Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals migranter trängde in i spansk enklav

Migranter firar, omgivna av spanska myndigheter, efter att de lyckats ta sig över gränsstängslen till Ceuta 17.2.2017
Migranter firar, omgivna av spanska myndigheter, efter att de lyckats ta sig över gränsstängslen till Ceuta 17.2.2017 Migranter firar, omgivna av spanska myndigheter, efter att de lyckats ta sig över gränsstängslen till Ceuta 17.2.2017 Bild: EPA/REDUAN Ceuta,Marocko,migranter,Spanien

Nästan 500 afrikanska migranter tog sig på fredagsmorgonen från Marocko in i den spanska enklaven Ceuta. De lokala myndigheterna uppger att intrånget var ett av de största på senare år.

Flera hundra migranter började i nästan samma ögonblick forcera flera av portarna i gränsbarriären. Andra började klättra över det sex meter höga taggtrådsförstärkta stängslet.

Både gränsvakter och migranter fick skador i tumultet eller rev sig på taggtråden.

Största intrånget på tio år

Enligt myndigheterna i Ceuta tog sig nästan 500 migranter över gränsen. Det gör intrånget till ett av de mest omfattande sedan 2005, då gränsbarriären förstärktes.

Efteråt kunde den lokala TV-stationen Faro de Ceuta visa bilder på jublande migranter som vandrade runt på gatorna i kuststaden, överlyckliga över att äntligen ha kommit in i ett EU-land. Många av dem hade draperat sig i Spaniens och EU:s flaggor.

Tusentals afrikanska migranter försöker årligen ta sig in i EU via Spaniens två enklaver på Marockos kust, Ceuta och Melilla. Antingen försöker de klättra över gränsbarriären eller simma längs strandlinjen.

 • Komarov om Matthews vs Laine: Matthews bra spelare och människa

  "Båda två förtjänar titeln årets nykomling".

  Den intensiva kampen om nykomlingstitlarna är på slutrakan. Stjärnskotten Patrik Laine och Auston Matthews har levererat hela säsongen och är fortfarande jämsides. Båda förtjänar att vinna, säger Leo Komarov.

 • Stadshuset i Karleby

  Karleby ska spara åtta miljoner

  Med det ska man undvika ett katastrofår.

  Stadsstyrelsen i Karleby föreslår ett sparpaket på knappt åtta miljoner. Av det står vårdsamarbetet inom samkommunen Soite för största delen.

 • knytkalas i Pargas för stadens kvotflyktingar

  Pargasstyrelse: Ja till 10-20 kovtflyktingar år 2017-2018

  Pargasstyrelse: ja til 10-20 kvotflyktingar år 2017-18

  Pargas stadsstyrelse godkände enhälligt förslaget att ta emot 10-20 kvotflytkingar till staden under åren 2017-2018 vid måndagens möte. Styrelsen var också nöjd över positivt bokslut.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Nordea

  SvD: Danmark välkomnar storbanken Nordea

  Nordea ogillar Sveriges planerade höjning av avgifter.

  Välkommen till Danmark, säger den danska näringsministern Brian Mikkelsen till finanskoncernen Nordea med anledning av bankens hot om att lämna Sverige. Enligt Mikkelsen har Danmark inte för avsikt att införa en skatt som motsvarar den i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

 • New York-börsen den 24 augusti 2015.

  Politisk osäkerhet sänker aktiepriserna i Europa

  Oron gäller Brexit, Grexit och presidentvalet i Frankrike.

  Den politiska osäkerheten i Europa smittar av sig på aktiekurserna. Många internationella placeringsfonder har minskat sina innehav av europeiska aktier. Andra ser nu ett lysande tillfälle att köpa europeiska aktier extra billigt.

 • Efter flygkraschen på Teneriffa 1977.

  Över 580 omkom i historiens värsta flygkrasch

  Två jumbojetar kolliderade på Teneriffa 1977.

  Det hade på måndagen gått 40 år sedan historiens hittills allvarligaste flygolycka ägde rum på Teneriffa. Då omkom 583 människor då två jumbojetar kolliderade på startbanan.