Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Flera kandidater till damernas stafettguld

Tysklands damer är obesegrade i stafett den här säsongen. Men i VM utlovas det tuffaste motståndet den här säsongen. Dahlmeier som ankare verkar omöjlig att slå men lyckas de tyska damerna bädda för Dahlmeier?

Vad och när

Stafettt damer i Hochfilzen. Sträckan är 4x6 kilometer med två skjutstationer per etapp. Åkarna har tre reservpatroner till förfogande vid varje skytte. Om inte alla tavlor är fällda efter reservpatronerna blir det straffrunda.

Sändningsstart fredag kl. 15.35 TV2.

Magnus Eklöv refererar på svenska.

Utgångsläget

Tyskland har vunnit alla tre stafetter den här säsongen. Frankrike har varit tvåa i alla stafetter. Ukraina, Norge och Italien har varit trea i varsin stafett. Ser man på resultaten från de tre tävlingarna nu i Hochfilzen kommer damstafetten att bli en tuff kamp.

Tyskland fortfarande favorit, men de franska och framförallt italienskorna har visat god form och kommer att ge Tyskland en tuff match. Ukraina och Ryssland kan också de vara att räkan med i segerkampen.

Norge och Tjeckien är den här gången för ojämna för att kunna vara med och kämpa om segern. Damstafetten kan bli en ytterst jämn kamp, kanske alla tiders tuffaste kamp på ankarsträckan.

Skrällvarning

Vitryssland är färdig att skrälla i stafetten. De har saknat den sista länken i laget nu då Darja Domratjeva varit borta. Men nu då hon är tillbaka och dessutom visat vad hon kan, kan det bli framgång för de vitryska damerna.

Även Slovakien har chans att överraska, en medalj kan vara möjlig ifall toppnationerna sviker.

Finländarna

Den finska kvartetten består av Laura Toivanen, Mari Laukkanen, Sanna Markkanen och Kaisa Mäkäräinen som ankare. Finland var åtta i den senaste världscupstafetten. En placering bland de tio främsta möjlig.

Historik

Stafett som den åks nu med 4 etapper på 6 kilometer har varit på VM schemat sedan 2003. Innan Dess har man åkt 3x7,5 kilometer, 4x7.5 kilometer. 1984 då damerna fick delta i VM förts gången åkte man 3x5 kilometer.

Sedan 2003 är det Tyskland som varit den mest framgångsrika nationen med 5 guld, Ryssland och Norge har båda tre segrar. Andra nationer har inte lyckats vinna stafetten på 4x7,5 kilometer.

Tyskland och Norge har vunnit de fem senaste VM-titlarna. Tyskland har tre, Norge fyra. Regerande mästare är Norge. Utöver Tyskland och Norge är det bara Ryssland (Sovjetunionen) och Tjeckien som lyckats vinna VM-guld i damstafetten Regerande Olympiska mästare är Ukraina

Referentens tips

Stafetter bjuder alltid på dramatiska vändningar och heroiska insatser. Här gäller det att hålla huvudet kallt och kämpa ända till slut för allt är verkligen möjligt i stafett.

Tredje etappen kan ofta vara ganska avgörande. Där bäddas positionerna för ankaretappens åkare.

Skidskytte-VM i Hochfilzen, sändningstider

lördag 18.2 herrar stafett, 15.40 – 17.05 (TV2)

söndag 19.2 damer masstart, 12.15 – 13.25 (TV2)
söndag 19.2 herrar masstart, 15.40 – 16.40 (TV2)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport