Hoppa till huvudinnehåll

Alla ska få gifta sig - riksdagen förkastade motinitiativ

Ett homosexuellt par kysser varandra. Bild: Zsolt Szigetvary/EPA homopar,homosexuella,homosexuellt par,könsneutralt äktenskap,lesbisk

Riksdagen har förkastat medborgarinitiativet som skulle ha hävt lagen om könsneutrala äktenskap.

Riksdagsledamöterna beslöt med klara siffror att inte slopa den könsneutrala äktenskapslagen, som träder i kraft i början av mars.

120 ledamöter röstade mot medborgarinitiativet, 48 röstade för och två röstade tomt. 29 ledamöter var inte närvarande vid omröstningen.

Se hur riksdagsledamöterna röstade här.

Medborgarinitiativ mot medborgarinitiativ

Den könsneutrala äktenskapslagen är också ett resultat av ett medborgarinitiativ. Riksdagen godkände principbeslutet om könsneutrala äktenskap i november 2014.

Den nya äkteskapslagen ska träda i kraft den första mars, men i sista stund försökte ett annat medborgarinitiativ störta lagen. Enligt initiativet skulle äktenskapet bara gälla man och kvinna.

Det nya medborgarinitiativet landade först i ett oenigt lagutskott, som ändå med klara siffror föreslog att initiativet förkastas.

Att godkänna initiativet skulle enligt utskottet ha lett till en spiral där lagar turvis stiftas och rivs upp.

Lagutskottet kunde ha lämnat frågan där, men valde att skicka sitt betänkande till riksdagen efter krav från Sannfinländarna. Beslutet fick kritik både i oppositionen och inom regeringen.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

 • Misstänkt handgranat hittad i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Ont i snoppen efter första gången

  Ont i snoppen och sår på förhuden. Vad göra?

  För några dagar sedan blev jag av med oskulden, utan kondom. Nu när jag ska runka gör det ont när jag drar tillbaka förhuden. Jag har dessutom sår på snoppen, längst ut på förhuden. Vad kan det här bero på?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

 • Ulla Achrén ställer upp för SFP i Åbo

  Ställer upp då många namnstarka namn sagt nej.

  Ulla Achrén, förvaltningsdirektör vid Åbo Akademi, vill göra comeback i politiken och ställer upp för SFP i kommunalvalet i Åbo. Målet är att få in fyra starka kandidater i Åbo.

 • Åbo uppmärksammar alla som fyller 65

  Bjuds på kultur, idrott och motion.

  Åbo gratulerar dem som fyller 65 år och bjuder på biljetter till motion, museum och konserter. Åbo stad skickar gratulationsbrev som undertecknats av stadsdirektör Aleksi Randell till de Åbobor som fyller 65 år.