Hoppa till huvudinnehåll

Flicka anmälde våldtäkt men åtalades för falsk angivelse – rätten friade

Helsingfors hovrätt
Helsingfors hovrätt friade flickan från åtalen på fredagen. Tingsrätten kom till samma slutsats i maj i fjol. Helsingfors hovrätt Bild: Yle helsingfors hovrätt

En 16-årig flicka anmälde en våldtäkt till polisen men åtalades istället själv för falsk angivelse. Men Helsingfors hovrätt har nu friat henne och förkastat åtalet.

Flickan, som är född 1999, anmälde våldtäkten i början av september 2015. Den hade ägt rum tre månader tidigare i början av juni samma år i närheten av Böle station i Helsingfors.

Flickan kände gärningsmannen och polisen förhörde både honom och henne. I mitten av oktober lade polisen ändå ner förundersökningen eftersom man inte ansåg att brott hade begåtts.

Sade nej och ville att samlaget avbryts

Flickan och mannen hade haft sex men flickan uppger sig ha sagt ”nej” före samlaget och ville att det avbryts.

Flickan åtalades ändå för falsk angivelse som ung person och osann utsaga vid myndighetsförfarande som ung person.

Helsingfors tingsrätt friade tidigare flickan och på fredagen kom Helsingfors hovrätt till samma slutsats. Båda åtalspunkterna förkastades.

Både hovrätten och tingsrätten anser att det att förundersökningen lades ner inte räcker som bevis för att flickan medvetet har gett felaktig information till polisen.

Ville först inte berätta om det för någon

Hovrätten anser inte heller att de tre månader som gick mellan händelsen i juni och att flickan brottsanmälde mannen i september gör att hennes berättelse inte är trovärdig.

Flickan har sagt att hon till en början inte har berättat om händelsen för någon eftersom hon inte ens har kunnat erkänna det skedda för sig själv. Senare har hon berättat om det åt vänner och åt sin mamma, som har uppmanat henne att gå till polisen. Följande dag hade flickan och mamman gjort en brottsanmälan.

Flickan hade kontakt med mannen efter samlaget men enligt hovrätten kan man inte förutsätta att ett brottsoffer bryter all kontakt med en misstänkt gärningsman som är ens bekant. När det gäller sexualbrott är det inte ovanligt att det räcker länge innan en brottsanmälan görs, konstaterar hovrätten.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen