Hoppa till huvudinnehåll

Korsholmsföretagare i rätten för grovt bedrägeri

Sessionssal i Egentliga Finlands tingsrätt.
Arkivbild. Sessionssal i Egentliga Finlands tingsrätt. Bild: Yle/Nora Engström egentliga finlands tingsrätt

Österbottens tingsrätt har under fredagen behandlat ett fall där en företagare i Korsholm står åtalad för bland annat grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Mannen är verkställande direktör för ett företag i livsmedelsbranschen.

Mannen åtalas för att ha ingått finansieringsavtal med två andra finländska bolag och sänt dem hundratals ogrundade och förfalskade försäljningsfakturor.

Det ena målsägandebolaget har lidit en ekonomisk skada om nästan 440 000 euro, det andra bolaget 350 000 euro.

Medger brott

Åklagaren anser att den åtalade företagarens brott ska bedömas som grovt eftersom han dels etersträvat avsevärd ekonomisk vinning, dels orsakat målsägandebolagen avsevärd skada och dels begått brotten som en del av sin affärsverksamhet.

Åklagaren yrkar på att företagaren beläggs med näringsförbud och döms till ovillkorligt fängelse i ett år och tio månader.

Mannen har erkänt sig skyldig till brotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Inga hinder för hästsportcentret i Korsholm

  Korsholms kommun arrenderar ut mark för hästsportcenter.

  Korsholms kommun beslöt på onsdagen att föreningen Wahlrooska rf. kommer få arrendera området i Solf där de planerar anlägga ett hästsportcenter.

 • Sommarlovet firades i Skeppsparken

  Kring 4000 barn och vuxna samlades i Skeppsparken i Vasa.

  Kring 4000 barn och vuxna samlades på onsdag när Skeppsparkens semesterkalas ordnades i Vasa. - Alla barnfamiljer har inte råd eller att resa bort under sommaren, därför ville vi ordna något för alla inne i stan, berättar arrangörerna.

 • "Vasa brukar ligga i topp"

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region.

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region, visar en ny undersökning som Satamittari har publicerat. Utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock tror att man har bäddat bra inför framtiden.

 • Mirka och italienska Cafro förenar sina krafter

  Mirka har köpt hela Cafros aktiestock.

  Mirka har köpt hela aktiestocken i det italienska företaget Cafro. Företagsköpet är ett led i Mirkas strategi att utvidga sin affärsverksamhet inom diamantsliplösningar.

 • Jakobstad river studiebostäder

  Det gäller Ab Bodgärdet nära Pedersöre kyrka.

  Jakobstad planerar riva över 130 studiebostäder byggda i slutet av 70-talet. Det är fråga om bostäderna i Ab Bodgärdet på Sockenvägen 5 nära Pedersöre kyrka.

 • Stöldvåg i Jakobstad

  Under en vecka har tre inbrott och en mopedstöld ägt rum.

  I Jakobstad har flera inbrott och en mopedstöld fått polisen att jobba den senaste veckan. Polisen ber allmänheten om tips.

 • Vasaregionen är mest konkurrenskraftig

  Vasa gick förbi Borgå tack vare stark företagsverksamhet.

  En undersökning som gjorts av Satamittari visar att Vasaregionen är Finlands mest konkurrenskraftiga region. Förstaplatsen togs tack vare en ökning i företagsverksamhet.

 • Christian Sandström: Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  "Du har ingenting att göra här, för du är inte i kontakt med dina känslor". Teaterregissörens ord kom som en kalldusch för skådespelaren Christian Sandström under en repetition på Wasa Teater. Nu tycker Sandström att han kommit i balans. Teaterchefen Christian Sandström berättar om sin inre resa hur han kom i kontakt med sina känslor och om sin homosexualitet.