Hoppa till huvudinnehåll

Klartecken för industrins nya storfackförbund

Kolvtappar
Kolvtappar Bild: Yle/Roger Källman industri,kolvtappar,korsholm,mapromec,metallindustri,österbotten

Metallförbundet, Träfacket och Industribranschernas fackförbund TEAM går samman till ett nytt jätteförbund. De tre fackförbundens styrelser godkände fusionen på fredag eftermiddag.

Beslutet om samgång var nästan enhälligt inom alla de tre förbunden.

Det nya storförbundet kommer att ha runt 230 000 medlemmar, och representera cirka tre fjärdedelar av Finlands exportindustri.

Ordförandena Riku Aalto från Metallförbundet, Jari Nilosaari från Träfacket och Heli Puura från TEAM säger att man genom samgången vill uppnå effektivare intressebevakning, både i avtalsförhandlingarna och i samhällsdebatten i stort.

Den hårdare internationella konkurrensen och den långvariga ekonomiska recessionen har enligt ordförande vållat arbetslöshet, strukturomvandlingar och osäkerhet. Och alla förbunden har tappat medlemmar.

De slutliga besluten om samgången fattas i maj. Om besluten stöds av förbundens fullmäktige eller på förbundsmötena, kan det nya storförbundets första förbundsmöte hållas i november 2017. Verksamheten inleds i januari 2018.

Läs också

 • Galtby färjfäste.

  Ingen strejk i skärgårdstrafiken

  Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp i morgon.

  Parterna i tvisten om skärgårdstrafiken godkände riksförlikningsman Minna Helles medlingsbud i natt. Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp på fredag.

 • Träning i häcklöpning vid Folkhälsan utbildning i Norrvalla.

  Idrottande unga löper risk för ätstörning

  Folkhälsan utbildar idrottledare i ämnet.

  Många idrottande ungdomar har under sin karriär antingen själv drabbats av ätstörningar eller sett en kompis drabbas.För att öka medvetenheten och kunskapen om ätstörningar har Folkhälsan utbildning startat projektet "idrott och ätstörningar" där man utbildar idrottsledare om kostens del av träningen.

Nyligen publicerat - Inrikes