Hoppa till huvudinnehåll

Alla ska få gifta sig - riksdagen förkastade motinitiativ

Ett homosexuellt par kysser varandra.
Ett homosexuellt par kysser varandra. Bild: Zsolt Szigetvary/EPA homopar,homosexuella,homosexuellt par,könsneutralt äktenskap,lesbisk

Riksdagen har förkastat medborgarinitiativet som skulle ha hävt lagen om könsneutrala äktenskap.

Riksdagsledamöterna beslöt med klara siffror att inte slopa den könsneutrala äktenskapslagen, som träder i kraft i början av mars.

120 ledamöter röstade mot medborgarinitiativet, 48 röstade för och två röstade tomt. 29 ledamöter var inte närvarande vid omröstningen.

Se hur riksdagsledamöterna röstade här.

Medborgarinitiativ mot medborgarinitiativ

Den könsneutrala äktenskapslagen är också ett resultat av ett medborgarinitiativ. Riksdagen godkände principbeslutet om könsneutrala äktenskap i november 2014.

Den nya äkteskapslagen ska träda i kraft den första mars, men i sista stund försökte ett annat medborgarinitiativ störta lagen. Enligt initiativet skulle äktenskapet bara gälla man och kvinna.

Det nya medborgarinitiativet landade först i ett oenigt lagutskott, som ändå med klara siffror föreslog att initiativet förkastas.

Att godkänna initiativet skulle enligt utskottet ha lett till en spiral där lagar turvis stiftas och rivs upp.

Lagutskottet kunde ha lämnat frågan där, men valde att skicka sitt betänkande till riksdagen efter krav från Sannfinländarna. Beslutet fick kritik både i oppositionen och inom regeringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • En byggnad med röda tegel.

  Inga beslut om skolnätet i Sjundeå förrän efter kommunalvalet

  Kommunen vill fatta kloka beslut.

  Sjundeå kommun ordnade på onsdagen (22.3) en invånarkväll för Sjundeåborna där temat var kommunens många byggnader som har problem med inomhusluften. Klart är i alla fall att några beslut om hur framtidens byggnader ska se ut inte fattas före kommunalvalet i april.

 • Sjösättning av Mein Schiff 5 januari 2016

  Esko Aho ska lotsa Egentliga Finlands positiva strukturomvandling

  Sjöfartsklustret och bilindustrin behöver arbetskraft.

  Näringsminister Mika Lintilä har utsett före detta statsministern Esko Aho till utredningsman med uppgift att hålla i Egentliga Finlands positiva strukturomvandling. Aho ska ta reda hur man kunde underlätta för sjöfartsklustret och bilindustrin som hårdrekryterar just nu.