Hoppa till huvudinnehåll

Klartecken för industrins nya storfackförbund

Kolvtappar Bild: Yle/Roger Källman industri,kolvtappar,korsholm,mapromec,metallindustri,österbotten

Metallförbundet, Träfacket och Industribranschernas fackförbund TEAM går samman till ett nytt jätteförbund. De tre fackförbundens styrelser godkände fusionen på fredag eftermiddag.

Beslutet om samgång var nästan enhälligt inom alla de tre förbunden.

Det nya storförbundet kommer att ha runt 230 000 medlemmar, och representera cirka tre fjärdedelar av Finlands exportindustri.

Ordförandena Riku Aalto från Metallförbundet, Jari Nilosaari från Träfacket och Heli Puura från TEAM säger att man genom samgången vill uppnå effektivare intressebevakning, både i avtalsförhandlingarna och i samhällsdebatten i stort.

Den hårdare internationella konkurrensen och den långvariga ekonomiska recessionen har enligt ordförande vållat arbetslöshet, strukturomvandlingar och osäkerhet. Och alla förbunden har tappat medlemmar.

De slutliga besluten om samgången fattas i maj. Om besluten stöds av förbundens fullmäktige eller på förbundsmötena, kan det nya storförbundets första förbundsmöte hållas i november 2017. Verksamheten inleds i januari 2018.

 • Åbo uppmärksammar alla som fyller 65

  Bjuds på kultur, idrott och motion.

  Åbo gratulerar dem som fyller 65 år och bjuder på biljetter till motion, museum och konserter. Åbo stad skickar gratulationsbrev som undertecknats av stadsdirektör Aleksi Randell till de Åbobor som fyller 65 år.

 • Finskt rekord för Poutala – blev femma i VM

  Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

  Mika Poutala har gjort nytt finskt rekord i VM i hastighetsåkning på skridskor för sprintrar i Calgary. Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Inrikes