Hoppa till huvudinnehåll

Butiksägare i Ekenäs lyckades stoppa tjuvar genom samarbete

Kvinna står bakom en affärsdisk.
Monika Kevin-Haapalahti var ensam i sin butik när tjuvar besöket butiken. Kvinna står bakom en affärsdisk. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Ekenäs,exact i ekenäs,kevin-haapalahti monika,kungsgatan i ekenäs,monika kevin-haapalahti,Raseborg,Västnyland

Affärsinnehavarna i Ekenäs centrum startade på torsdagen (16.2) en egen Whatsapp-grupp för att snabbt kunna kontakta varandra vid farliga situationer. Genast följande dag behövdes gruppen.

På fredagen fick en av affärerna hjälp av grannarna då några unga män stal kläder i affären.

Monika Kevin-Haapalahti är en av ägarna till Exact-affären vid Kungsgatan i Ekenäs. Hon var ensam i affären på fredag eftermiddag då två unga män kom in i butiken för att stjäla sportkläder och herrkläder. Kevin-Haapalahti lyckades hindra dem och männen flydde ut ur affären.

Hon kontaktade snabbt de andra medlemmarna i Whatsapp-gruppen. Tre personer från grannaffärerna kom snabbt till undsättning och lyckades hindra männen från att fly. Kort därefter kunde polisen ta fast männen.

Rånet i Lindex startskottet

Gruppen startades dagen efter det grova rånet i Lindex-butiken på Kungsgatan då personalen knivhotades av en rånare.

I flera av butikerna kan det endast finnas en försäljare på jobb. Det nya systemet gör det möjligt att snabbt kontakta dem som jobbar i grannaffärerna.

Kevin-Haapala säger att det inte är ovanligt med klädstölder, men att det har varit lugnt under vintern. Då våren kommer brukar det bli vanligare med stölder.

Läs mera:

En nyckelknippa.

Hör nyckelknippan ihop med det grova rånet i Ekenäs?

Polisen i Raseborg vill veta vems nyckelknippa som hittades i samband med ett grovt rån i klädesaffären Lindex i Ekenäs på onsdagen (15.2). Dessutom vill polisen att två kvinnor som kom till butiken genast efter rånet ska ta kontakt.

Läs också

 • Galtby färjfäste.

  Ingen strejk i skärgårdstrafiken

  Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp i morgon.

  Parterna i tvisten om skärgårdstrafiken godkände riksförlikningsman Minna Helles medlingsbud i natt. Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp på fredag.

 • Träning i häcklöpning vid Folkhälsan utbildning i Norrvalla.

  Idrottande unga löper risk för ätstörning

  Folkhälsan utbildar idrottledare i ämnet.

  Många idrottande ungdomar har under sin karriär antingen själv drabbats av ätstörningar eller sett en kompis drabbas.För att öka medvetenheten och kunskapen om ätstörningar har Folkhälsan utbildning startat projektet "idrott och ätstörningar" där man utbildar idrottsledare om kostens del av träningen.

Nyligen publicerat - Västnyland