Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: T2 Trainspotting – 20 år efter drogerna och sveket

Spud (Ewen Bremner), Renton (Ewan McGregor), Begbie (Robert Carlyle) och Simon (Jonny Lee Miller) står alla inne i varsitt toalettbås och tittar rakt in i kameran.
Toaletterna är en aning renare den här gången. Spud (Ewen Bremner), Renton (Ewan McGregor), Begbie (Robert Carlyle) och Simon (Jonny Lee Miller) står alla inne i varsitt toalettbås och tittar rakt in i kameran. Bild: The Walt Disney Company Nordic T2 Trainspotting,Ewan McGregor,Robert Carlyle,Jonny Lee Miller,Ewen Bremner

Gänget från Trainspotting är tillbaka. Det är ett kärt återseende präglat av nostalgi, glädje och en skrämmande insikt.

1996 kom filmen Trainspotting (baserad på Irvine Welsh kultroman) och slog ner som en bomb.

En tragikomisk och chockerande berättelse om en grupp vänner i Edinburgh som levde för att bli höga på heroin. Karaktärerna var udda antihjältar, på gränsen till galna men ändå otroligt sympatiska i sin explosiva energi.

Voice over monologen om att ”välja livet” blev ett mantra och musiken i filmen hyllad.

Trainspotting blev ett fenomen.

Skådespelare i Trainspotting
Så här unga såg de ut 1996. Skådespelare i Trainspotting Bild: Wikimedia commons. Trainspotting

Återseendet och återvändandet

Där den förra filmen slutade med att Mark Renton (Ewan McGregor) hade lurat sina vänner och vandrade iväg med en väska full med pengar, återvänder han nu, 20 år senare, i T2 Trainspotting till Edinburgh.

Daniel ”Spud” Murphy (Ewen Bremner) kämpar fortfarande med sitt heroinberoende. Simon ”Sick Boy” Williamson (Jonny Lee Miller) lever på utpressning tillsammans med sin bulgariska flickvän Veronika (Anjela Nedyalkova) och Francis ”Franco” Begbie (Robert Carlyle) sitter i fängelse och är fortfarande rasande arg.

Det är nostalgiskt, javisst! Den handlar om ett återseende – tänk att de ännu är i livet! Men ett återseende där man inser att allt nu är annorlunda och ändå inte.

Där den första filmen handlade om droger handlar uppföljaren om nåt ännu svårare, nämligen relationer. Hur vänskapsband som knutits i barndomen är otroligt starka men hur ett svek kan ha förödande följder för de samma relationerna.

Renton (Ewan McGregor) och Spud (Ewen Bremner) sitter uppe på ett berg och tittar ut över Edinburgh.
Renton försöker få Spud att ersätta heroin med endorfin genom att springa uppför berg. Renton (Ewan McGregor) och Spud (Ewen Bremner) sitter uppe på ett berg och tittar ut över Edinburgh. Bild: The Walt Disney Company Nordic Ewan McGregor,T2 Trainspotting,Ewen Bremner

Det är ändå en lite skrämmande insikt som först slår mig. Den kommer sakta krypande, som en kall vind från det skotska höglandet, och den är omöjlig att förtränga. Jag har blivit gammal!

När jag ser de här gamla vännerna återförenade ser jag också att livet har satt sina spår både hos Renton, Sick Boy, Spud och Franco/Begbie. De är alla lite rynkigare och lite rundare. En del har tappat hår, andra potensen.

Men energin finns där och ilskan. Och när deras vägar igen korsas slår det gnistor, bokstavligen.

Simon (Jonny Lee Miller) och Renton (Ewan McGregor) halvligger på golvet medan det projiceras bilder av en flock djur på väggen bakom dem.
Simon (Jonny Lee Miller) och Renton (Ewan McGregor) halvligger på golvet medan det projiceras bilder av en flock djur på väggen bakom dem. Bild: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland T2 Trainspotting,Jonny Lee Miller,Ewan McGregor

En uppföljare som håller stilen

Filmen handlar om minnen, besvikelser, och åldrande. Därför är den lite långsammare, mindre chockerande och aningen mjukare i kanterna. Ironin är ändå lika skarp.

Nästan alla skådespelare från Trainspotting är med. Och regissören Danny Boyle klipper skickligt in bilder från den gamla filmen i den nya. Manusförfattaren John Hodge använder båda Welshs romaner Trainspotting (1993) och uppföljaren Porno (2002) när han bygger vidare på berättelsen.

Och visst håller Renton ännu en gång en lång, intensiv och ironisk monolog om vad vi ”väljer” i livet. Men nu talar han om att välja sociala medier, reality-TV, slut-shaming, nollkontrakt och att se historien upprepa sig.

T2 Trainspotting är inte en upprepning. Den förra filmen handlade om ungdomens ilska över samhällets svek. Nu handlar det om medelåldern, om egna svek och andras, och hur den egna kroppen sviker en.

Att livet kanske inte blev som man tänkt sig. Och att det vi väljer har konsekvenser.

Så när en av personerna i filmen talar om att vara ”turister i er egen ungdom” träffar den repliken helt rätt.

Det är ju det vi gör, vi besöker vår ungdom av olika orsaker. För att det är härligt eller nostalgiskt, för att den tiden kanske var den bästa eller den värsta. Och för att den format oss till dem vi är idag.

Spud (Ewen Bremner), Renton (Ewan McGregor), Simon (Jonny Lee Miller) och Begbie (Robert Carlyle) står på en perrong.
Spud (Ewen Bremner), Renton (Ewan McGregor), Simon (Jonny Lee Miller) och Begbie (Robert Carlyle) står på en perrong. Bild: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland T2 Trainspotting,Ewen Bremner,Ewan McGregor,Jonny Lee Miller,Robert Carlyle

Läs också