Hoppa till huvudinnehåll

Pia-Maria Lehtola: Caesar van Everdingen är min själsfrände

En målning av Caesar van Everdingen med detaljer som kunde vara från en modebild, sidenband, pärlarmband, spetsar och en lättsam fjäder. En målning av en dam klädd i spetsklänning och med en fjäder i handen. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Alkmaar,Caesar van Everdingen

Bilden på damen i sommarvärmen med en bred, randig, flätad hatt i gypsy-stil pryder stadsbilden i Helsingfors. Bilden är ett läckert lockbete för utställningen av den holländske mästaren Caesar van Everdingens (1616-1678) konst.

Den unga kvinnan med den flätade hatten i gypsy-stil målad av Caesar van Everdingen väckte uppmärksamhet på sin tid. En ung kvinna i en randig hatt. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Alkmaar,Caesar van Everdingen

Naken hud och spetsar

På Sinebrychoffs konstmuseum hänger 28 av Caesar van Everdingens tavlor. Vissa av dem har restaurerats i ett års tid av två personer. De skiner och drar till sig en modenörd som mig. Porträttens bakgrund är skiftande, sidenväggar i greige ton, draperade gardiner, landskap.

Det som skiljer van Everdingen från den samtida Rembrandt är det platta formatet, han målade flera skuggor i olika toner för att få ett djup medan Rembrandt målade skulpturala former. Med de fina ytorna, tygen och flärden appellerade han till eliten som köpte hans kontsverk.

Caesar van Everdingen älskade att måla bröst. En barbröstad kvinna håller ett gulklot i sin hand. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Alkmaar,Caesar van Everdingen

Den nakna huden tilltalade konstnären som hade ett häftigt temperament. Det vackraste som fanns enligt honom var naken människohud. Speciellt kurvig naken hud i form av ett bröst tilltalade honom. När utställningen hade premiär i höstas i Holland väckte de nakna brösten uppmärksamhet.

Den persikofärgade kappan i sidentyg är dekorerad med skimrande glaspärlor i Caesar van Everdingens målning. Människor i 1600-tals kläder möts i en festsal. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Alkmaar,Caesar van Everdingen

Mode och frisyrer

Jag går omkring på Sinebrychoffs konstmuseum och fångar detaljer. Tänk att han var så förtjust i yta. Ett persikofärgat tyg dekorerat med strassliknande glaspärlor skimrar som ett modefotografi från dagens Vogue. Ett caméörhänge i en målning får mig att nästan sugas in i konstverket.

Caesar van Everdingen förde in det luxuösa i konstvärlden. Han tycks vara enastående i sin uppgift. Jag har aldrig förut sett konst från 1600-talet som så njutbart och lätt dyrkar ytan. Utställningen är en guldgruva för oss modeälskare.

Damen med de vackra caméörhängena, målad av Caesar van Everdingen. En kvinna med spetsduk runt huvudet och caméörhängen i öronen. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Alkmaar,Caesar van Everdingen

Caesar van Everdingens färgvärld är harmonisk och klar. Han kombinerade stilsäkert och känsligt blåa toner med aprikos- och persikofärgade nyanser. Hans specialitet var att måla händer. Ringarna är också målade med en otrolig precision.

En man målad av Caesar van Everdingen. Det flerradiga pärlsmycket är ett sällsynt blickfång. En man i svart skjorta och spetskrage i en målning från 1600-talet. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Alkmaar,Caesar van Everdingen

Det som ändå får mig att tappa andan är spetsarna. En man iklädd svart spetskrås och vit skjorta blir otroligt sensuell. Det är Willem Baert som tillhörde eliten i Alkmaar. Brevid honom finns han hustru porträtterad i vit spets. Hon heter Elisabeth och har håret uppsatt i en frisyr som var modern på den tiden. Hon har lockar och band på vardera sidan om ansiktet, frisyren kallades en Coiffure à la Sévigné.

Elisabeth bär en frisyr som kallades Coiffure à la Sévigné. Hon är målad av Caesar van Everdingen. En kvinna i svart klänning med vita spetsar. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Alkmaar,Caesar van Everdingen

Jag promenerar sakta vidare i utställningssalarna. Jag vill inte att min upplevelse av 1600-talets frasande tyger skall ta slut...Jag stöter på ett stort porträtt där van Everdingen in i minsta detalj målat sandaler i olika stil.

Detaljstudie av sandaler i olika stil. En detalj från en 1600-tals målning av sandaler. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,sandaler,Sandaler

Jag träffade kuratorn Christi Klinkert från Alkmaar. Hon är förtjust i sitt forskningsobjekt Caesar van Everdingen, som hon nämner familjärt med enbart hans förnamn. Christi Klinkert kallar honom för en reklamman för kärlek. Se intervjun i TV- nytt:

 • Hunters får sätta skridskorna på hyllan för den här säsongen

  Borgålaget lyckades inte ta sig vidare till semifinal.

  Säsongen är över för Borgålaget Hunters som spelar ishockey i Finlandsserien. Hunters lyckades inte avancera till semifinalerna, och nu är det sommarlov som gäller. Ett med flera ligabekantingar förstärkt Nokian Pyry var bättre i kvartsfinalserien.

 • Stationsbacken i Karis kan få flervåningshus

  Raseborgs stad uppdaterar planen för Stationsbacken.

  Flera nya höghus för tågpendlare kan i framtiden byggas på Stationsbacken i Karis. Raseborgs stad ska nu uppdatera planen för backen så att det blir möjligt att bygga flervåningshus på området som ligger alldeles invid järnvägsstationen.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Oscarsgalans vinnare 2017

  Den stora vinnaren som väntat blev La la land.

  Nattens Oscarsgala, den 89. i ordningen, var fest med glamour och glitter och en hel del politiska ställningstaganden. Storvinnaren blev La la land med sex Oscarsstatyetter.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.