Hoppa till huvudinnehåll

Varför skäms vi över sex?

Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?

Skammen beror ofta på normer. Om man är utanför normen, det som ses som normalt och vanligt, så händer det lätt att man skäms. Sex & Sånts panelist Mima Ekelund frågar sig om en orsak till att skam ofta är kopplat till sex kan bero på att normerna kring sex ändå är rätt så okända?

- Vilka är de här normerna? Det känns som att man borde veta, men samtidigt vet man inte och det finns ingen handbok att kolla i. Man vill gärna vara så normal som möjligt, men man vet egentligen inte vad det där normala är.

Två svettiga, normala kroppar i otakt, och en musprutt är det enda som hörs

Bilden som populärkulturen matar oss med hjälper knappast med att få bort skammen. Där är sexscenerna en perfekt symmetri mellan två (eller fler) supervackra kroppar med rosendoft och romantisk musik i bakgrunden. Sen då det under den egna sexakten är två svettiga, normala kroppar i otakt, och en musprutt är det enda som hörs, så är det så långt ifrån den bilden av sex som medierna erbjuder.

Detta är förstås ändå väldigt normalt och vanligt, men eftersom det inte är den bilden som syns utåt, så är det lätt att skamkänslorna kommer fram.

Sexualterapeut Anna Kolster har svar på hur man kunde försöka få bort skammen från sexet.

- Det skulle vara bra om alla kunde tänka mer på att sex egentligen är lek för vuxna. Allt går inte enligt ett visst förutbestämt mönster, och det skulle vara bra om man kan skratta åt mystiska lukter eller ljud under sex, eller om nåt inte går som man tänkt sig. Det är inget man ska behöva skämmas över, säger Anna.

Utmana tystnaden som skammen för med sig― Sexualterapeut Anna Kolster

Lyft katten på bordet och säg som det är. Utmana tystnaden som skammen för med sig, istället för att sitta tysta och låtsas som att inget hänt.

- Ett enkelt “Kändes det här lite pinsamt” kan vara orden som behövs för att få den pinsamma stämningen att lätta, säger Anna Kolster.

Skammen kan ha många ansikten.

Skammen behöver inte enbart komma i form av tystnad och att man vänder sig inåt. Den kan också ha helt motsatt effekt och visa sig som skamlöshet.

- Ta en sak som enligt samhällets normer borde vara på ett visst sätt. Om någon skäms över att bryta mot den normen, så kan man dra det till överdrift för att på så sätt visa att man är medveten om att man bryter mot normen och att man inte bryr sig om att skammen “borde” infinna sig, även om man skäms, förklarar Anna.

Man som gömmer ansiktet i en pafflåda.
Ibland gör skammen att man vill gömma sig, men den kan ha motsatt effekt också Man som gömmer ansiktet i en pafflåda. skam,gömställen,sex & sånt

Mima berättade att hon minns en kväll för många år sedan då hon spelade ett ölspel på en fest. Där kom frågan om sex upp, och alla som hade haft sex ombads dricka.

-Även om jag i det skedet inte hade haft sex, så gick tankarna genom mitt huvud om hur jag ska svara, och det slutade med att jag drack, trots att jag egentligen inte borde ha gjort det. Jag skämdes över att säga att jag inte haft sex.

Om det handlar om att man har olika sexlust så skäms båda.

Anna berättar att när det kommer till par så är skammen väldigt ofta närvarande och rör på sig inom förhållandet, eller så skäms båda över samma sak, men av helt olika orsaker.

-Om det handlar om att man har olika sexlust så skäms båda. Den som vill ha sex skäms för att den har lust, den som inte har lust skäms över att inte ha det, säger Anna Kolster. Då hjälper jag dem att öppna den här skammen. Jag hjälper dem att våga göra sig sårbara för varandra, för då vågar de prata om hur det på riktigt känns.

-När man vågar säga hur man känner sig otillräcklig då den andra inte vill något som man själv vill, då har man hittat nyckeln till att lösa de här situationerna.

Vill du se hela Sex & Sånts diskussion om skam? Kolla avsnittet här:

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex & sånt-podden

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?