Hoppa till huvudinnehåll

Ett band av vänskap runt Kvarnbackens skola i Borgå

Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå 17.02.17
Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå 17.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,vänskap,hand i hand

Som avslutning på vänveckan samlades alla elever och lärare på fredag utomhus för att ta varandra i hand och bilda ett långt led runt Kvarnbackens skola i Borgå. Det stora frågetecknet vid start var om elevernas antal skulle räcka för att bilda en ring runt skolbyggnaden.

Att samordna 450 elever och få dem att agera på rätt sätt och vid rätt tillfälle är kanske inte helt lätt. Rektor Anne Smolander ropade ut instruktioner via megafon och eleverna agerade.

Att lärarna trots allt har stor erfarenhet av att arrangera blev tydligt. Bara på några minuter var den osammanhängande skaran på skolgården uppställd hand i hand i den ordning man skulle vandra runt skolhuset. Efter det började lämmeltåget sin vandring runt Kvarnbackens skola.

Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå
Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,vänskap,hand i hand
Rektor Anne Smolander vid Kvarnbackens skola i Borgå
Rektor Anne Smolander gör sin röst hörd. Rektor Anne Smolander vid Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,rektor anne smolander

Omringad av vänskap

Om det blev en cirkel? Visst blev det! Vid skolhusets hörn mot Kvarnbergsgatan nådde jippots initiativtagare Sanni Ijäs kedjans sista elev och vänskapsbandet var ett faktum.

Kvarnbackens skolas KiVa-team - det vill säga de som inom skolans väggar arbetar med åtgärdsprogrammet mot mobbning - inledde vänveckan med en morgonsamling i skolans centralradio på måndagen. På själva vändagen på tisdagen samlades elever och personal till skolans årliga Kvabaré i gymnastiksalen.

Vänskapsbandet runt skolhuset på fredag blev en liten fin och riktningsgivande kvart då alla elever höll varandra i hand och omringade sin skola.

- Det var faktiskt jag som kom på idén, men jag ville ha lite stöd av min kompis Edvina Langhoff, så vi gick båda till rektorn för att berätta om den och för att fråga om det skulle vara möjligt att arrangera ett vänskapsband runt skolan, berättar initiativtagaren Sanni Ijäs.

Sanni Ijäs och Edvina Langhoff vid Kvarnbackens skola i Borgå
Sanni Ijäs (t.v.) och Edvina Langhoff. Sanni Ijäs och Edvina Langhoff vid Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,edvina langhoff

I samklang med läroplanen?

Rektor Anne Smolander var direkt med på noterna.

- Det här är ju en sak som går hand i hand med läroplanen och som naturligtvis också sitter som hand i handske under veckan då vi firat vändagen, säger Smolander.

Båda initiativtagarna var nöjda med slutresultatet och rent av lite förvånade över att det hade gått så smidigt.

- Jag blev överraskad av att vi faktiskt nådde runt hela skolan, säger en strålande glad Sanni Ijäs.

händer hand i hand
händer hand i hand Bild: Yle/Stefan Härus handskar,vänskap,hand i hand
Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå 17.02.17
Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå 17.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus vänskap,vänner,vändagen

Importerar idén till Lypa?

När Sanni Ijäs får frågan om vänskapsbandet är något som nu kanske börjar återkomma år efter år, blir hon lite fundersam.

- Jag vet inte ... eller jag hoppas det, fastän själv kommer jag inte att gå i skola här mera nästa läsår. Jag och min kompis Edvina börjar båda i högstadiet då, berättar Sanni.

Men du skulle ju kunna ta med din idé dit. Vad tror du om det?

- Vi ska till olika skolor, Edvina och jag, men jag kunde ju ta idén med mig till Lyceiparkens skola och Edvina till Strömborgska skolan, funderar Sanni. En bra idé, fyller Edvina i.

Båda flickorna visar prov på stor mognad när de ännu påpekar, att viktigast är det om vänskapsbandet kunde påverka kamratskapsandan och motverka mobbning.

Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå 17.02.17
Rektor Anne Smolander applåder efter lyckat vänskapsband. Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå 17.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus kvarnbackens skola i borgå

Läs också