Hoppa till huvudinnehåll

Korsholmsföretagare i rätten för grovt bedrägeri

Arkivbild. Sessionssal i Egentliga Finlands tingsrätt. Bild: Yle/Nora Engström brottslighet,dom,domstol,egentliga finlands tingsrätt,rättegång,rättssal,tingsrätt

Österbottens tingsrätt har under fredagen behandlat ett fall där en företagare i Korsholm står åtalad för bland annat grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Mannen är verkställande direktör för ett företag i livsmedelsbranschen.

Mannen åtalas för att ha ingått finansieringsavtal med två andra finländska bolag och sänt dem hundratals ogrundade och förfalskade försäljningsfakturor.

Det ena målsägandebolaget har lidit en ekonomisk skada om nästan 440 000 euro, det andra bolaget 350 000 euro.

Medger brott

Åklagaren anser att den åtalade företagarens brott ska bedömas som grovt eftersom han dels etersträvat avsevärd ekonomisk vinning, dels orsakat målsägandebolagen avsevärd skada och dels begått brotten som en del av sin affärsverksamhet.

Åklagaren yrkar på att företagaren beläggs med näringsförbud och döms till ovillkorligt fängelse i ett år och tio månader.

Mannen har erkänt sig skyldig till brotten.

Läs också

  • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

    Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

    I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

  • Frihet är att vara oälskad

    Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

    I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Österbotten