Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Flera kandidater till damernas stafettguld

Tysklands damer är obesegrade i stafett den här säsongen. Men i VM utlovas det tuffaste motståndet den här säsongen. Dahlmeier som ankare verkar omöjlig att slå men lyckas de tyska damerna bädda för Dahlmeier?

Vad och när

Stafettt damer i Hochfilzen. Sträckan är 4x6 kilometer med två skjutstationer per etapp. Åkarna har tre reservpatroner till förfogande vid varje skytte. Om inte alla tavlor är fällda efter reservpatronerna blir det straffrunda.

Sändningsstart fredag kl. 15.35 TV2.

Magnus Eklöv refererar på svenska.

Utgångsläget

Tyskland har vunnit alla tre stafetter den här säsongen. Frankrike har varit tvåa i alla stafetter. Ukraina, Norge och Italien har varit trea i varsin stafett. Ser man på resultaten från de tre tävlingarna nu i Hochfilzen kommer damstafetten att bli en tuff kamp.

Tyskland fortfarande favorit, men de franska och framförallt italienskorna har visat god form och kommer att ge Tyskland en tuff match. Ukraina och Ryssland kan också de vara att räkan med i segerkampen.

Norge och Tjeckien är den här gången för ojämna för att kunna vara med och kämpa om segern. Damstafetten kan bli en ytterst jämn kamp, kanske alla tiders tuffaste kamp på ankarsträckan.

Skrällvarning

Vitryssland är färdig att skrälla i stafetten. De har saknat den sista länken i laget nu då Darja Domratjeva varit borta. Men nu då hon är tillbaka och dessutom visat vad hon kan, kan det bli framgång för de vitryska damerna.

Även Slovakien har chans att överraska, en medalj kan vara möjlig ifall toppnationerna sviker.

Finländarna

Den finska kvartetten består av Laura Toivanen, Mari Laukkanen, Sanna Markkanen och Kaisa Mäkäräinen som ankare. Finland var åtta i den senaste världscupstafetten. En placering bland de tio främsta möjlig.

Historik

Stafett som den åks nu med 4 etapper på 6 kilometer har varit på VM schemat sedan 2003. Innan Dess har man åkt 3x7,5 kilometer, 4x7.5 kilometer. 1984 då damerna fick delta i VM förts gången åkte man 3x5 kilometer.

Sedan 2003 är det Tyskland som varit den mest framgångsrika nationen med 5 guld, Ryssland och Norge har båda tre segrar. Andra nationer har inte lyckats vinna stafetten på 4x7,5 kilometer.

Tyskland och Norge har vunnit de fem senaste VM-titlarna. Tyskland har tre, Norge fyra. Regerande mästare är Norge. Utöver Tyskland och Norge är det bara Ryssland (Sovjetunionen) och Tjeckien som lyckats vinna VM-guld i damstafetten Regerande Olympiska mästare är Ukraina

Referentens tips

Stafetter bjuder alltid på dramatiska vändningar och heroiska insatser. Här gäller det att hålla huvudet kallt och kämpa ända till slut för allt är verkligen möjligt i stafett.

Tredje etappen kan ofta vara ganska avgörande. Där bäddas positionerna för ankaretappens åkare.

Skidskytte-VM i Hochfilzen, sändningstider

lördag 18.2 herrar stafett, 15.40 – 17.05 (TV2)

söndag 19.2 damer masstart, 12.15 – 13.25 (TV2)
söndag 19.2 herrar masstart, 15.40 – 16.40 (TV2)

 • Åbo uppmärksammar alla som fyller 65

  Bjuds på kultur, idrott och motion.

  Åbo gratulerar dem som fyller 65 år och bjuder på biljetter till motion, museum och konserter. Åbo stad skickar gratulationsbrev som undertecknats av stadsdirektör Aleksi Randell till de Åbobor som fyller 65 år.

 • Finskt rekord för Poutala – blev femma i VM

  Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

  Mika Poutala har gjort nytt finskt rekord i VM i hastighetsåkning på skridskor för sprintrar i Calgary. Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Sport

 • Finskt rekord för Poutala – blev femma i VM

  Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

  Mika Poutala har gjort nytt finskt rekord i VM i hastighetsåkning på skridskor för sprintrar i Calgary. Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

 • Hunters får sätta skridskorna på hyllan för den här säsongen

  Borgålaget lyckades inte ta sig vidare till semifinal.

  Säsongen är över för Borgålaget Hunters som spelar ishockey i Finlandsserien. Hunters lyckades inte avancera till semifinalerna, och nu är det sommarlov som gäller. Nokian Pyry, förstärkt med flera ligabekantingar, var bättre i kvartsfinalerna.