Hoppa till huvudinnehåll

Polisen har löst fallet med den nedbrunna bocken på Vasa torg

Julbocken har brunnit ned.
Julbocken har brunnit ned. Bild: Yle/Malin Hulkki. Julbock,eldsvådor,vasa torg

Onsdagen den 1 februari vid tretiden på natten brann Vasaregionens turisms julbock på Vasa torg upp. Nu har polisen en misstänkt gärningsman - en ung man från Vasaregionen som har erkänt brottet.

En taxibilist i närheten såg branden och ringde nödcentralen. En polispatrull anlände snabbt till platsen men med polisens släckningsutrustning, en brandsläckare, fanns det inte så mycket att göra åt bocken som stod i lågor.

Bocken brann upp och för räddningsverket som också kommit till platsen fanns inget annat att göra än sköta eftersläckningen.

I polisens platsundersökning fick man reda på att två män i mörka kläder hade setts avlägsna sig springande från platsen över torget samtidigt som bocken brann.

Inspelningarna från Vasa stads övervakningskameror styrkte ögonvittnenas observationer. Två män som passade in på beskrivningen rörde sig nära bocken.

En man erkände sig skyldig

Branden fick stor uppståndelse i lokal media och redan i inledningsskedet anmälde sig en person hos polisen som möjlig gärningsman.

Han misstänkte att han möjligen kunnat få bocken att börja brinna då han utan egentlig anledning kastat en tändsticka på den. Han kom ihåg att bocken inte börjat brinna medan han stod där men tanken hade slagit honom att det kanske ändå var han som fått den att börja brinna.

Polisens undersökare kunde dock snabbt utesluta den här misstänkta personen från förundersökningen.

Material från övervakningskameror hjälpte polisen

Förutom stadens övervakningskameror finns det många andra övervakningskameror på området och polisen började gå igenom inspelningsmaterialet från dem.

Inspelningen hos en företagare på området gav en önskad träff. En person som stämde in med övriga observationer hittades i materialet. En av bildsekvenserna hade en tydlig bild av en persons ansikte. Personen var inte bekant för polisen och det gick inte att identifiera personen direkt.

Genom att pussla samman olika bitar från olika källor lyckades man på polisen till sist få reda på vem personen på bilden var.

Personen som är misstänkt för brottet har i polisens förhör erkänt gärningen. Något särskilt motiv tycks inte ligga bakom.

Den misstänkte hade efter en kväll på krogen fått ett plötsligt infall då han gått förbi bocken och har då tänt på den. Den misstänktes kompis som var med vid tidpunkten misstänks inte för något brott.

Polisen avslutar inom kort förundersökningen och sänder ärendet vidare till åklagaren som tar ställning till väckande av åtal i ärendet. Ärendet har undersökts som skadegörelse. Den misstänkte är en ung man från Vasaregionen. Målsägande i fallet har ersättningsyrkande i ärendet på flera tusen euro.

Läs också