Hoppa till huvudinnehåll

Butiksägare i Ekenäs lyckades stoppa tjuvar genom samarbete

Kvinna står bakom en affärsdisk.
Monika Kevin-Haapalahti var ensam i sin butik när tjuvar besöket butiken. Kvinna står bakom en affärsdisk. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Raseborg,Ekenäs,kevin-haapalahti monika

Affärsinnehavarna i Ekenäs centrum startade på torsdagen (16.2) en egen Whatsapp-grupp för att snabbt kunna kontakta varandra vid farliga situationer. Genast följande dag behövdes gruppen.

På fredagen fick en av affärerna hjälp av grannarna då några unga män stal kläder i affären.

Monika Kevin-Haapalahti är en av ägarna till Exact-affären vid Kungsgatan i Ekenäs. Hon var ensam i affären på fredag eftermiddag då två unga män kom in i butiken för att stjäla sportkläder och herrkläder. Kevin-Haapalahti lyckades hindra dem och männen flydde ut ur affären.

Hon kontaktade snabbt de andra medlemmarna i Whatsapp-gruppen. Tre personer från grannaffärerna kom snabbt till undsättning och lyckades hindra männen från att fly. Kort därefter kunde polisen ta fast männen.

Rånet i Lindex startskottet

Gruppen startades dagen efter det grova rånet i Lindex-butiken på Kungsgatan då personalen knivhotades av en rånare.

I flera av butikerna kan det endast finnas en försäljare på jobb. Det nya systemet gör det möjligt att snabbt kontakta dem som jobbar i grannaffärerna.

Kevin-Haapala säger att det inte är ovanligt med klädstölder, men att det har varit lugnt under vintern. Då våren kommer brukar det bli vanligare med stölder.

Läs mera:

En nyckelknippa.

Hör nyckelknippan ihop med det grova rånet i Ekenäs?

Polisen i Raseborg vill veta vems nyckelknippa som hittades i samband med ett grovt rån i klädesaffären Lindex i Ekenäs på onsdagen (15.2). Dessutom vill polisen att två kvinnor som kom till butiken genast efter rånet ska ta kontakt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland