Hoppa till huvudinnehåll

Norska landslagstränaren: Skärp er och läs rapporten

Martin Johnsrud Sundbys brott mot dopningsreglerna startade hela astmadiskussionen. Martin Johnsrud Sundby. Bild: All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Astmadebatten är ett avslutat kapitel. Eller? Vidar Löfshus efterlyser självkritik från andra länder. ”Behandla oss med lite respekt”, säger den norska tränaren till NRK.

I går kom beskedet att den form av astmamedicinering som Norge har använt inte bryter mot några regler. En arbetsgrupp, som tillsattes av det norska skidförbundet, har kommit fram till det här. Samtidigt släpptes diskussionen lös igen.

Munhuggningen har fortsatt mellan framför allt Norge och Sverge. Nu har det norska längdlandslagets förbundskapten Vidar Löfshus också gett sig in i leken.

Löfshus tycker att den östra grannen får skärpa sig nu.

– Jag hoppas att de sätter sig in i rapporten. Dessutom hoppas jag att de för en gångs skull behandlar oss med lite respekt, säger han till NRK.

Frän kritik

Debatten om hur Norge använder astmamedicin tog fart i somras. Då kom beskedet att Martin Johnsrud Sundby har brutit mot dopningsreglerna när han hade använt astmamedicin på fel sätt.

Sundby fick ett kort straff, men diskussionen har fortsatt. Det har uppgetts att Norge medicinerar friska åkare med astmamedicin. Ovanpå allt detta har dessutom Therese Johaugs dopningsfall svävat.

Kritiken mot Norge har varit frän. Nu vill Löfshus passa tillbaka bollen till Sverige.

– Skärp er, läs rapporten och sätt in er i saken innan ni börjar kritisera.

– Vi måste också dra lärdom av flera punkter i rapporten och förbättra oss.

Ingen förvåning hos Björgen

Även bland de norska landslagsåkarna råder en lättad stämning. Finn Hågen Krogh säger enligt nyhetsbyrån TT att han har känt misstänksamma blickar. Krogh har fått astmamedicin med hjälp av nebulisator.

– Jag har aldrig känt mig bekymrad för att vi har varit på ett område vi inte ska vara på. Vi får förbättra oss på de områden som vi kan förbättra oss på.

Stjärnan Marit Björgen tycker att rapporten innehöll ett väntat resultat.

– Jag är väldigt glad för att det kom en grundlig värdering, säger hon till TT.

 • ÅU: Ulla Achrén stärker SFP i Åbo

  Ställer upp då många namnstarka namn sagt nej.

  Åbo Underättelser skriver att Ulla Achrén, förvaltningsdirektör vid Åbo Akademi, vill göra comeback i politiken och ställer upp för SFP i kommunalvalet i Åbo.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.

 • Kan man suga på en kondom?

  Går det att suga på vanliga eller smaksatta kondomer?

  Är kondomer ohälsosamma att suga på? Kan de vara skadliga? Och smakkondomer, är de värre, eller?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Sport

 • Finskt rekord för Poutala – blev femma i VM

  Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

  Mika Poutala har gjort nytt finskt rekord i VM i hastighetsåkning på skridskor för sprintrar i Calgary. Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

 • Hunters får sätta skridskorna på hyllan för den här säsongen

  Borgålaget lyckades inte ta sig vidare till semifinal.

  Säsongen är över för Borgålaget Hunters som spelar ishockey i Finlandsserien. Hunters lyckades inte avancera till semifinalerna, och nu är det sommarlov som gäller. Nokian Pyry, förstärkt med flera ligabekantingar, var bättre i kvartsfinalerna.