Hoppa till huvudinnehåll

Butiksägare i Ekenäs lyckades stoppa tjuvar genom samarbete

Monika Kevin-Haapalahti var ensam i sin butik när tjuvar besöket butiken. Kvinna står bakom en affärsdisk. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Ekenäs,exact i ekenäs,kevin-haapalahti monika,kungsgatan i ekenäs,monika kevin-haapalahti,Raseborg,Västnyland

Affärsinnehavarna i Ekenäs centrum startade på torsdagen (16.2) en egen Whatsapp-grupp för att snabbt kunna kontakta varandra vid farliga situationer. Genast följande dag behövdes gruppen.

På fredagen fick en av affärerna hjälp av grannarna då några unga män stal kläder i affären.

Monika Kevin-Haapalahti är en av ägarna till Exact-affären vid Kungsgatan i Ekenäs. Hon var ensam i affären på fredag eftermiddag då två unga män kom in i butiken för att stjäla sportkläder och herrkläder. Kevin-Haapalahti lyckades hindra dem och männen flydde ut ur affären.

Hon kontaktade snabbt de andra medlemmarna i Whatsapp-gruppen. Tre personer från grannaffärerna kom snabbt till undsättning och lyckades hindra männen från att fly. Kort därefter kunde polisen ta fast männen.

Rånet i Lindex startskottet

Gruppen startades dagen efter det grova rånet i Lindex-butiken på Kungsgatan då personalen knivhotades av en rånare.

I flera av butikerna kan det endast finnas en försäljare på jobb. Det nya systemet gör det möjligt att snabbt kontakta dem som jobbar i grannaffärerna.

Kevin-Haapala säger att det inte är ovanligt med klädstölder, men att det har varit lugnt under vintern. Då våren kommer brukar det bli vanligare med stölder.

Läs mera:

Hör nyckelknippan ihop med det grova rånet i Ekenäs?

Polisen i Raseborg vill veta vems nyckelknippa som hittades i samband med ett grovt rån i klädesaffären Lindex i Ekenäs på onsdagen (15.2). Dessutom vill polisen att två kvinnor som kom till butiken genast efter rånet ska ta kontakt.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Med geväret i skidspåret sedan hon var elva

  Josefine Augustsson vill representera Finland i skidskytte.

  Josefine Augustsson från Tenala vill inom loppet av några år representera Finland i skidskytte. Ännu har hon inte representerat Finland i internationella sammanhang, men särskilt långt ifrån en landslagsplats är hon inte.

 • Stationsbacken i Karis kan få flervåningshus

  Raseborgs stad uppdaterar planen för Stationsbacken.

  Flera nya höghus för tågpendlare kan i framtiden byggas på Stationsbacken i Karis. Raseborgs stad ska nu uppdatera planen för backen så att det blir möjligt att bygga flervåningshus på området som ligger alldeles invid järnvägsstationen.

 • HFC förlorade mot GFT/Ydin i futsaltvåan

  Hangölaget fortsätter som tabelltvåa.

  Hangölaget Hanko Futsal Club förlorade för fjärde gången den här säsongen i herrarnas division 2 i futsal. GFT/Ydin vann med fyra mål i en match som spelades i Alberga i Esbo på söndag kväll (26.2).