Hoppa till huvudinnehåll

Metallförbundet rasar mot EK - sätter stopp för alla avtalsförhandlingar

Metallförbundets ordförande Riku Aalto i Helsingfors den 3 juni 2016.
Riku Aalto Metallförbundets ordförande Riku Aalto i Helsingfors den 3 juni 2016. Bild: All Over Press Riku Aalto,metallförbundet

Finlands näringsliv EK:s beslut att dra sig ur alla centrala avtal har gjort Metallförbundet ursinningt. Metall tänker inte förhandla om nya kollektivavtal innan nya centrala avtal har trätt i kraft.

EK meddelade i onsdags att de säger upp 22 centrala avtal, som gäller många mindre branscher så som väktarna och de som arbetar vid biograferna.

Akademikerförbundet Akavas ordförande Sture Fjäder sade då att beslutet är helt odramatiskt.

Vid Metall är tonen en helt annan. Arbetsgivarna är inne på en farlig väg är budskapet.

- De här centrala avtalen har en särskild symbolisk och principiell betydelse, säger Metallförbundets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Avtalen har varit ett exempel på hur man i den finländska avtalskulturen frivilligt och omfattande har kunnat komma överens om också stora saker utan att ta till lagtexter. Den här principen går EK nu till attack mot, säger Aalto.

Inga kollektivavtalsförhandlingar

Enligt Riku Aalto fryser EK:s beslut höstens förbundsvisa förhandlingar om kollektivavtal.

- Metallförbundets styrelse har beslutat att Metallförbundet inte förhandlar om nya kollektivavtal innan alla förbundets avtalsbranscher och alla avtal innehåller skrivelserna i de nu uppsagda centrala avtalen, säger Aalto.

Enligt Aalto tänker Metall inte heller förhandla om någon exportdriven arbetsmarknadsmodell på grund av EK:s och Skogsindustrins beslut.

Skogsindustrin meddelade tidigare i veckan att de ensidigt hoppar av förhandlingarna.

- Skogsindustrins meddelande och EK:s beslut att säga upp de centrala avtalen leder till att Metallförbundet inte längre har förutsättningar att fortsätta förbereda någon gemensam exportdriven modell, säger Aalto.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes