Hoppa till huvudinnehåll

Norska landslagstränaren: Skärp er och läs rapporten

Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundbys brott mot dopningsreglerna startade hela astmadiskussionen. Martin Johnsrud Sundby. Bild: All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Astmadebatten är ett avslutat kapitel. Eller? Vidar Löfshus efterlyser självkritik från andra länder. ”Behandla oss med lite respekt”, säger den norska tränaren till NRK.

I går kom beskedet att den form av astmamedicinering som Norge har använt inte bryter mot några regler. En arbetsgrupp, som tillsattes av det norska skidförbundet, har kommit fram till det här. Samtidigt släpptes diskussionen lös igen.

Munhuggningen har fortsatt mellan framför allt Norge och Sverge. Nu har det norska längdlandslagets förbundskapten Vidar Löfshus också gett sig in i leken.

Löfshus tycker att den östra grannen får skärpa sig nu.

– Jag hoppas att de sätter sig in i rapporten. Dessutom hoppas jag att de för en gångs skull behandlar oss med lite respekt, säger han till NRK.

Frän kritik

Debatten om hur Norge använder astmamedicin tog fart i somras. Då kom beskedet att Martin Johnsrud Sundby har brutit mot dopningsreglerna när han hade använt astmamedicin på fel sätt.

Sundby fick ett kort straff, men diskussionen har fortsatt. Det har uppgetts att Norge medicinerar friska åkare med astmamedicin. Ovanpå allt detta har dessutom Therese Johaugs dopningsfall svävat.

Kritiken mot Norge har varit frän. Nu vill Löfshus passa tillbaka bollen till Sverige.

– Skärp er, läs rapporten och sätt in er i saken innan ni börjar kritisera.

– Vi måste också dra lärdom av flera punkter i rapporten och förbättra oss.

Ingen förvåning hos Björgen

Även bland de norska landslagsåkarna råder en lättad stämning. Finn Hågen Krogh säger enligt nyhetsbyrån TT att han har känt misstänksamma blickar. Krogh har fått astmamedicin med hjälp av nebulisator.

– Jag har aldrig känt mig bekymrad för att vi har varit på ett område vi inte ska vara på. Vi får förbättra oss på de områden som vi kan förbättra oss på.

Stjärnan Marit Björgen tycker att rapporten innehöll ett väntat resultat.

– Jag är väldigt glad för att det kom en grundlig värdering, säger hon till TT.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • FIFA publicerade kandidaterna för världens bästa spelare

  24 manliga och tio kvinnliga spelare gör upp om titeln.

  FIFA har publicerat 24 manliga spelare och tio kvinnliga spelare som gör upp om vem som är världens bästa fotbollsspelare. Inga finländare återfinns på listan, däremot nog två nordbor.

 • Österrikiske storstjärnan svårt skadad

  OS kan vara i fara för Marcel Hirscher.

  Den österrikiske alpinstjärnan har brutit benet under ett träningspass. "Nästa skiddag kommer dröja lite", skriver han på Facebook.

 • Elias Kuosmanen försöker koppla bort pressen i brottnings-VM

  VM i brottning hägrar för ung, finländsk bjässe.

  Brottare har inga gruppspel, slutspel eller finalserier i bäst av sju. Det finns bara två stora mästerskap varje år och i dem kan massvis med träning visa sig närmast onödig om en viktig match avgörs på ett enda misstag. Det vet brottaren Elias Kuosmanen.

 • Johaugs manager: Domen faller på tisdag

  Fallet Johaug skjuts ytterligare framåt.

  Therese Johaug sitter inte still och väntar på Cas-domen som kan ödelägga OS-planerna. Skidstjärnan har i stället åkt på träningsläger till Italien. Dopningsbeskedet får hon på tisdag.

 • Eintracht Frankfurt: Lukas Hradecky tackade nej till förlängningskontrakt

  Den finländska landslagsmålvakten avvaktar situationen.

  Den tyska fotbollsklubben Eintracht Frankfurt har meddelat på sitt Twitterkonto att den finländska landslagsmålvakten Lukas Hradecky tackat nej till ett förlängningskontrakt. – Lukas har ännu ett år kvar på sitt kontrakt, lugnar sportchefen Fredi Bobic.

 • Vem blir FIFA:s bästa fotbollstränare för manliga lag 2017?

  FIFA publicerade tolv kandidater till titeln.

  Internationella Fotbollsförbundet FIFA har publicerat en lista på tolv namn som aspirerar på titeln Bästa fotbollstränare för manliga lag år 2017. För vänner av toppfotboll torde de flesta namnen vara mer än bekanta.

 • Martin Fourcades vilopuls ofattbart låg

  Vilopulsen till och med lägre än Miguel Indurains "rekord".

  Skidskytten Martin Fourcade är i lysande form inför den stundande säsongen. Den franske skidskyttestjärnan visar på sitt Instagramkonto ett fotografi enligt vilket hans vilopuls är 25.

 • I Nedervetil har David blivit Goljat: "Vi ska älska läget"

  IK Myran toppar division ett inför slutrakan i serien.

  IK Myran hämtar alltjämt kraft och energi från att vara en liten förening från en liten ort i ett stort sammanhang. Men när laget nu toppar damernas division ett inför den sista tredjedelen i serien medger tränaren Magnus Slotte att byns stolthet bildligt talat gått från David till Goljat.

 • Veteranen valde Wild: "Här hör jag hemma"

  Matt Cullen skrev på för en säsong med Minnesota.

  Minnesota Wild får en rutinerad förstärkning på centerpositionen inför NHL-säsongen 2017-2018 när den färske Stanley Cup-vinnaren och hemmasonen Matt Cullen skrivit på för en säsong.