Hoppa till huvudinnehåll

Magritte, moln och ett paraply

Camilla Forsén-Ströms tolkning av surrealismen.
Camilla Forsén-Ströms tolkning av surrealismen. Bild: Yle / Strömsö konst,René Magritte,Strömsö (tv-program),surrealism

Ibland känns det nästan som om man befinner sig i en dröm - det finns ingen logik eller relevans, allt känns surrealistiskt. Den känslan är utgångsläget för konstriktningen surrealismen. Surrealismen är inte helt lätt att förstå sig på, men genom den belgiska målaren René Magrittes målningar blir den en magisk drömvärld och behaglig upplevelse.

René Magrittes verk känns igen på de kostymklädda männen, moln, plommonstop och äpplen. Vardagliga saker som alltid har en intressant twist. Magritte har inspirerat många designers och reklammakare och även mig. Därför tar vi oss an hans magiska värld med svävande paraplyer och vackra sommarmoln.

Material som kan vara bra att ha:

  • målardukar eller panåer
  • vattenbaserad sprayfärg (finns att köpa i hobbybutiker)
  • lim
  • vit akrylfärg
  • stöppelsvamp
  • bilder på män i kostym, gärna kopierade i olika storlekar
  • sax
  • färgat papper
  • paraply
  • tjockare filttyg
  • sytråd och nål
  • järntråd
  • gammalt paraply

Gör så här:

Börja med att spraya målardukarna blå. Använd gärna vattenbaserad sprayfärg. Den ger en fin lite droppig yta. Låt torka.

Klipp ut några män i kostymer. Välj bilder enligt attityd. Finns det någon berättelse bakom? Väcker bilden frågor? Kopiera bilderna så du får ca 20 män i varierande storlek.

När dukarna har torkat är det dags att skapa moln. Använd vit färg och stöppelsvamp och dutta försiktigt molnformationer på båda dukarna. Lite färg i taget och inga skarpa kanter. Låt torka.

När färgen torkat är det dags att tillföra kostymmännen till bilden. Limma först fast de utklippta männen på varsitt färgat papper. Limma sedan fast pappret på duken, gärna centrerat. Häng upp bilderna på väggen.

Om du vill skapa en svävande mobil är det dags att plocka fram det gamla paraplyet. Jag tog ett paraply med metallspets, som jag borrade ett liten hål i för upphängningen.

Klipp droppar i tjockare filttyg. Fäst tråd i dropparna med hjälp av synål. Spänn upp paraplyet och knyt fast dropparna i olika långa trådar så de hamnar på olika höjd. Häng upp i taket.

Som en magisk dröm eller hur?

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • omogna jordgubbar

    Odla bär i tunnor

    Nordiska bär är lättodlade och sprängfyllda med vitaminer.

    Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

  • odling på vägg

    Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

    En solig vägg är en ypperlig odlingsplats.

    En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.

  • En ställning för trädgårdsredskap på en röd vägg

    Ställning för redskap

    Ställning för trädgårdsredskap.

    Jim visar hur man bygger en ställning för trädgårdsredskap och annat upphängbart.

  • supertunn club sandwich

    Strömsös club sandwich

    Klassikern sin bästa tappning någonsin!

    En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

  • fästing på ett finger

    Fästingbett kan ge köttallergi

    Fästingar överför kolhydrat som ger antikroppar mot kött.

    Svenska forskare har hittat ett samband mellan fästingbett och köttallergi. Antalet köttallergiker har ökat i Sverige under de senaste åren.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid