Hoppa till huvudinnehåll

Thaipolis trängde in i berömt buddhisttempel på jakt efter abboten

Wat Dammakaya-templet som är berömt för sin futuristiska stil ligger på ett vidsträckt område i Bangkoks utkanter
Wat Dammakaya-templet som är berömt för sin futuristiska stil ligger på ett vidsträckt område i Bangkoks utkanter Wat Dammakaya-templet som är berömt för sin futuristiska stil ligger på ett vidsträckt område i Bangkoks utkanter Bild: EPA/NARONG SANGNAK Thailand,buddhism

Över 1 000 thailändska poliser har trängt in i ett berömt, kontroversiellt buddhisttempel i Bangkok.

Den styrande militärjuntan har beordrat polisen att gripa Wat Dammakaya-templets ålderstigne ledare Phra Dhammachayo.

Abboten misstänks ha tagit emot över 32 miljoner euro av en affärsman som har dömts till fängelse för förskingring.

Pengarna var en del av de förskingrade medlen och polisen har jagat den religiösa ledaren i månader. Abboten förnekar all skuld.

Var är abboten?

Tidigare försök att gripa templets ledare har misslyckats eftersom hans anhängare har skyddat honom i templet.

Phra Dhammachayo tros ha gömt sig i det futuristiska templet eftersom han inte har setts i offentligheten på flera månader.

Templet har omringats av ett par tusen poliser och soldater som anlände vid gryningen lokal tid.

- Dhammakaya-templet har tillåtit polisen att utföra en husrannsakan och att gripa den misstänkte ledaren, konstaterar den federala polisen DSI i ett uttalande.

- Abboten borde ge sig frivilligt om han tror att han är oskyldig, säger polisöversten Paisit Wongmuang som leder tillslaget.

Minst ett par tusen poliser och soldater har omringat Wat Dammakaya-templet som skyddas av munkar och anhngare
Minst ett par tusen poliser och soldater har omringat Wat Dammakaya-templet som skyddas av munkar och anhängare Minst ett par tusen poliser och soldater har omringat Wat Dammakaya-templet som skyddas av munkar och anhngare Bild: EPA/NARONG SANGNAK Thailand,buddhism

Senare på torsdagen meddelade polisen att dagens räd avslutats och att letandet efter Phra Dhammachayo fortsätter på fredagen.

Känslig konflikt

Polisen tror att abboten skyddas inne i det vidsträckta templet av tusentals anhängare som bad högljutt för sin ledare då polisen trängde in.

- Jag vet inte om han är där inne, jag har inte sett honom på nio månader sa templets talesman, munken Phra Sanitwong Wutthiwangso.

Polisens intrång är en känslig fråga för juntan eftersom det vördade buddhistiska munkväsendet i Thailand är autonomt vid sidan om armén och kungahuset.

Myndigheternas inställning till den kontroversiella Dhammakaya-sekten har hårdnat under de senaste åren, dels på grund av påtryckningar från andra buddhistledare.

Munkarna bad böner för sin ledare då polisen trängde in vid gryningen
Munkarna bad böner för sin ledare då polisen trängde in i gryningen Munkarna bad böner för sin ledare då polisen trängde in vid gryningen Bild: EPA/NARONG SANGNAK Thailand,buddhism

Stöder oppositionen?

Juntan har varit kritisk mot sekten eftersom den anses ha band till den störtade och landsflyktige oppositionsledaren, den förre premiärministern Thaksin Shinawatra.

Dhammakaya-sekten har tillbakavisat alla anklagelser om samröre med Thaksin och hans yngre syster, ex-premiärminister Yingluck Shinawatra som störtades i en militärkupp år 2014.

Sekten anser sig vara en spelbricka i konflikten mellan armén och Thaksins anhängare, de så kallade rödskjortorna som dominerar på landsbygden.

Phra Dhammachayo grundade sekten år 1970. Den har vuxit snabbt och hör till de rikaste buddhistorganisationerna i Thailand tack vare generösa anhängare.

Kritikerna anser att sekten är en kult som dyrkar sin ledare som har skott sig både på sina fattiga och rika anhängare.