Hoppa till huvudinnehåll

Metallförbundet rasar mot EK - sätter stopp för alla avtalsförhandlingar

Riku Aalto Metallförbundets ordförande Riku Aalto i Helsingfors den 3 juni 2016. Bild: All Over Press metallförbundet,Riku Aalto

Finlands näringsliv EK:s beslut att dra sig ur alla centrala avtal har gjort Metallförbundet ursinningt. Metall tänker inte förhandla om nya kollektivavtal innan nya centrala avtal har trätt i kraft.

EK meddelade i onsdags att de säger upp 22 centrala avtal, som gäller många mindre branscher så som väktarna och de som arbetar vid biograferna.

Akademikerförbundet Akavas ordförande Sture Fjäder sade då att beslutet är helt odramatiskt.

Vid Metall är tonen en helt annan. Arbetsgivarna är inne på en farlig väg är budskapet.

- De här centrala avtalen har en särskild symbolisk och principiell betydelse, säger Metallförbundets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Avtalen har varit ett exempel på hur man i den finländska avtalskulturen frivilligt och omfattande har kunnat komma överens om också stora saker utan att ta till lagtexter. Den här principen går EK nu till attack mot, säger Aalto.

Inga kollektivavtalsförhandlingar

Enligt Riku Aalto fryser EK:s beslut höstens förbundsvisa förhandlingar om kollektivavtal.

- Metallförbundets styrelse har beslutat att Metallförbundet inte förhandlar om nya kollektivavtal innan alla förbundets avtalsbranscher och alla avtal innehåller skrivelserna i de nu uppsagda centrala avtalen, säger Aalto.

Enligt Aalto tänker Metall inte heller förhandla om någon exportdriven arbetsmarknadsmodell på grund av EK:s och Skogsindustrins beslut.

Skogsindustrin meddelade tidigare i veckan att de ensidigt hoppar av förhandlingarna.

- Skogsindustrins meddelande och EK:s beslut att säga upp de centrala avtalen leder till att Metallförbundet inte längre har förutsättningar att fortsätta förbereda någon gemensam exportdriven modell, säger Aalto.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men hoppet kom aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.

 • Kan man suga på en kondom?

  Går det att suga på vanliga eller smaksatta kondomer?

  Är kondomer ohälsosamma att suga på? Kan de vara skadliga? Och smakkondomer, är de värre, eller?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Inrikes