Hoppa till huvudinnehåll

Ökänd gratisätare häktad - färsk dom avslöjar systematiken

En biff på en tallrik.
På basis av de restauranger mannen valt verkar han gilla kötträtter. En biff på en tallrik. Bild: Yle/ Pekka Tynell kött,köttätande,köttprodukter,biffar,restaurang,måltider

En man som under en längre tid har ätit på restauranger i huvudstadsregionen utan att betala har nu häktats av tingsrätten i Helsingfors. En dom från december avslöjar hur systematiskt bedragaren har agerat.

- Mannen åt och drack alkohol på restaurang Sevilla på Södra järnvägsgatan i måndags. Han fick en mellanräkning på 80 euro och ville beställa mer. Han ombads ändå betala först och sade då att han inte har några pengar. Polisen tillkallades till platsen och mannen förhördes. I dag har tingsrätten häktat mannen misstänkt för bedrägeri, säger kriminalkommissarie vid Helsingforspolisen Pekka Seppälä, som leder utredningen.

I vanliga fall skulle mannens gratisätande ses som lindrigt bedrägeri men då skulle han inte kunna begäras häktad av tingsrätten.

Mannen äter inte bara för att han är hungrig utan beställer också tobak och olika slags alkohol.― Pekka Seppälä, kriminalkommissarie

- I min häktningsbegäran till tingsrätten skrev jag "Mannen äter inte bara för att han är hungrig utan beställer också tobak och olika slags alkohol. Han har aldrig ens en tanke på att betala. De upprepade gärningarna kan anses vara planerade och de kan inte ses som lindriga sett till helheten". Därför är det inte fråga om lindrigt bedrägeri utan bedrägeri. Han har dessutom tidigare dömts för liknande brott, säger Seppälä.

Mannen misstänks för tre liknande bedrägerier och dessutom har åtal väckts för nio liknande fall. De ska behandlas i Helsingfors tingsrätt i slutet av mars.

Har ätit gratis flera gånger under samma dag

Så sent som i december dömdes mannen för 24 bedrägerier som alla handlade om att han ätit utan att betala. Domen visar hur mannen har satt gratisätandet i system.

Den 14 juli i fjol åt och drack han alkohol på restaurang Morrisons i centrum av Helsingfors för 52 euro utan att betala och senare samma dag åt han gratis på restaurang La Famiglia. Där landade räkningen på 84 euro.

Sammanlagt har mannen ätit på restauranger mellan juli och början av november i fjol för nästan 1 500 euro utan att betala för sig.

Följande dag, den 15 juli följde han upp med mat och alkoholdrycker för nästan 84 euro på restaurang Scandic Marski.

Den 18 juli avnjöt han mat och dryck för 48 euro på restaurang Memphis och dagen därpå blev det mat, alkoholdrycker och tobaksprodukter i puben Stones för 106 euro, som mannen sin vana trogen inte betalade. Den räkningen hör till de största som mannen låtit bli att betala. Bara ett annat restaurangbesök har inneburit en räkning på över 100 euro.

Sammanlagt har mannen ätit på restauranger mellan juli och början av november i fjol för nästan 1 500 euro utan att betala för sig.

Domen visar också att mannen besökt samma restauranger flera gånger utan att betala. Alla förutom två ligger i Helsingfors.

HOK-Elanto kan inte ge portförbud åt mannen

En stor del av restauranger som mannen har bedragit ägs av HOK-Elanto.

Direktören för HOK-Elantos restauranger, Jouko Heinonen, sade till Yle Huvudstadsregionen i höstas att HOK-Elantos restauranger inte kan ge mannen portförbud.

- Det handlar om personskydd. Man kan tänka sig att vi har en bild på mannen från en övervakningskamera men vi kan inte sprida den bilden eftersom vi i så fall bryter mot lagen. Vi kan inte ha register eller listor över kunder.

- Och vi kan inte ge portförbud på grund av sexualitet eller ras eftersom vi i så fall diskriminerar kunder. Om vi kräver att en kund betalar maten före och inte efter måste bevisen för att kunden inte brukar betala vara väldigt starka för i annat fall diskriminerar vi kunden. Men om bevisen är starka kan vi begära kundens kredituppgifter på förhand, sade Jouko Heinonen då.

Helsingfors tingsrätt dömde den 47-åriga mannen den 14 december till åtta månaders ovillkorligt fängelse. Han dömdes för 24 bedrägerier och fyra snatterier.

Domen har inte vunnit laga kraft eftersom mannen har överklagat till hovrätten.

Staten betalade för mannens försvarsadvokat och i domen konstateras "med tanke på mannens ekonomiska situation räknas summan som en förlust till staten".

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen