Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Amerikanske vicepresidenten kommer till Europa, glashalt på grund av underkylt regn

Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence
USA:s vicepresident Mike Pence kommer till München för att förklara amerikansk utrikespolitik. Republikanernas vicepresidentkandidat Mike Pence Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Mike Pence,USA,vicepresidenter

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget utrikes:

USA:s president Donald Trump har drabbats av ett bakslag. Trump hade erbjudit viceamiralen Robert Harward tjänsten som nationell säkerhetsrådgivare. Harward tackade i alla fall nej till Trumps erbjudande. Föregångaren Michael Flynn tvingades avgå efter några veckor på posten.

I München startar i dag den årliga säkerhetskonferensen som i år har särskilt hög aktualitet. Den amerikanske vicepresidenten Mike Pence kommer till säkerhetskonferensen.

Samsungs vice vd och arvinge har häktats misstänkt för mutbrott. Skandalen skakar hela Sydkorea och landets president hotas av riksrätt.

Svensk polis har gripit sju män misstänkta för pedofili. Männen som misstänks ha samarbetat i ett nätverk greps i Stockholmstrakten.

Läget inrikes:

Det blir allt vanligare att arbetstagare får lättare arbetsuppgifter som ett alternativ till sjukskrivning. Facket är i vissa fall kritiskt.

Riksdagen röstar i dag ännu en gång om ett könsneutralt äktenskap. Ett medborgarinitiativ ville riva upp den redan godkända lagen som ger också homosexuella möjligheter att gifta sig. Lagen som motståndarna vill stoppa är tänkt att träda i kraft den 1 mars.

Riksdagens revisionsutskott meddelar i dag om kommunikationsminister Anne Berner (C) har gjort något fel i samband med flygoperatören Finavias förlustbringande derivathandel.

Fem människor fick lindriga skador i går kväll då en buss körde in i ett träd i Åbo.

Vädret: Det blir till en början mulet och underkylt regn i söder och mycket halt, sedan klarnar det upp och blir upp till +5 grader under dagens lopp.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes