Hoppa till huvudinnehåll

LS: Fortum måste ersätta kärnkraftverkets grannar för övergödning

Hästholmens kärnkraftverk.
Hästholmens kärnkraftverk. Bild: Yle / Hanna Othman hästholmen,kärnkraftverk,kärnkraftverket i lovisa,lovisa kärnkraftverk

Helsingfors förvaltningsdomstol har förkastat Fortums besvär i rättsfallet mellan bolaget och 14 grannar till kärnkraftverket i Lovisa. Det skriver tidningen Loviisan Sanomat.

Vasa förvaltningsdomstol dömde tidigare Fortum att kompensera 14 grannar för övergödning i strandvattnet utanför kärnkraftverket.

Bolaget och sex av grannarna överklagade domen. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen förkastat både Fortums och grannarnas besvär.

Fortum medgav redan tidigare att kylvattnet från kärnkraftverket har bidragit till varmare havsvatten. Bolaget menade ändå att sambandet mellan kylvattnet och övergödningen är oklart, och att grannarna själva kan ha bidragit till övergödningen.

I och med Högsta förvaltningsdomstolens beslut förblir det ursprungliga domslutet från 2015 i kraft.

Fortum ska betala fastighetsägarna sammanlagt 76 000 euro som kompensation för övergödningen.

 • En sluten mun.

  ”Kommunerna kan inte själva bestämma vad som är hemligt”

  Svårt att avväga vad som är offentligt.

  Kan Lovisapolitikerna välja att inte berätta något om orsakerna till att stadsdirektör Olavi Kaleva valde att avgå? Det är svårt att avväga vad som är offentligt och vad som är sekretessbelagt, säger en jurist på Kommunförbundet.

 • Valmet Automotives fabrik i Nystad, bilden är en flygbild.

  Österbottningar vill jobba på Valmet

  Hundratals har lämnat in en ansökan.

  Valmet Automotive gjorde en rekryteringskampanj runt om i Finland, där de sökte nya anställda till sin bilfabrik i Nystad. Turnén stannade också i Karleby och många österbottningar lämnade in en jobbansökan.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Östnyland

 • En sluten mun.

  ”Kommunerna kan inte själva bestämma vad som är hemligt”

  Svårt att avväga vad som är offentligt.

  Kan Lovisapolitikerna välja att inte berätta något om orsakerna till att stadsdirektör Olavi Kaleva valde att avgå? Det är svårt att avväga vad som är offentligt och vad som är sekretessbelagt, säger en jurist på Kommunförbundet.

 • Yle Östnylands reporter Fredrika Sundén

  Fredrika Sundén: Tiga är inte alltid guld

  Det kokar kring stadsdirektörens avsked i Lovisa.

  Det kokar i Lovisa efter stadsdirektör Olavi Kalevas plötsliga avskedsansökan. Hemlighetsmakeriet kring orsakerna till det kan slå tillbaka mot politikerna i stadsstyrelsen, skriver Yle Östnylands reporter Fredrika Sundén i sin kolumn.

 • Simmare i vattnet i simhallen.

  Sibbo utreder behov av simhall

  Olika alternativ till simhallsbygge ska undersökas.

  Sibbo ska utreda om kommunen borde bygga en simhall. Det slog kommunstyrelsen fast på sitt möte på tisdagen.