Hoppa till huvudinnehåll

Pargasföräldrar vill också ha mindre socker på daghem

Bespisning på dagis
Arkivbild. Bespisning på dagis Bild: Mikael Crawford/Yle Dagisbarn,mat på dagis,daghem

På daghemmen i Kimitoöns kommun går man in för att servera mellanmål och frukost med så lite socker som möjligt. Mindre mängd socker eller sockerfritt välkomnas också av Pargasföräldrar som Yle Åboland pratat med.

I Pargas stad har man inte gått inför sockerfria mellanmål, men enligt Pargas stads barnomsorgschef Pia Hotanen diskuteras saken inom staden och man jobbar för att minska på sockermängden. Daghemmen satsar också på att ha godisfritt i samband med födelsedagar.

Succésommar bjöd på läckerheter.
Succésommar bjöd på läckerheter. Bild: Yle / Camilla Fagerholm marschmallow

"Bra med mindre socker - men lite sylt på gröten är inte så farligt"

De Pargasföräldrar som Yle Åboland talat med tycker att sockerfria mellanmål låter som en god idé.

- Det är ganska bra. Det är bra att man tänker på det, men man behöver kanske inte vara helt fanatisk. Om man någon gång sätter en sked med sylt på gröten så tycker jag inte att det är farligt, säger Jonatan Reuter.

Reuter får medhåll av Anna Johnson, som har två barn i dagisåldern.

- Det låter inte som en dum idé. Det är bra att barn inte får allt för mycket socker i sig. Men att vara helt hundra procent strikt är inte heller riktigt klokt. Nu använder vi sylt, men oftast är det hemkokt och då vet vi vad det innehåller. Det känns vettigare att tillsätta eget socker än att köpa något som innehåller dolt socker.

Barn leker i sandlåda
Barn leker i sandlåda Bild: Mikael Crawford / Yle barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),daghem,Dagisbarn,Sandlåda,dagis

- Om sylt hjälper barnen att äta, så är det ju hemåt. Vi har själv en liten matvägrare och då tyr man sig till olika knep för att få maten att gå ner, säger Johnson.

"Viktigt att barn lär sig olika smaker"

Jonatan Reuter är nöjd med den mat som serveras åt hans barn på Pjukala daghem. Han tycker att det är viktigt att fundera på hela kosten för barn, inte bara sockret.

- Jag tycker att det är viktigt att de lär sig olika smaker. Att det inte blir så att de endast äter pommes frites och korv. Det viktigaste är att man inte centraliserar matlagningen i daghemmen, utan att det finns små kök med duktig kökspersonal, fortsätter Reuter.

Enligt Anna Johnson skulle det vara trevligt om barnen skulle få se hur maten tillreds och också delta i matlagningen.

Skolmat i Karis
Skolmat i Karis Bild: Yle/Minna Almark soppa

- Om man har ett mellanmål med frukter och grönsaker så skulle det bara bra om barnen får vara med och skära och lägga upp. Då ser de vad det är och kanske blir mer intresserade av det, säger Johnson.

"Jag vill inte överföra sockersuget åt min dotter"

En av de Pargasföräldrar som är mycket kritisk till socker och lever en sockerfri vardag är Daniela Strandberg.

- Socker är något vi undviker hemma. Det kräver en hel del av oss att konstant vara uppmärksamma på de produkter som vi köper hem, säger Strandberg.

Enligt Strandberg är hon själv mycket sötsugen och det har varit en kamp att vara utan vitt socker. Hon är också känslig för vitt socker och får migrän och huvudvärk om hon äter av det. Därför vill inte överföra begäret efter socker på sin dotter.

Sockerbotar på ett fönsterbräde.
Sockerbotar på ett fönsterbräde. Bild: Yle/Rolf Granqvist bitsocker

- Det började först med att jag inte ville överföra sötsuget på min dotter. Men vartefter att jag började läsa in mig på vad sockret kan ställa till med, så blev det till det att jag inte vill att hon ska få i sig den tomma energin, säger Strandberg.

Dotterns daghem har tagit hänsyn till föräldrarnas önskemål om sockerfria mellanmål, och dottern serveras exempelvis naturell jogurt och fil.

- Personalen har varit väldigt tillmötesgående och det är jag mycket tacksam för. De bjuder glass då någon fyller år i dagisgruppen och till en början förde jag hemgjord sockerfri glass till daghemmet som min dotter kunde äta. Men sedan då hon fyllde två år så bestämde jag att hon nog får äta glass då det bjuds. Men hon äter väldigt lite då hon tycker att det är för sött, säger Strandberg.

"Onödigt att lära barn att äta socker"

Även Pargasföräldern Alessandra Sarelin anser att det är onödigt att servera sockerfyllda mellanmål åt barn.

- Barn har ett naturligt behov av sötma. Men det kan man tillfredsställa exempelvis med frukter istället för att använda sockrad jogurt, som innehåller stora mängder socker, säger Sarelin.

Hon tycker att det är okej att servera lite godsaker åt barn exempelvis på kalas eller under högtider.

- Men ibland känns det som om sockerkonsumtionen går till överdrift. Det är onödigt att lära barnen att äta socker och det är också så beroendeframkallande. Varför skulle vi från en så tidig ålder få dem att skapa ett beroende som är väldigt svår att bryta i vuxen ålder, säger Sarelin.

Sarelin önskar också att det skulle finnas mer grönt på barnens tallrikar i skolor och daghem.

Färggrann blomkål.
Färggrann blomkål. Bild: Yle/Jonny Smeds blomkål,finnes grönsaker,Solf,grönsaksodling,odling,Korsholm,Österbotten,grönsaker,grönsaksland

- Mera grönsaker! Det är trist att många barn inte äter grönsaker och att de vägrar smaka. Enligt den officiella rekommendationen så ska man äta ett halvt kilo grönsaker om dagen, och det håller jag med om.

Daniela Strandberg hoppas att diskussionen om sockermängden i vårt samhälle skulle ta fart och att det också skulle beaktas i skolor och daghem.

- Jag hoppas att man börjar fundera på om sockret är nödvändigt. Det finns andra alternativ som är hälsosammare. Barnen behöver inte renodlat socker, så är det värt det? Jag blev glad då jag hörde att Kimitoön går in för sockerfritt och hoppas på samma hit, fortsätter Strandberg.


Läs också