Hoppa till huvudinnehåll

Skogshuggare hoppas ännu på vinter

Två män mäter en avverkad trädstam.
Då temperaturen växlar får man vara noggrann med måtten på de avverkade stammarna. På bilden skogsmaskinsentreprenör Anders Nordell med skogsägare Jesse Lindholm. I bakgrunden också praktikant Jimmy Bergström. Två män mäter en avverkad trädstam. Bild: Yle/Monica Forssell skogsavverkning

Vinterns växlande väderlek ställer till det för dem som jobbar med att avverka skog.

Vägar och åkrar är frusna men i många skogar är marken ännu mjuk. Det här innebär att sådana skogar som ligger lite avsides utan någon skogsväg i närheten, är svårare att avverka.

Temperaturkasten bidrar också till att mätningen av stockar och stammar kan bli inexakt. Det här betyder i sin tur att det behövs kontrollmätningar för att mätningarna säkert ska bli rätt.

Skogsmaskin fäller träd.
Skogar som är belägna intill vägar går bra att avverka. Skogsmaskin fäller träd. Bild: Yle/Monica Forssell skogsavverkning

Då det är kallt är stammarna hårda men när det är varmt mjuknar barken och skogsmaskinens mäthjul sjunker in i barken. Det här kan leda till kast på flera centimeter.

- I dagens läge får man vara jättenoggrann med allt, förklarar skogsmaskinsentreprenör Anders Nordell.

Man kontrollmäter tjockleken på en trädstam som avverkats.
Anders Nordell kontrollmäter en avverkad stam. Man kontrollmäter tjockleken på en trädstam som avverkats. Bild: Yle/Monica Forssell anders nordell

Liksom andra skogsmaskinsentreprenörer och skogsägare som vill avverka ännu i vinter, hoppas Nordell ännu på en rejäl vinter.

Visserligen är läget i Sydvästra Finland just nu bättre än vad det var för några veckor sedan, men ett par veckor med flera minusgrader säger han inte nej tack till.

- Nog lever vi i den tron att mars månad kan bli riktigt bra ännu!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland