Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Amerikanske vicepresidenten kommer till Europa, glashalt på grund av underkylt regn

USA:s vicepresident Mike Pence kommer till München för att förklara amerikansk utrikespolitik. Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Mike Pence,USA,vicepresidenter

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget utrikes:

USA:s president Donald Trump har drabbats av ett bakslag. Trump hade erbjudit viceamiralen Robert Harward tjänsten som nationell säkerhetsrådgivare. Harward tackade i alla fall nej till Trumps erbjudande. Föregångaren Michael Flynn tvingades avgå efter några veckor på posten.

I München startar i dag den årliga säkerhetskonferensen som i år har särskilt hög aktualitet. Den amerikanske vicepresidenten Mike Pence kommer till säkerhetskonferensen.

Samsungs vice vd och arvinge har häktats misstänkt för mutbrott. Skandalen skakar hela Sydkorea och landets president hotas av riksrätt.

Svensk polis har gripit sju män misstänkta för pedofili. Männen som misstänks ha samarbetat i ett nätverk greps i Stockholmstrakten.

Läget inrikes:

Det blir allt vanligare att arbetstagare får lättare arbetsuppgifter som ett alternativ till sjukskrivning. Facket är i vissa fall kritiskt.

Riksdagen röstar i dag ännu en gång om ett könsneutralt äktenskap. Ett medborgarinitiativ ville riva upp den redan godkända lagen som ger också homosexuella möjligheter att gifta sig. Lagen som motståndarna vill stoppa är tänkt att träda i kraft den 1 mars.

Riksdagens revisionsutskott meddelar i dag om kommunikationsminister Anne Berner (C) har gjort något fel i samband med flygoperatören Finavias förlustbringande derivathandel.

Fem människor fick lindriga skador i går kväll då en buss körde in i ett träd i Åbo.

Vädret: Det blir till en början mulet och underkylt regn i söder och mycket halt, sedan klarnar det upp och blir upp till +5 grader under dagens lopp.

 • Åbo uppmärksammar alla som fyller 65

  Bjuds på kultur, idrott och motion.

  Åbo gratulerar dem som fyller 65 år och bjuder på biljetter till motion, museum och konserter. Åbo stad skickar gratulationsbrev som undertecknats av stadsdirektör Aleksi Randell till de Åbobor som fyller 65 år.

 • Finskt rekord för Poutala – blev femma i VM

  Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

  Mika Poutala har gjort nytt finskt rekord i VM i hastighetsåkning på skridskor för sprintrar i Calgary. Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Inrikes