Hoppa till huvudinnehåll

LS: Fortum måste ersätta kärnkraftverkets grannar för övergödning

Hästholmens kärnkraftverk. Bild: Yle / Hanna Othman hästholmen,kärnkraftverk,kärnkraftverket i lovisa,lovisa kärnkraftverk

Helsingfors förvaltningsdomstol har förkastat Fortums besvär i rättsfallet mellan bolaget och 14 grannar till kärnkraftverket i Lovisa. Det skriver tidningen Loviisan Sanomat.

Vasa förvaltningsdomstol dömde tidigare Fortum att kompensera 14 grannar för övergödning i strandvattnet utanför kärnkraftverket.

Bolaget och sex av grannarna överklagade domen. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen förkastat både Fortums och grannarnas besvär.

Fortum medgav redan tidigare att kylvattnet från kärnkraftverket har bidragit till varmare havsvatten. Bolaget menade ändå att sambandet mellan kylvattnet och övergödningen är oklart, och att grannarna själva kan ha bidragit till övergödningen.

I och med Högsta förvaltningsdomstolens beslut förblir det ursprungliga domslutet från 2015 i kraft.

Fortum ska betala fastighetsägarna sammanlagt 76 000 euro som kompensation för övergödningen.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Hunters får sätta skridskorna på hyllan för den här säsongen

  Borgålaget lyckades inte ta sig vidare till semifinal.

  Säsongen är över för Borgålaget Hunters som spelar ishockey i Finlandsserien. Hunters lyckades inte avancera till semifinalerna, och nu är det sommarlov som gäller. Nokian Pyry, förstärkt med flera ligabekantingar, var bättre i kvartsfinalerna.

 • Stiftets präster vill behålla vigselrätten

  De regionala skillnaderna är stora och många är osäkra.

  Största delen av prästerna i Borgå stift vill inte ge ifrån sig vigselrätten till det civila samhället. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna har gjort. Biskop Björn Vikström har tidigare föreslagit att kyrkan borde ge ifrån sig vigselrätten.