Hoppa till huvudinnehåll

Alpina VM på lördag: 2013, 2015 och 2017 – Shiffrin lämnar Schweiz som trefaldig slalomdrottning

Mikaela Shiffrin och resten av världen vet vem som är slalomtävlingens största förhandsfavorit. Allt annat än ett tredje VM-guld skulle vara en enorm besvikelse för amerikanskan, som dominerat grenen de fem senaste säsongerna.

Vad och när

Första åket i St. Moritz börjar klockan 10.45. Sändningen i TV2 10.30. De sextio snabbaste får åka i den andra omgången som startar klockan 14.

Utgångsläget

Mikaela Shiffrin leder slalomcupen efter att ha vunnit sex av säsongens åtta deltävlingar. Hon har avbrutit en gång och i Flachau var hon trea. Amerikanskan är förhandsfavoriten som alla vill besegra.

Shiffrin har vunnit slalomcupen tre gånger och skulle ha gjort det även förra säsongen om inte en knäskada hållit borta henne i sex deltävlingar. Hon vann de fem övriga där hon deltog.

21-åringen har redan två VM-guld och ett OS-guld på meritlistan som bara verkar bli längre och längre för varje mästerskap som går.

Amerikanskan utmanas närmast av Veronika Velez-Zuzulova, Petra Vlhova, Wendy Holdener och Frida Hansdotter.

Skrällvarning

Under den pågående säsongen har tre åkare vunnit en deltävling och totalt sju damer har tagit sig upp på podiet. Då jag redan nämnt Shiffrin, Velez-Zuzulova, Holdener, Hansdotter och Vlhova så finns endast Nina Löseth och Sarka Strachova kvar av dem som varit i topp-3.

Av dem kan norskan Löseth slåss om en medalj. Det lönar sig även att hålla koll på hemmaåkaren Michelle Gisin och österrikiskan Michaela Kirchgasser som kanske åker sin sista VM-tävling innan hon avslutar sin långa karriär.

Finländarna

Två finländskor ställer upp i tävlingen. Merle Soppela var direktkvalificerad och Riikka Honkanen tog sig till huvudtävlingen via kvalet där 18-åringen var trea. Nea Luukko tog sig inte i mål i kvaltävlingen.

För två år sedan var Soppela 21:a, men den placeringen blir svår att upprepa då hon varit knäskadad i nästan två år. Senast hon deltog i en VC-tävling var i mars 2015.

Historik

Mikaela Shiffrin har varit säkerheten själv under de två senaste VM-tävlingarna och förväntas bli den åttonde alpina skidåkaren som vunnit tre VM-guld i följd i en och samma disciplin.

Senast VM avgjordes i St. Moritz var 2003 och då vann kroatiskan Janica Kostelic före österrikiskorna Marlies Schild och Nicole Hosp.

Referentens tips

Det skulle kännas dumt att tippa någon annan än Mikaela Shiffrin som tävlingens vinnare. Kör amerikanskan av banan går segern till Slovakien och Veronika Velez-Zuzulova.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Eintracht Frankfurt: Lukas Hradecky tackade nej till förlängningskontrakt

  Den finländska landslagsmålvakten avvaktar situationen.

  Den tyska fotbollsklubben Eintracht Frankfurt har meddelat på sitt Twitterkonto att den finländska landslagsmålvakten Lukas Hradecky tackat nej till ett förlängningskontrakt. – Lukas har ännu ett år kvar på sitt kontrakt, lugnar sportchefen Fredi Bobic.

 • Vem blir FIFA:s bästa fotbollstränare för manliga lag 2017?

  FIFA publicerade tolv kandidater till titeln.

  Internationella Fotbollsförbundet FIFA har publicerat en lista på tolv namn som aspirerar på titeln Bästa fotbollstränare för manliga lag år 2017. För vänner av toppfotboll torde de flesta namnen vara mer än bekanta.

 • Martin Fourcades vilopuls ofattbart låg

  Vilopulsen till och med lägre än Miguel Indurains "rekord".

  Skidskytten Martin Fourcade är i lysande form inför den stundande säsongen. Den franske skidskyttestjärnan visar på sitt Instagramkonto ett fotografi enligt vilket hans vilopuls är 25.

 • I Nedervetil har David blivit Goljat: "Vi ska älska läget"

  IK Myran toppar division ett inför slutrakan i serien.

  IK Myran hämtar alltjämt kraft och energi från att vara en liten förening från en liten ort i ett stort sammanhang. Men när laget nu toppar damernas division ett inför den sista tredjedelen i serien medger tränaren Magnus Slotte att byns stolthet bildligt talat gått från David till Goljat.

 • Veteranen valde Wild: "Här hör jag hemma"

  Matt Cullen skrev på för en säsong med Minnesota.

  Minnesota Wild får en rutinerad förstärkning på centerpositionen inför NHL-säsongen 2017-2018 när den färske Stanley Cup-vinnaren och hemmasonen Matt Cullen skrivit på för en säsong.

 • Asensio segerskytt när Real vann igen

  Real Madrid vann den spanska supercupen.

  Trots att Real Madrid saknade den avstängde Cristiano Ronaldo och fixstjärnorna Isco och Gareth Bale kunde laget spela hem också det andra mötet i den spanska supercupen. Real vann onsdagens hemmamatch med 2-0 (2-0) och cupen med det sammanlagda resultatet 5-1.

 • Nytt bortfall – Nishikori långtidsskadad

  Kommer inte att spela mer den här säsongen.

  Kei Nishikori kommer inte att spela mer den här säsongen på grund av en handledsskada. Världsnian missar därmed US Open där han gjort bra resultat de senaste åren.