Hoppa till huvudinnehåll

Klartecken för industrins nya storfackförbund

Kolvtappar
Kolvtappar Bild: Yle/Roger Källman industri,kolvtappar,korsholm,mapromec,metallindustri,österbotten

Metallförbundet, Träfacket och Industribranschernas fackförbund TEAM går samman till ett nytt jätteförbund. De tre fackförbundens styrelser godkände fusionen på fredag eftermiddag.

Beslutet om samgång var nästan enhälligt inom alla de tre förbunden.

Det nya storförbundet kommer att ha runt 230 000 medlemmar, och representera cirka tre fjärdedelar av Finlands exportindustri.

Ordförandena Riku Aalto från Metallförbundet, Jari Nilosaari från Träfacket och Heli Puura från TEAM säger att man genom samgången vill uppnå effektivare intressebevakning, både i avtalsförhandlingarna och i samhällsdebatten i stort.

Den hårdare internationella konkurrensen och den långvariga ekonomiska recessionen har enligt ordförande vållat arbetslöshet, strukturomvandlingar och osäkerhet. Och alla förbunden har tappat medlemmar.

De slutliga besluten om samgången fattas i maj. Om besluten stöds av förbundens fullmäktige eller på förbundsmötena, kan det nya storförbundets första förbundsmöte hållas i november 2017. Verksamheten inleds i januari 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • En byggnad med röda tegel.

  Inga beslut om skolnätet i Sjundeå förrän efter kommunalvalet

  Kommunen vill fatta kloka beslut.

  Sjundeå kommun ordnade på onsdagen (22.3) en invånarkväll för Sjundeåborna där temat var kommunens många byggnader som har problem med inomhusluften. Klart är i alla fall att några beslut om hur framtidens byggnader ska se ut inte fattas före kommunalvalet i april.

 • Sjösättning av Mein Schiff 5 januari 2016

  Esko Aho ska lotsa Egentliga Finlands positiva strukturomvandling

  Sjöfartsklustret och bilindustrin behöver arbetskraft.

  Näringsminister Mika Lintilä har utsett före detta statsministern Esko Aho till utredningsman med uppgift att hålla i Egentliga Finlands positiva strukturomvandling. Aho ska ta reda hur man kunde underlätta för sjöfartsklustret och bilindustrin som hårdrekryterar just nu.