden i Åbo

Visningsskylt.
Ljusning i sikte för bostadsmarknaden i Åbo. Visningsskylt. Bild: Yle Visning,bostadsmarknaden,Bostadsmarknad,bostäder,bostadsköp,bostadsbrist

Bostadsmarknaden i Åbo verkar efter några skrala år gå mot en ljusning. Det säger åtminstone de fastighetsförmedlare vi har talat med.

- Det är klart fler människor på visningarna nu än jämfört med i fjol vid samma tidpunkt, och i december sålde vi mer bostäder än någonsin, säger fastighetsförmedlaren Anders Winter på Kiinteistömaailma Verdulo Oy. Det verkar som om de senaste positiva sysselsättningsnyheterna har fått folk i rörelse.

Fastighetsförmedlaren Petri Abrahamsson.
Fastighetsförmedlaren Petri Abrahamsson tror på en liten ljusning i år, men tror inte det leder till högre priser. Fastighetsförmedlaren Petri Abrahamsson. Bild: Yle/Jesper Alm fastighetsförmedlare,fastighetsförmedlare

Också vid Aktias fastighetsförmedling i Åbo har man lagt märke till samma trend. Antalet personer som dyker upp på visningar av bostäder främst i centrum har ökat.

- Det är en bra sak, och det är fint om det kommer fler människor på visningarna, för det underlättar naturligtvis försäljningen av bostäderna, säger fastighetsförmedlaren Petri Abrahamsson. Men trots ett större intresse tror jag inte att priset kommer att påverkas i någon större utsträckning.

"Priserna stiger troligtvis inte i år"

Ettorna och tvåorna i centrum är fortfarande de som säljer bäst, och de intresserar såväl bostadsplacerare som föräldrar från andra orter, som är på jakt efter en bostad åt sina barn.

- Intresset för små bostäder har vuxit hela tiden och man kan nästan säga att det råder lite brist på sådana i dagens läge, säger Winter. Speciellt sådana där alla stora renoveringar skulle vara gjorda.

Medelpriset på bostäderna påverkas mycket av läget, men också av i vilket skick de är.

Fastighetsförmedlaren Anders Winter i ett höstigt Åbo invid Aura å.
Fastighetsförmedlaren Anders Winter är nöjd med utvecklingen just nu. Fastighetsförmedlaren Anders Winter i ett höstigt Åbo invid Aura å. Bild: Kiinteistömaailma. fastighetsförmedlare,kiinteistömaailma

På nätet finns också tjänster i dagens läge som konsumenterna kan använda för att se hur priserna har utvecklats och vad man kan tänkas få betala för olika bostäder på olika platser.

- Trots att vi kan se ett ökat intresse på bostadsvisningarna tror inte jag att det kommer att påverka priserna, säger Abrahamsson. Människorna är pålästa i dag, och åtminstone i år kommer priserna troligtvis att ligga på samma nivå som tidigare.

Fler vill till centrum

En trend som har blivit starkare under de senaste åren är att allt fler vill bosätta sig i centrum eller nära centrum.

- Har man en bostad i låt oss säga Suikkila, Jyrkkälä eller andra stadsdelar längre ut kan det nog bra hända att försäljningstiderna är långa och intresset litet, säger Abrahamsson. Nu vill människor ha det bekvämt, och därför väljer man att bosätta sig i centrum.

Enligt Winter vill både ung som gammal nu bo i centrum eller nära centrum där servicen finns, och intresset för centrumbostäder har ökat.

- De nya bostäder som byggs nu intresserar främst ett äldre klientel, och många söker sig in mot centrum efter att kanske tidigare ha ägt ett småhus i utkanterna av Åbo, säger Winter. Många vill har trygghet och god service och väljer därför att flytta till nya bostäder nära kärncentrum.

Försäljningen ökat i hela landet

Siffror från Fastighetsförmedlingsbranschens centralförbund, KVKL, visar att försäljningen av bostäder har tagit fart ordentligt i januari. Jämfört med samma tid ifjol ökade försäljningen av både gamla och nya bostäder med över 8 procent. Bäst gick gamla egnahemshus åt och ökningen i hela landet var 12 procent jämfört med januari 2016.

- Ökningen kan förklaras med att konsumenternas tilltro till sin egen privatekonomi har ökat samtidigt som det kommit många goda sysselsättningsnyheter, säger verkställande direktör Jukka Malila vid Fastighetsförmedlingsbranschens centralförbund. Konsumenternas starka tro på framtiden fortsätter enligt våra prognoser och det här kommer att avspegla sig i ökande försäljningssiffror de närmaste månaderna.