Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals migranter trängde in i spansk enklav

Migranter firar, omgivna av spanska myndigheter, efter att de lyckats ta sig över gränsstängslen till Ceuta 17.2.2017
Migranter firar, omgivna av spanska myndigheter, efter att de lyckats ta sig över gränsstängslen till Ceuta 17.2.2017 Migranter firar, omgivna av spanska myndigheter, efter att de lyckats ta sig över gränsstängslen till Ceuta 17.2.2017 Bild: EPA/REDUAN Ceuta,Spanien,Marocko,migranter

Nästan 500 afrikanska migranter tog sig på fredagsmorgonen från Marocko in i den spanska enklaven Ceuta. De lokala myndigheterna uppger att intrånget var ett av de största på senare år.

Flera hundra migranter började i nästan samma ögonblick forcera flera av portarna i gränsbarriären. Andra började klättra över det sex meter höga taggtrådsförstärkta stängslet.

Både gränsvakter och migranter fick skador i tumultet eller rev sig på taggtråden.

Största intrånget på tio år

Enligt myndigheterna i Ceuta tog sig nästan 500 migranter över gränsen. Det gör intrånget till ett av de mest omfattande sedan 2005, då gränsbarriären förstärktes.

Efteråt kunde den lokala TV-stationen Faro de Ceuta visa bilder på jublande migranter som vandrade runt på gatorna i kuststaden, överlyckliga över att äntligen ha kommit in i ett EU-land. Många av dem hade draperat sig i Spaniens och EU:s flaggor.

Tusentals afrikanska migranter försöker årligen ta sig in i EU via Spaniens två enklaver på Marockos kust, Ceuta och Melilla. Antingen försöker de klättra över gränsbarriären eller simma längs strandlinjen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.