Hoppa till huvudinnehåll

Poänglösa jumbon Pargas IF vill fortsätta i ligan: ”Det här var en träningssäsong”

Comebacksäsongen på högsta serienivå blev ingen höjdare för Pargas IF. Nykomlingen blev helt utan poäng i grundserien och tvingas nu kvala.

Åskådarna orkar heja fram sitt lag också i säsongens sista grundseriekamp. Match nummer 18 slutar med förlust nummer 18, då Helsingfors IFK vinner med 28-18 på onsdagskvällen.

Liganykomlingen Pargas IF har seriens tredjehögsta publiksnitt på 271 ögonpar per match, lika många som Sjundeå IF. Bara BK-46 (516) och Atlas (363) lockade mer folk.

– Det är en signal att vi ska fortsätta i FM-serien, att det verkligen finns ett genuint intresse på orten. Det är inte alltid så självklart i en liten stad som Pargas, säger PIF-handbollens ordförande Jan ”Bambu” Eriksson, som vill se fortsatt ligaspel för publikens och juniorernas skull.

– För att vi ska ha en återväxt, förklarar han. Vi har en jättebra juniorsatsning med 350 juniorer, och man måste ha förebilder för att bli elitidrottare. Det har vi inte med ett division 1-lag, men med ett FM-serielag har vi det. Vi är kanske inte riktigt elit ännu, men snart.

Skyttekungen: En besvikelse

Enligt ordförande Eriksson var den poänglösa grundserien endast en mindre missräkning. Man måste vara realist, säger han och påminner att debutåret främst handlat om att se och lära för alla parter.

– Det är onödigt att skylla på tränarstaben eller spelarna, utan hela organisationen sitter i samma stol. Vi är ett sammansvetsat gäng: styrelsen, föräldrar, spelare, lagledare och tränare. Alla måste bära sitt strå till stacken – och där har vi lyckats. Vi har lärt oss mycket.

HIFK:s Antti Koskela och PIF:s Fredrik Lundén pratar, 15.2.2017.
Fredrik Lundén, här med HIFK:s Antti Koskela (t.v.), har visat att han håller god ligaklass. HIFK:s Antti Koskela och PIF:s Fredrik Lundén pratar, 15.2.2017. Bild: Yle/Janne Isaksson handboll,HIFK Handboll,Pargas IF,antti koskela

Fredrik Lundén ger inte säsongen riktigt lika höga poäng. Lundén var Piffens klart bästa målskytt i grundserien och slutade elva i skytteligan med 90 fullträffar på 18 matcher.

– Säsongen är nog en besvikelse för mig, jag hade räknat med åtminstone nån seger mot Dynamo. Höstsäsongen var jobbig, men här på våren har vi börjat spela lite bättre, menar Lundén.

– Speciellt tungt var det efter Dynamo borta (förlust med 20-26 mot nästjumbon i Riihimäki). Det var personligen en ganska stor besvikelse och mentalt ganska tung. Men det gäller bara att komma igen.

”Nu vet vi vad som krävs”

Lundén ser framför allt orutin som orsak till kräftgången. Han har inget tydligt svar på ifall det varit bättre för det A-juniorbetonade laget att växa till sig genom ännu en säsong i division 1, men "nån gång måste man ju våga ta steget upp", påpekar han.

– Vi har hela tiden sagt att vi inte ska hänga huvud och fundera så mycket på förlusterna. Det här är ändå vår första ligasäsong och vi har ingen erfaren ligaspelare. Vi är ett mycket, mycket ungt lag och det här var lite av en träningssäsong för oss.

– Nu vet vi vad som krävs. Man kan inte gå in i en match halvhjärtat, utan det krävs ordentligt spel. Men sånt är det, vi får se om det blir bättre till nästa säsong. Om vi hålls kvar, men det ska vi nog hållas, säger Lundén och blinkar.

Ny tränare och förstärkningar

PIF gick in försiktigt i comebacksäsongen och ekonomin står fortsättningsvis på stabil grund. Ifall man behåller ligaplatsen lovar ordförande Eriksson utländska förstärkningar ända från säsongsstart.

Denna säsong inledde Piffen med nästan enbart egna produkter, men under de senaste veckorna har man plockat in två makedonier i Stefan och David Kuzmanovski (som trots samma efternamn inte är släkt med varandra).

Tränare Toni Kallio under PIF-timeout, 15.2.2017.
Toni Kallio klev in i tränarteamet för några veckor sedan. Tränare Toni Kallio under PIF-timeout, 15.2.2017. Bild: Yle/Janne Isaksson handboll,Pargas IF,toni kallio

För en knapp månad sedan kom även Toni Kallio in som ny chefstränare, med det tydliga uppdraget att rädda Pargas IF kvar i handbollsligan.

– Den första grejen var att se till att inställningen är i skick. Om det inte finns en attityd att man vill lära sig och bli bättre, så är det svårt att ändra på nånting alls. Och den inställningen fanns här, berättar Kallio.

– Självförtroendet bygger förstås på att man lyckas, och när man inte vinner måste man istället försöka ta till sig mindre bitar här och där. Man måste utveckla spelet och märka att okej, nu har vi tränat på det här och nu kan vi det.

Vill Hangö upp?

Pargas IF:s sannolika motståndare i det stundande ligakvalet är HC HIK. Hangölaget har förlorat endast en match i division 1 denna säsong och ångar på mot serieseger.

Som förening är man rätt långt i samma situation som PIF var för ett år sedan. Piffen gjorde i höstas comeback efter degraderingen våren 1997 – Hicken föll ut säsongen efter.

HIK har likt PIF ungt lag som håller hög division 1-nivå, men ligastandarden är en helt annan femma såväl spelarmässigt som ekonomiskt.

– Det är himmelens svårt att säga just nu, säger HIK-handbollens ordförande Teppo Puputti beträffande en möjlig ligaansökan.

"Krävs himla mycket"

PIF och nästjumbon Dynamo möter ettan respektive tvåan från division 1 i ligakvalet. Vinnarna i bägge möten erbjuds ligaplats för nästa säsong. Om någondera tackar nej går frågan vidare.

För första gången på länge finns det ingredienser för ett på allvar laddat ligakval, i och med att det kan finnas fler än tio lag med ligaambitioner. Puputti vet att Hicken klarar ligalicenskraven – men vill inte lova en ligasatsning.

– Det är både en chans och en risk. Man ser ju hur det gått för Pargas, det är inte sådär bara att hoppa på ligakälken. Det krävs så himla mycket för att man inte bara ska bli en poängautomat.

Janne Korpimäki, BK-46
Den tidigare BK-46-spelaren Janne Korpimäki representerar nuförtiden HC HIK. Janne Korpimäki, BK-46 Bild: Yle/Patric Westerlund BK-46,korpimäki janne

Puputti var själv med som spelare när Hicken senast spelade på högsta serienivå i fyra säsonger i mitten på 1990-talet. Sedan degraderingen har föreningen upplevt tunga år, men är nu på väg tillbaka uppåt.

– Inom den närmaste framtiden vill jag se oss i ligan, men det här blir kanske ändå för tidigt. Den kalla sanningen är att vi i så fall måste få fler spelare, vilket också ställer större krav på ekonomin, säger Puputti.

– Vi vill ju inte heller att ekonomin faller i botten genom ett avancemang, uppförsbacken kan bli lång och brant. Men ingenting är bestämt, om den dagen kommer, så kollar vi läget och bestämmer oss.

”Kall, kall, kall mottagning”

Innan det beslutet möjligen ska tas väntar som sagt kvalkamper. Pargastränaren Kallio tror spelarna klarar av omställningen från slagpåse i ligan till förhandsfavorit i kvalet.

– Trots att vi förlorat samtliga matcher i grundserien har vi mött betydligt hårdare motstånd än Hangö. Redan det att man har rutinen av att få och ge smällar i försvaret innebär en klar skillnad. Det måste synas i spelet att man spelat i ligatempo en hel säsong, det ska helt enkelt synas.

PIF-basen Eriksson, som liksom kollegan Puputti är tidigare ligaveteran, hälsar Hangöborna välkomna till Pargas.

– En kär fiende med många bekanta ansikten. De ska få en kall, kall, kall mottagning. Speciellt ”Skinne”, säger Eriksson med ett smil och skickar en extra hälsning till HIK:s Pargasbördiga Fredrik Karlsson.

Ligakvalet avgörs enligt systemet bäst av tre. De första matcherna spelas 9–12.3 (lagen avgör senare exakta datum), de andra 14–18.3 och vid behov de tredje 19–21.3. Därefter möter vinnarna respektive förlorarna varandra.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport