Hoppa till huvudinnehåll

I Esbo ska unga som slutar tävlingsidrotta lockas att fortsätta sporta

Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Juha Tamminen/All Over Press innebandy

I Esbo ska tävlingströtta ungdomar som vill sluta sporta lockas att fortsätta med idrotten. U6 heter systemet där de unga garanteras bra och billig idrott.

- Vi vill ha ett system där alla ungdomar kan hitta någonting som dom är intresserade av att göra efter skoldagen. Därför har vi talat med många sportklubbar, vi vill ha dem alla med. Tillsammans kan vi göra något nytt, säger idrottsdirektör Martti Merra på Esbo stad.

Tanken är att garantera billig och bra idrottsverksamhet för unga i ålder 12-15 år, allt från innebandy till kampsporter. Merra påtalar att lag som inte tävlar ofta får dåliga träningstider, tidigt på morgonen eller sent på kvällen, som inte uppmuntrar de unga att fortsätta med hobbyn. U6 ska erbjuda kompetenta instruktörer, träning på bra tidpunkter och det ska kosta högst 50 euro i månaden för de unga som deltar.

De unga ska betala högst 50 euro i månaden

Exakt hur mycket U6 kostar Esbo stad är inte ännu klart, eftersom det beror på hur många som deltar. Staden förhandlar med idrottsföreningarna och letar efter flera samarbetspartners.

- Jag har tänkt mig att vi kunde använda 100 000 euro som helhet på U6 redan i år. Med det får vi mycket till stånd, säger Merra.

U6 ska garantera att de unga får sporta under ledning av kompetenta instruktörer till ett billigt pris. Idrottsföreningarna som är med i systemet ska berätta om U6 för alla unga som slutar i ett lag, och hjälpa dem att hitta en lämplig ny hobby. U6-verksamheten går att hitta på harrastushaku.fi, en portal för hobbyverksamh et i huvudstadsregionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen