Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Vad hette Leningrad Cowboys-showen och vems hit var Funkytown?

Leningrad Cowboys på scenen.
Leningrad Cowboys. Leningrad Cowboys på scenen. Bild: EPA / RENE VAN BAKEL Leningrad Cowboys

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Rockpoliserna:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla in vår Facebook-grupp Rockpoliserna (klicka här)! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Rock'n'roll! Eller något. Lycka till!

1. Sommaren 1993 uppträdde Leningrad Cowboys tillsammans med ryska arméns Alexandrovkör på Senatstorget i Helsingfors. Vad hette showen?

2. År 1986 fick Pseudo Echo en stor hit med deras version av ”Funkytown”. Men originalet var en ännu större hit. Vem gav ut det?

3. Kurt Cobain skulle ha fyllt 50 år här i dagarna. Vilken nordamerikansk stad förknippas starkt med honom och hans band Nirvana?

4. För 25 år sedan hade en berömd komedifilm premiär med Mike Myers och Dana Carvey i huvudrollerna. Även musiken spelade en viktig roll i filmen – i synnerhet Queen-låten ”Bohemian Rhapsody”. Vad hette filmen?

5. Vad heter artisten på bilden? Hon är känd för låtar som ”All I Wanna Do”, ”If It Makes You Happy” och “Everyday Is a Winding Road”.

6. I vilket punkband sjunger och lirar Billie Joe Armstrong gitarr?

7. Det har nu gått 30 år sedan singeln “Shoplifters Of The World Unite” toppade den brittiska indielistan. Vad hette bandet?

8. Vilken amerikansk sångare fick åren 2010-2011 tre listettor på raken med sina tre första solosinglar – ”Just the Way You Are”, ”Grenade” och ”The Lazy Song”?

9. Från vilket land kom Falco? Alltså han med ”Rock Me Amadeus”.

10. De slog igenom stort år 2000 med debutalbumet ”Hybrid Theory”. Sedan dess har alla deras sex studioalbum blivit listettor. Bland deras många hitsinglar finns bl.a. ”In the End”, ”Numb” och ”What I've Done”. Vad heter denna amerikanska nu-metal/rapcore-grupp?

  • "All You Need Is Love" fyller 50

    Miljonpublik följde med inspelningen av Lennons succétrall.

    Det har gått ett halvt sekel sedan tv-historiens första globala livesändning via satellit, där The Beatles stod för det mest ihågkomna inslaget. Uruppförandet av "All You Need Is Love" angav tonen för sommaren 1967, Summer of Love.

  • Finland utvidgar handeln med Kina – vinteridrott en växande bransch

    Sipilä ska bland annat underteckna samarbetsavtal med Kina.

    På söndagen inledde statsminister Sipilä sitt fem dagar långa besök i Kina. Det är viktigt att värna om relationen mellan länderna om Finland vill ha sin bit av den ständigt växande kinesiska marknaden, säger Finlands ambassadör i Peking Marja Rislakki.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje