Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals migranter trängde in i spansk enklav

Migranter firar, omgivna av spanska myndigheter, efter att de lyckats ta sig över gränsstängslen till Ceuta 17.2.2017 Migranter firar, omgivna av spanska myndigheter, efter att de lyckats ta sig över gränsstängslen till Ceuta 17.2.2017 Bild: EPA/REDUAN Ceuta,Marocko,migranter,Spanien

Nästan 500 afrikanska migranter tog sig på fredagsmorgonen från Marocko in i den spanska enklaven Ceuta. De lokala myndigheterna uppger att intrånget var ett av de största på senare år.

Flera hundra migranter började i nästan samma ögonblick forcera flera av portarna i gränsbarriären. Andra började klättra över det sex meter höga taggtrådsförstärkta stängslet.

Både gränsvakter och migranter fick skador i tumultet eller rev sig på taggtråden.

Största intrånget på tio år

Enligt myndigheterna i Ceuta tog sig nästan 500 migranter över gränsen. Det gör intrånget till ett av de mest omfattande sedan 2005, då gränsbarriären förstärktes.

Efteråt kunde den lokala TV-stationen Faro de Ceuta visa bilder på jublande migranter som vandrade runt på gatorna i kuststaden, överlyckliga över att äntligen ha kommit in i ett EU-land. Många av dem hade draperat sig i Spaniens och EU:s flaggor.

Tusentals afrikanska migranter försöker årligen ta sig in i EU via Spaniens två enklaver på Marockos kust, Ceuta och Melilla. Antingen försöker de klättra över gränsbarriären eller simma längs strandlinjen.

Läs också

  • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

    Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

    I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

  • Frihet är att vara oälskad

    Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

    I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes