Hoppa till huvudinnehåll

Fredrik Norrena: En tisdagsmatch mot KooKoo ger knappast klirr i kassan

fredrik norrena,
Fredrik Norrena är målvaktstränare i TPS fredrik norrena, Bild: Yle / Peter Karlberg fredrik norrena

– Om vi ska vara i toppen av världshockeyn så tror jag inte på att alla ska få vara med och att vi ska sprida ut de bästa spelarna på femton lag, säger Fredrik Norrena i Slaget efter tolv. Norrena skulle hellre se att de bästa spelarna samlas i lite färre lag.

Diskussionen hur vi ska ha det i framtiden förs som bäst, berättar Vasa Sports vd Tomas Kurtén. Eventuella förändringar blir det ändå tidigast säsongen 2018–2019.

Redan innan transferfönstret stängdes natten mellan onsdag och torsdag stod det klart att bottenlagen SaiPa och KooKoo kommer att tömma lagen på spelare. Den årligen återkommande slutförsäljningen eller februarirean i ligan är en följd av att bottenlagen inte behöver oroa sig för att förlora sin ligaplats till nästa säsong.

– Ska vi ha en hockeyliga som håller en hög internationell nivå måste man acceptera att ekonomin också styr, säger Sports vd Tomas Kurtén.

– Vi gjorde på samma sätt i TPS för två år sedan, berättar Norrena. Då var vi i samma situation som KooKoo och SaiPa är nu. Vi sålde vi ut laget och körde in våra unga -95 och -96 födda spelare i systemet i stället.

Stängd eller öppen liga

Kurtén berättar att diskussionen om ligan ska hållas stängd eller öppnas igen förs som bäst. Själv förespråkar han den schweiziska modellen där lagen på den nästhögsta serienivån tillfrågas om de har intresse av att stiga till den högsta serienivån ifall de vinner serien. Sedan utreds bland annat de ekonomiska förutsättningarna att ta en ligaplats.

Norrena betonar vikten av att ha ett välfungerande Mestis.

– Många har kanske glömt att Kärpät trillade i tiderna ur ligan och jag tror att TPS skulle ha mått bra av att ta en sväng via Mestis. Nu skjuter man bara problemen framför sig då organisationer som inte är klara för ligan hankar sig fram.

Han får medhåll av Yle Sportens Anders Nordenswan som tycker att man har tagit idrotten ur tävlingsidrotten genom att stänga ligan och ta bort kvalstrecket. Det gäller att ha något större att spela för.

– Kvalmatcherna mellan Ässät och Sport kommer säkert många Sport-anhängare ihåg för resten av sitt liv.

Flera matcher än publiken orkar med

Att det nu börjar bli dags att se över antalet matcher i grunserien är både Norrena och Kurtén överens om. Trettio hemmamatcher är rätt mycket.

– Det är klart om man skulle få spela 40 matcher mellan fredag och söndag skulle det ju vara intressant, men det är nog en allmän åsikt att tisdagsmatcherna är knepiga, konstaterar Kurtén.

– Det är frågan om en tisdagsmatch mot KooKoo ger något klirr i kassan, lägger Norrena till.

Kurtén leker med tanken om det skulle spelas 56 matcher i grundserien.

– Då faller två hemmamatcher och två bortamatcher bort. Det skulle knappast vara en så stor ekonomisk förlust, konstaterar Kurtén. Men det gäller att se till helheten med CHL och EHT-turneringarna. JVM har också blivit mycket större och så spelas det VM varje vår.

Hur många lag i hockeyligan?

Diskussionen är i full gång. Har hockeyligan blivit för stor, eller kunde den växa sig ännu större? Vad tycker du? Hur många lag ska få spela i ligan?

12
62% (86 röster)
10
19% (26 röster)
16
14% (19 röster)
15
6% (8 röster)
Antal avgivna röster: 139

Läs också

Nyligen publicerat - Sport