Hoppa till huvudinnehåll

CIA-chef försäkrar: Vi gömmer inte undan hemligheter från presidenten

Mike Pompeo.
Den förre kongressledamoten, CIA-chefen Mike Pompeo svors in i Vita huset den 23 januari i år Mike Pompeo. Bild: RON SACHS / POOL Mike Pompeo

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s nye chef Mike Pompeo försäkrar att CIA inte undanhåller information från president Donald Trump.

Pompeo tillbakavisar uppgifter i massmedier världen över om att CIA-agenter inte vill avslöja en del hemligheter för Trump eller hans närmaste medarbetare eftersom de anses utgöra säkerhetsrisker.

- CIA har inte och kommer aldrig att gömma undan information från presidenten, försäkrar Pompeo som själv utsågs av Trump.

Han sade också att det inte finns några som helst bevis på att hemligheter har undanhållits Vita huset.

"Spioner litar inte på Trump"

Bland annat israeliska underrättelseagenter har avslöjat att deras amerikanska kolleger inte litar på Trump och hans medarbetare särskilt i frågor som gäller Ryssland.

Agenterna lär inte informera om allt som de vet till Vita huset eftersom man befarar att informationen läcker till ryska spionorganisationer.

Pompeo säger för sin del att uppgifter som dessa "skadar integriteten hos tusentals professionella underrättelsetjänstemän."

Trump har upprepade gånger angripit organisationer som CIA och den federala polisen FBI, särskilt efter läckor som avslöjade att hans närmaste medarbetare har haft täta kontakter med ryska spioner och diplomater.

Krigsförklaring mot CIA, FBI

Läckorna trappades upp efter att Trump sade att hans vän, den konservativa miljardären Stephen Feinberg får i uppgift att utreda och omorganisera det amerikanska underrättelseväsendet.

Trump tog tillbaka sina ord vid en presskonferens på torsdagen efter att Pompeo och FBI-chefen James Comey hade krävt att ingen utomstående får överse en eventuellt omstrukturering.

- De ( Pompeo och Comey) är i en ställning, så jag hoppas att vi kan klara av det här utan att ty oss till utomstående, medgav Trump i ett något grumligt uttalande i går.

Trumps medarbetare lär också ha insett hur farligt det kan vara att utmana spioner som betraktar Trumps uttalanden som en krigsförklaring.

Dagliga spionrapporter

Den förre CIA-chefen Mike Hayden som under valkampanjen kritiserade Trump i hårda ordalag, har varnat Vita huset för att försöka öka den politiska kontrollen av underrättelseorganisationer.

Det kunde politisera både informationen och beslutsfattandet i frågor som borde bygga på fakta, anser Hayden.

Hayden spelade en central roll då USA byggde upp sitt världsomspännande elektroniska övervakningsnät.

Trump har också fått hård kritik för att han inte har velat ta del av den dagliga underrättelserapporten som USA:s presidenter har fått varje morgon fram till nu.

Trump har i stället delegerat uppgifterna åt medarbetare som inte anses ha tillräcklig kompetens i underrättelsefrågor.

CIA-chefen Pompeo försäkrar ändå att han försöker tala med sin chef så ofta som möjligt och att Trump nu inser att han bör ta del av de dagliga underrättelserapporterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.