Hoppa till huvudinnehåll

Demonstrant gjorde våldsamt motstånd mot polisen i centrala Helsingfors

Glaspalatsets pilträd omgett med byggställningar, med Narinken och Kampens köpcentrum i bakgrunden.
Polisen bad demonstranterna lämna Paasikiviplatsen. Glaspalatsets pilträd omgett med byggställningar, med Narinken och Kampens köpcentrum i bakgrunden. Bild: YLE/ Karin Filén Kamppi shopping center,pilträd

På fredag morgon gjorde en person ur Suomi Ensin-gruppen våldsamt motstånd när polisen bad dem flytta på sig. Sedan en vecka har asylsökande demonstrerat vid Kiasma, och en motdemonstration har ordnats vid Glaspalatset.

På torsdagen beslutade Helsingforspolisen att demonstrationerna vid Kiasma och Glaspalatset ska flytta. Enligt överkommissarie Seppo Kujala vid Helsingforspolisen är det Suomi Ensin-gruppen som demonstrerat vid Glaspalatset. De har inte lämnat platsen frivilligt.

Klockan 5.50 på fredag morgon bad polisen att de skulle flytta på sig. Åtta personer har förts bort från platsen. Två personer har gripits, en av dem är misstänkt för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Seppo Kujala avslöjar inte exakt vilken form av våld det var fråga om, men det var fråga om någon form av sparkar.

Sedan fredagen den 10 februari har asylsökande demonstrerat vid Kiasma. På andra sidan Mannerheimvägen, vid Glaspalatset har det ordnats en motdemonstration.

De båda demonstrationerna har enligt Helsingforspolisen stört förbipasserande, och måste därför flyttas. Det har kommit in klagomål om rök och buller och trafiken i området har störts. Dessutom har demonstranter övernattat i tält.

De asylsökande som demonstrerade mot regeringens flyktingpolitik vid Kiasma har flyttat till Järnvägstorget. Flytten gick till i samförstånd med polisen.