Hoppa till huvudinnehåll

Norska landslagstränaren: Skärp er och läs rapporten

Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundbys brott mot dopningsreglerna startade hela astmadiskussionen. Martin Johnsrud Sundby. Bild: All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Astmadebatten är ett avslutat kapitel. Eller? Vidar Löfshus efterlyser självkritik från andra länder. ”Behandla oss med lite respekt”, säger den norska tränaren till NRK.

I går kom beskedet att den form av astmamedicinering som Norge har använt inte bryter mot några regler. En arbetsgrupp, som tillsattes av det norska skidförbundet, har kommit fram till det här. Samtidigt släpptes diskussionen lös igen.

Munhuggningen har fortsatt mellan framför allt Norge och Sverge. Nu har det norska längdlandslagets förbundskapten Vidar Löfshus också gett sig in i leken.

Löfshus tycker att den östra grannen får skärpa sig nu.

– Jag hoppas att de sätter sig in i rapporten. Dessutom hoppas jag att de för en gångs skull behandlar oss med lite respekt, säger han till NRK.

Frän kritik

Debatten om hur Norge använder astmamedicin tog fart i somras. Då kom beskedet att Martin Johnsrud Sundby har brutit mot dopningsreglerna när han hade använt astmamedicin på fel sätt.

Sundby fick ett kort straff, men diskussionen har fortsatt. Det har uppgetts att Norge medicinerar friska åkare med astmamedicin. Ovanpå allt detta har dessutom Therese Johaugs dopningsfall svävat.

Kritiken mot Norge har varit frän. Nu vill Löfshus passa tillbaka bollen till Sverige.

– Skärp er, läs rapporten och sätt in er i saken innan ni börjar kritisera.

– Vi måste också dra lärdom av flera punkter i rapporten och förbättra oss.

Ingen förvåning hos Björgen

Även bland de norska landslagsåkarna råder en lättad stämning. Finn Hågen Krogh säger enligt nyhetsbyrån TT att han har känt misstänksamma blickar. Krogh har fått astmamedicin med hjälp av nebulisator.

– Jag har aldrig känt mig bekymrad för att vi har varit på ett område vi inte ska vara på. Vi får förbättra oss på de områden som vi kan förbättra oss på.

Stjärnan Marit Björgen tycker att rapporten innehöll ett väntat resultat.

– Jag är väldigt glad för att det kom en grundlig värdering, säger hon till TT.

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Sport