Hoppa till huvudinnehåll

Butiksägare i Ekenäs lyckades stoppa tjuvar genom samarbete

Kvinna står bakom en affärsdisk.
Monika Kevin-Haapalahti var ensam i sin butik när tjuvar besöket butiken. Kvinna står bakom en affärsdisk. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Raseborg,Ekenäs,kevin-haapalahti monika

Affärsinnehavarna i Ekenäs centrum startade på torsdagen (16.2) en egen Whatsapp-grupp för att snabbt kunna kontakta varandra vid farliga situationer. Genast följande dag behövdes gruppen.

På fredagen fick en av affärerna hjälp av grannarna då några unga män stal kläder i affären.

Monika Kevin-Haapalahti är en av ägarna till Exact-affären vid Kungsgatan i Ekenäs. Hon var ensam i affären på fredag eftermiddag då två unga män kom in i butiken för att stjäla sportkläder och herrkläder. Kevin-Haapalahti lyckades hindra dem och männen flydde ut ur affären.

Hon kontaktade snabbt de andra medlemmarna i Whatsapp-gruppen. Tre personer från grannaffärerna kom snabbt till undsättning och lyckades hindra männen från att fly. Kort därefter kunde polisen ta fast männen.

Rånet i Lindex startskottet

Gruppen startades dagen efter det grova rånet i Lindex-butiken på Kungsgatan då personalen knivhotades av en rånare.

I flera av butikerna kan det endast finnas en försäljare på jobb. Det nya systemet gör det möjligt att snabbt kontakta dem som jobbar i grannaffärerna.

Kevin-Haapala säger att det inte är ovanligt med klädstölder, men att det har varit lugnt under vintern. Då våren kommer brukar det bli vanligare med stölder.

Läs mera:

En nyckelknippa.

Hör nyckelknippan ihop med det grova rånet i Ekenäs?

Polisen i Raseborg vill veta vems nyckelknippa som hittades i samband med ett grovt rån i klädesaffären Lindex i Ekenäs på onsdagen (15.2). Dessutom vill polisen att två kvinnor som kom till butiken genast efter rånet ska ta kontakt.

 • Modecatwalk i Jakobstad gör ingen skillnad på ålder

  Nada Nord arrangerar modevisningar för äldre i Jakobstad.

  Välgörenhetsorganisationen Nada Nord arrangerar modevisningar för äldre i Jakobstad tre till fyra gånger om året. Modellerna är pensionärer och i publiken sitter klienter från äldreboenden.

 • 227 kilometer i timmen - motorcyklist flydde undan polisen

  Mannen greps på Obbnäsvägen.

  En motorcyklist körde undan polisen från Sjundeå till Kyrkslätt i 227 kilometer i timmen i dag. Polisen skulle stanna motorcyklisten på stamväg 51 i Sjundeå, men mannen stannade inte utan flydde.

 • Socioekonomisk bakgrund kan inverka på hjärtats storlek

  Lägre inkomst, större risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

  Forskning vid Åbo universitet påvisar att en lägre socioekonomisk ställning i barndomen kan leda till att hjärtat får en förstorad vänster kammare i vuxen ålder.

 • Namnsdagslåtar till Cedrik, Elvis och Monika med c

  Skräddarsydd namnsdagslåt till alla utanför systemet.

  Den vanliga namnsdagskalendern är gammal, konservativ och orättvis. Därför har Jakob Norrgård skapat skräddarsydda namnsdagslåtar till alla utanför systemet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland