Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: T2 Trainspotting – 20 år efter drogerna och sveket

Toaletterna är en aning renare den här gången. Spud (Ewen Bremner), Renton (Ewan McGregor), Begbie (Robert Carlyle) och Simon (Jonny Lee Miller) står alla inne i varsitt toalettbås och tittar rakt in i kameran. Bild: The Walt Disney Company Nordic Ewan McGregor,Ewen Bremner,Jonny Lee Miller,Robert Carlyle,T2 Trainspotting

Gänget från Trainspotting är tillbaka. Det är ett kärt återseende präglat av nostalgi, glädje och en skrämmande insikt.

1996 kom filmen Trainspotting (baserad på Irvine Welsh kultroman) och slog ner som en bomb.

En tragikomisk och chockerande berättelse om en grupp vänner i Edinburgh som levde för att bli höga på heroin. Karaktärerna var udda antihjältar, på gränsen till galna men ändå otroligt sympatiska i sin explosiva energi.

Voice over monologen om att ”välja livet” blev ett mantra och musiken i filmen hyllad.

Trainspotting blev ett fenomen.

Så här unga såg de ut 1996. Skådespelare i Trainspotting Bild: Wikimedia commons. Trainspotting

Återseendet och återvändandet

Där den förra filmen slutade med att Mark Renton (Ewan McGregor) hade lurat sina vänner och vandrade iväg med en väska full med pengar, återvänder han nu, 20 år senare, i T2 Trainspotting till Edinburgh.

Daniel ”Spud” Murphy (Ewen Bremner) kämpar fortfarande med sitt heroinberoende. Simon ”Sick Boy” Williamson (Jonny Lee Miller) lever på utpressning tillsammans med sin bulgariska flickvän Veronika (Anjela Nedyalkova) och Francis ”Franco” Begbie (Robert Carlyle) sitter i fängelse och är fortfarande rasande arg.

Det är nostalgiskt, javisst! Den handlar om ett återseende – tänk att de ännu är i livet! Men ett återseende där man inser att allt nu är annorlunda och ändå inte.

Där den första filmen handlade om droger handlar uppföljaren om nåt ännu svårare, nämligen relationer. Hur vänskapsband som knutits i barndomen är otroligt starka men hur ett svek kan ha förödande följder för de samma relationerna.

Renton försöker få Spud att ersätta heroin med endorfin genom att springa uppför berg. Renton (Ewan McGregor) och Spud (Ewen Bremner) sitter uppe på ett berg och tittar ut över Edinburgh. Bild: The Walt Disney Company Nordic Ewan McGregor,Ewen Bremner,T2 Trainspotting

Det är ändå en lite skrämmande insikt som först slår mig. Den kommer sakta krypande, som en kall vind från det skotska höglandet, och den är omöjlig att förtränga. Jag har blivit gammal!

När jag ser de här gamla vännerna återförenade ser jag också att livet har satt sina spår både hos Renton, Sick Boy, Spud och Franco/Begbie. De är alla lite rynkigare och lite rundare. En del har tappat hår, andra potensen.

Men energin finns där och ilskan. Och när deras vägar igen korsas slår det gnistor, bokstavligen.

Simon (Jonny Lee Miller) och Renton (Ewan McGregor) halvligger på golvet medan det projiceras bilder av en flock djur på väggen bakom dem. Bild: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland Ewan McGregor,Jonny Lee Miller,T2 Trainspotting

En uppföljare som håller stilen

Filmen handlar om minnen, besvikelser, och åldrande. Därför är den lite långsammare, mindre chockerande och aningen mjukare i kanterna. Ironin är ändå lika skarp.

Nästan alla skådespelare från Trainspotting är med. Och regissören Danny Boyle klipper skickligt in bilder från den gamla filmen i den nya. Manusförfattaren John Hodge använder båda Welshs romaner Trainspotting (1993) och uppföljaren Porno (2002) när han bygger vidare på berättelsen.

Och visst håller Renton ännu en gång en lång, intensiv och ironisk monolog om vad vi ”väljer” i livet. Men nu talar han om att välja sociala medier, reality-TV, slut-shaming, nollkontrakt och att se historien upprepa sig.

T2 Trainspotting är inte en upprepning. Den förra filmen handlade om ungdomens ilska över samhällets svek. Nu handlar det om medelåldern, om egna svek och andras, och hur den egna kroppen sviker en.

Att livet kanske inte blev som man tänkt sig. Och att det vi väljer har konsekvenser.

Så när en av personerna i filmen talar om att vara ”turister i er egen ungdom” träffar den repliken helt rätt.

Det är ju det vi gör, vi besöker vår ungdom av olika orsaker. För att det är härligt eller nostalgiskt, för att den tiden kanske var den bästa eller den värsta. Och för att den format oss till dem vi är idag.

Spud (Ewen Bremner), Renton (Ewan McGregor), Simon (Jonny Lee Miller) och Begbie (Robert Carlyle) står på en perrong. Bild: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland Ewan McGregor,Ewen Bremner,Jonny Lee Miller,Robert Carlyle,T2 Trainspotting

 • Hunters får sätta skridskorna på hyllan för den här säsongen

  Borgålaget lyckades inte ta sig vidare till semifinal.

  Säsongen är över för Borgålaget Hunters som spelar ishockey i Finlandsserien. Hunters lyckades inte avancera till semifinalerna, och nu är det sommarlov som gäller. Ett med flera ligabekantingar förstärkt Nokian Pyry var bättre i kvartsfinalserien.

 • Stationsbacken i Karis kan få flervåningshus

  Raseborgs stad uppdaterar planen för Stationsbacken.

  Flera nya höghus för tågpendlare kan i framtiden byggas på Stationsbacken i Karis. Raseborgs stad ska nu uppdatera planen för backen så att det blir möjligt att bygga flervåningshus på området som ligger alldeles invid järnvägsstationen.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Oscarsgalans vinnare 2017

  Den stora vinnaren som väntat blev La la land.

  Nattens Oscarsgala, den 89. i ordningen, var fest med glamour och glitter och en hel del politiska ställningstaganden. Storvinnaren blev La la land med sex Oscarsstatyetter.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.