Hoppa till huvudinnehåll

LS: Fortum måste ersätta kärnkraftverkets grannar för övergödning

Hästholmens kärnkraftverk.
Hästholmens kärnkraftverk. Bild: Yle / Hanna Othman hästholmen,kärnkraftverk,kärnkraftverket i lovisa,lovisa kärnkraftverk

Helsingfors förvaltningsdomstol har förkastat Fortums besvär i rättsfallet mellan bolaget och 14 grannar till kärnkraftverket i Lovisa. Det skriver tidningen Loviisan Sanomat.

Vasa förvaltningsdomstol dömde tidigare Fortum att kompensera 14 grannar för övergödning i strandvattnet utanför kärnkraftverket.

Bolaget och sex av grannarna överklagade domen. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen förkastat både Fortums och grannarnas besvär.

Fortum medgav redan tidigare att kylvattnet från kärnkraftverket har bidragit till varmare havsvatten. Bolaget menade ändå att sambandet mellan kylvattnet och övergödningen är oklart, och att grannarna själva kan ha bidragit till övergödningen.

I och med Högsta förvaltningsdomstolens beslut förblir det ursprungliga domslutet från 2015 i kraft.

Fortum ska betala fastighetsägarna sammanlagt 76 000 euro som kompensation för övergödningen.

 • Nordea

  SvD: Danmark välkomnar storbanken Nordea

  Nordea ogillar Sveriges planerade höjning av avgifter.

  Välkommen till Danmark, säger den danska näringsministern Brian Mikkelsen till finanskoncernen Nordea med anledning av bankens hot om att lämna Sverige. Enligt Mikkelsen har Danmark inte för avsikt att införa en skatt som motsvarar den i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

 • Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från framsidan.

  L-U: Ett köpanbud har getts för Trä-Anttila i Lojo

  Styrelsen för Luksia diskuterar anbudet på fredag.

  Den gamla träskolan i centrum av Lojo har lockat en intresserad köpare, skriver tidningen Länsi-Uusimaa. Enligt tidningen bekantar sig styrelsen för utbildningssamkommunen Luksia med anbudet på fredag (31.3).

 • Lauri Hannikainen intervjuas i Tv-nytts studio.

  Professor: Finland kan ställas till svars om avvisade dödas

  Flera asylsökande tror de blir dödade i hemländerna.

  Finska myndigheter kan ställas till svars ifall någon av de avvisade flyktingarna blir dödade då de transporterats tillbaka till sina hemländer, anser professor emeritus i internationell rätt Lauri Hannikainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Saboterad naturstig vid fågeltornet i Ruskis i Borgå 2017

  Stigen till fågeltornet i Ruskis i Borgå vandaliserad

  Tidigare har tornet råkat illa ut. Nu var det stigens tur.

  Det krävs för tillfället gott balanssinne att nå fågeltornet invid Tarkisvägen i Ruskis. En del av de bastanta plankor som bildar en stig ut till tornet har ställvis rivits loss.

 • Propellerplan över Helsingfors-Malms flygplats.

  Naturskyddsdistrikt kritiska till flygplatsplaner i Pyttis

  Distrikten kräver mer öppenhet och behövliga utredningar.

  Distrikten i Nyland och Kymmenedalen är kritiska till att processen har beretts i tysthet. Nu kräver man mer öppenhet och att medborgarna kan vara delaktiga i planeringen.

 • Brandmän släcker takbrand.

  Elkabel i taket kan ha orsakat hallbranden i Östermalm

  Företaget som hyrde hallen verkar ha klarat sig någorlunda.

  Orsaken till fredagseftermiddagens eldsvåda i en hall i Östermalm i Borgå är fortfarande oklar. Företaget som hyrde in sig i hallen verkar ändå ha klarat sig undan mer eller mindre med blotta förskräckelsen.