Hoppa till huvudinnehåll

CIA-chef försäkrar: Vi gömmer inte undan hemligheter från presidenten

Den förre kongressledamoten, CIA-chefen Mike Pompeo svors in i Vita huset den 23 januari i år Mike Pompeo. Bild: RON SACHS / POOL Mike Pompeo

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s nye chef Mike Pompeo försäkrar att CIA inte undanhåller information från president Donald Trump.

Pompeo tillbakavisar uppgifter i massmedier världen över om att CIA-agenter inte vill avslöja en del hemligheter för Trump eller hans närmaste medarbetare eftersom de anses utgöra säkerhetsrisker.

- CIA har inte och kommer aldrig att gömma undan information från presidenten, försäkrar Pompeo som själv utsågs av Trump.

Han sade också att det inte finns några som helst bevis på att hemligheter har undanhållits Vita huset.

"Spioner litar inte på Trump"

Bland annat israeliska underrättelseagenter har avslöjat att deras amerikanska kolleger inte litar på Trump och hans medarbetare särskilt i frågor som gäller Ryssland.

Agenterna lär inte informera om allt som de vet till Vita huset eftersom man befarar att informationen läcker till ryska spionorganisationer.

Pompeo säger för sin del att uppgifter som dessa "skadar integriteten hos tusentals professionella underrättelsetjänstemän."

Trump har upprepade gånger angripit organisationer som CIA och den federala polisen FBI, särskilt efter läckor som avslöjade att hans närmaste medarbetare har haft täta kontakter med ryska spioner och diplomater.

Krigsförklaring mot CIA, FBI

Läckorna trappades upp efter att Trump sade att hans vän, den konservativa miljardären Stephen Feinberg får i uppgift att utreda och omorganisera det amerikanska underrättelseväsendet.

Trump tog tillbaka sina ord vid en presskonferens på torsdagen efter att Pompeo och FBI-chefen James Comey hade krävt att ingen utomstående får överse en eventuellt omstrukturering.

- De ( Pompeo och Comey) är i en ställning, så jag hoppas att vi kan klara av det här utan att ty oss till utomstående, medgav Trump i ett något grumligt uttalande i går.

Trumps medarbetare lär också ha insett hur farligt det kan vara att utmana spioner som betraktar Trumps uttalanden som en krigsförklaring.

Dagliga spionrapporter

Den förre CIA-chefen Mike Hayden som under valkampanjen kritiserade Trump i hårda ordalag, har varnat Vita huset för att försöka öka den politiska kontrollen av underrättelseorganisationer.

Det kunde politisera både informationen och beslutsfattandet i frågor som borde bygga på fakta, anser Hayden.

Hayden spelade en central roll då USA byggde upp sitt världsomspännande elektroniska övervakningsnät.

Trump har också fått hård kritik för att han inte har velat ta del av den dagliga underrättelserapporten som USA:s presidenter har fått varje morgon fram till nu.

Trump har i stället delegerat uppgifterna åt medarbetare som inte anses ha tillräcklig kompetens i underrättelsefrågor.

CIA-chefen Pompeo försäkrar ändå att han försöker tala med sin chef så ofta som möjligt och att Trump nu inser att han bör ta del av de dagliga underrättelserapporterna.

 • Saarinen: "Jag är väldigt besviken"

  Aino-Kaisa Saarinen öppnar sig efter petningen på milen.

  "Jag är väldigt besviken och sorgsen", skriver Aino-Kaisa Saarinen på sin Facebookprofil efter att hon petats från den blåvita kvartetten som skidar damernas tio kilometer klassiskt på tisdag.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Polisen undersöker misstänkt föremål i Kista

  Utreds som olaga hot.

  Ett misstänkt föremål hittades i förmiddags i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Polisens bombtekniker kallades till platsen och efter tre timmar fördes föremålet bort för närmare undersökning.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.