Hoppa till huvudinnehåll

Alla ska få gifta sig - riksdagen förkastade motinitiativ

Ett homosexuellt par kysser varandra.
Ett homosexuellt par kysser varandra. Bild: Zsolt Szigetvary/EPA homopar,homosexuella,homosexuellt par,könsneutralt äktenskap,lesbisk

Riksdagen har förkastat medborgarinitiativet som skulle ha hävt lagen om könsneutrala äktenskap.

Riksdagsledamöterna beslöt med klara siffror att inte slopa den könsneutrala äktenskapslagen, som träder i kraft i början av mars.

120 ledamöter röstade mot medborgarinitiativet, 48 röstade för och två röstade tomt. 29 ledamöter var inte närvarande vid omröstningen.

Se hur riksdagsledamöterna röstade här.

Medborgarinitiativ mot medborgarinitiativ

Den könsneutrala äktenskapslagen är också ett resultat av ett medborgarinitiativ. Riksdagen godkände principbeslutet om könsneutrala äktenskap i november 2014.

Den nya äkteskapslagen ska träda i kraft den första mars, men i sista stund försökte ett annat medborgarinitiativ störta lagen. Enligt initiativet skulle äktenskapet bara gälla man och kvinna.

Det nya medborgarinitiativet landade först i ett oenigt lagutskott, som ändå med klara siffror föreslog att initiativet förkastas.

Att godkänna initiativet skulle enligt utskottet ha lett till en spiral där lagar turvis stiftas och rivs upp.

Lagutskottet kunde ha lämnat frågan där, men valde att skicka sitt betänkande till riksdagen efter krav från Sannfinländarna. Beslutet fick kritik både i oppositionen och inom regeringen.

 • Pixnekliniken i Malax

  Malax önskar fler kommuner till Pixnekliniken

  Värdkommunavtalet för Pixnekliniken är nu klart.

  Värdkommunavtalet för Pixnekliniken fick klartecken i kommunstyrelsen i Malax på onsdag kväll. Man hoppas ännu på att fler kommuner ska ansluta sig.

 • Karta över Syrien

  Israel ska ha bombat vapenlager vid Damaskus flygfält

  Massiv explosion hördes på tiotals kilometers avstånd.

  En massiv explosion vid flygfältet i Damaskus ska ha orsakats av israeliska bombplan som slog till mot ett lager för iranska vapenleveranser. Israel vill inte kommentera uppgifterna.

Läs också

 • Galtby färjfäste.

  Ingen strejk i skärgårdstrafiken

  Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp i morgon.

  Parterna i tvisten om skärgårdstrafiken godkände riksförlikningsman Minna Helles medlingsbud i natt. Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp på fredag.

 • Träning i häcklöpning vid Folkhälsan utbildning i Norrvalla.

  Idrottande unga löper risk för ätstörning

  Folkhälsan utbildar idrottledare i ämnet.

  Många idrottande ungdomar har under sin karriär antingen själv drabbats av ätstörningar eller sett en kompis drabbas.För att öka medvetenheten och kunskapen om ätstörningar har Folkhälsan utbildning startat projektet "idrott och ätstörningar" där man utbildar idrottsledare om kostens del av träningen.

Nyligen publicerat - Inrikes