Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s kris bara växer – inte ens TPS-gåvorna hjälpte

Roope Hintz.
HIFK-centern Roope Hintz har en del att fundera på. Roope Hintz. Bild: All Over Press Roope Hintz

HIFK:s djupdykning fortsätter. Tabelltvåan TPS förlängde kräftgången – trots att målvakten bjöd gästerna på en väg in i matchen.

HIFK gick på åttonde förlusten på de tio senaste matcherna i kväll. TPS visade varför laget är tvåa i ligan – och HIFK visade varför laget ligger precis där laget ligger.

HIFK:s överlägset mest positiva besked för aftonen kom från Kuopio. Jukurit, som är det första gänget utanför slutspelet just nu, föll med 1–0 mot trean KalPa.

Samtidigt förlorade HIFK med 5–3 i Åbo, men avståndet ner till Jukurit är fortfarande fem poäng.

– Det har varit så här ett tag nu. I februari räcker det inte att spela rätt bra i stora delar av matchen. Vi måste spela på topp i sextio minuter, säger Arttu Luttinen i en tv-intervju.

Setänen givmild

TPS tog ledningen i den första perioden, men i den andra perioden inleddes ett riktigt bombardemang av Kevin Lankinen i HIFK-kassen. Henrik Tallinder och Otto Nieminen utökade också till 3–0.

Då bestämde sig TPS-målvakten Oskari Setänen för att bjuda in gästerna i matchen. Mika Partanens avslut var varken hårt eller välplacerat, men Setänen släppte ändå in skottet från långt håll.

Ett par minuter senare hittade Juhamatti Aaltonen rätt. Helt plötsligt var det match igen, men i början av den tredje perioden prickade Eric Perrin in segermålet till 4–2.

Det hjälpte inte HIFK att Setänen var givmild och såsade runt eget mål i slutsekunderna. Juuso Puustinens reducering kom för sent.

– Vi samlade oss efter deras tredje mål, men utvisningarna förstörde det i tredje perioden. Det är också svårt att vinna om man släpper in fyra–fem mål. Att stänga till bakåt är prioritet ett, säger Luttinen.

Oskari Setänen.
Oskari Setänen släppte in ett par enkla mål. Oskari Setänen. Bild: All Over Press Oskari Setänen

Sexpoängsmatch mot Sport

TPS tog sig tre poäng närmare serieledaren Tappara i kväll och passerade samtidigt hundrapoängsgränsen. Dit har HIFK långt.

I stället är det fokus på att ens ta sig till den första slutspelsomgången för Helsingforslaget. I morgon väntar en riktig sexpoängsmatch mot Sport i Vasa.

Tabelltian Sport går upp på lika många poäng som HIFK vid full pott. Samtidigt har Jukurit ett fint läge att knappa in på lagen ovanför när man ställs mot jumbon SaiPa.

– Vi kan bara ta en match i taget. Det blir tajt i Vasa, säger Luttinen.

Resultat:

KalPa–Jukurit 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)
Mål: 1–0 Arttu Ilomäki (Sami Mutanen, Alexander Ruuttu).

TPS–HIFK 5–3 (1–0, 2–2, 2–1)
Mål: 1–0 Curtis Hamilton, 2–0 Henrik Tallinder (Eric Perrin, Tomi Kallio), 3–0 Otto Nieminen (Jonne Virtanen), 3–1 Mika Partanen (Daniel Grillfors, Lennart Petrell), 3–2 Juhamatti Aaltonen (Roope Hintz, Daniel Grillfors), 4–2 Eric Perrin (Tomi Kallio), 4–3 Juuso Puustinen (Robert Leino), 5–3 Henrik Tallinder (Eric Perrin).

Ässät–JYP 2–1 e. förl. (0–0, 0–0, 1–1, 1–0)
Mål: 0–1 Juha-Pekka Hytönen (Joonas Nättinen, Antti Suomela), 1–1 Niko Ojamäki (Jarno Kärki, Antti Kerälä), 2–1 Juho Tommila (Tommi Paakkolanvaara, Ville Korhonen).

 • En sluten mun.

  ”Kommunerna kan inte själva bestämma vad som är hemligt”

  Svårt att avväga vad som är offentligt.

  Kan Lovisapolitikerna välja att inte berätta något om orsakerna till att stadsdirektör Olavi Kaleva valde att avgå? Det är svårt att avväga vad som är offentligt och vad som är sekretessbelagt, säger en jurist på Kommunförbundet.

 • Valmet Automotives fabrik i Nystad, bilden är en flygbild.

  Österbottningar vill jobba på Valmet

  Hundratals har lämnat in en ansökan.

  Valmet Automotive gjorde en rekryteringskampanj runt om i Finland, där de sökte nya anställda till sin bilfabrik i Nystad. Turnén stannade också i Karleby och många österbottningar lämnade in en jobbansökan.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Sport