Hoppa till huvudinnehåll

Pia-Maria Lehtola: Caesar van Everdingen är min själsfrände

En målning av en dam klädd i spetsklänning och med en fjäder i handen.
En målning av Caesar van Everdingen med detaljer som kunde vara från en modebild, sidenband, pärlarmband, spetsar och en lättsam fjäder. En målning av en dam klädd i spetsklänning och med en fjäder i handen. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,Alkmaar

Bilden på damen i sommarvärmen med en bred, randig, flätad hatt i gypsy-stil pryder stadsbilden i Helsingfors. Bilden är ett läckert lockbete för utställningen av den holländske mästaren Caesar van Everdingens (1616-1678) konst.

En ung kvinna i en randig hatt.
Den unga kvinnan med den flätade hatten i gypsy-stil målad av Caesar van Everdingen väckte uppmärksamhet på sin tid. En ung kvinna i en randig hatt. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,Alkmaar

Naken hud och spetsar

På Sinebrychoffs konstmuseum hänger 28 av Caesar van Everdingens tavlor. Vissa av dem har restaurerats i ett års tid av två personer. De skiner och drar till sig en modenörd som mig. Porträttens bakgrund är skiftande, sidenväggar i greige ton, draperade gardiner, landskap.

Det som skiljer van Everdingen från den samtida Rembrandt är det platta formatet, han målade flera skuggor i olika toner för att få ett djup medan Rembrandt målade skulpturala former. Med de fina ytorna, tygen och flärden appellerade han till eliten som köpte hans kontsverk.

En barbröstad kvinna håller ett gulklot i sin hand.
Caesar van Everdingen älskade att måla bröst. En barbröstad kvinna håller ett gulklot i sin hand. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,Alkmaar

Den nakna huden tilltalade konstnären som hade ett häftigt temperament. Det vackraste som fanns enligt honom var naken människohud. Speciellt kurvig naken hud i form av ett bröst tilltalade honom. När utställningen hade premiär i höstas i Holland väckte de nakna brösten uppmärksamhet.

Människor i 1600-tals kläder möts i en festsal.
Den persikofärgade kappan i sidentyg är dekorerad med skimrande glaspärlor i Caesar van Everdingens målning. Människor i 1600-tals kläder möts i en festsal. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,Alkmaar

Mode och frisyrer

Jag går omkring på Sinebrychoffs konstmuseum och fångar detaljer. Tänk att han var så förtjust i yta. Ett persikofärgat tyg dekorerat med strassliknande glaspärlor skimrar som ett modefotografi från dagens Vogue. Ett caméörhänge i en målning får mig att nästan sugas in i konstverket.

Caesar van Everdingen förde in det luxuösa i konstvärlden. Han tycks vara enastående i sin uppgift. Jag har aldrig förut sett konst från 1600-talet som så njutbart och lätt dyrkar ytan. Utställningen är en guldgruva för oss modeälskare.

En kvinna med spetsduk runt huvudet och caméörhängen i öronen.
Damen med de vackra caméörhängena, målad av Caesar van Everdingen. En kvinna med spetsduk runt huvudet och caméörhängen i öronen. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,Alkmaar

Caesar van Everdingens färgvärld är harmonisk och klar. Han kombinerade stilsäkert och känsligt blåa toner med aprikos- och persikofärgade nyanser. Hans specialitet var att måla händer. Ringarna är också målade med en otrolig precision.

En man i svart skjorta och spetskrage i en målning från 1600-talet.
En man målad av Caesar van Everdingen. Det flerradiga pärlsmycket är ett sällsynt blickfång. En man i svart skjorta och spetskrage i en målning från 1600-talet. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,Alkmaar

Det som ändå får mig att tappa andan är spetsarna. En man iklädd svart spetskrås och vit skjorta blir otroligt sensuell. Det är Willem Baert som tillhörde eliten i Alkmaar. Brevid honom finns han hustru porträtterad i vit spets. Hon heter Elisabeth och har håret uppsatt i en frisyr som var modern på den tiden. Hon har lockar och band på vardera sidan om ansiktet, frisyren kallades en Coiffure à la Sévigné.

En kvinna i svart klänning med vita spetsar.
Elisabeth bär en frisyr som kallades Coiffure à la Sévigné. Hon är målad av Caesar van Everdingen. En kvinna i svart klänning med vita spetsar. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,Alkmaar

Jag promenerar sakta vidare i utställningssalarna. Jag vill inte att min upplevelse av 1600-talets frasande tyger skall ta slut...Jag stöter på ett stort porträtt där van Everdingen in i minsta detalj målat sandaler i olika stil.

En detalj från en 1600-tals målning av sandaler.
Detaljstudie av sandaler i olika stil. En detalj från en 1600-tals målning av sandaler. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Caesar van Everdingen,Sandaler,sandaler

Jag träffade kuratorn Christi Klinkert från Alkmaar. Hon är förtjust i sitt forskningsobjekt Caesar van Everdingen, som hon nämner familjärt med enbart hans förnamn. Christi Klinkert kallar honom för en reklamman för kärlek. Se intervjun i TV- nytt:

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

 • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

  Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

  Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.

 • Quiz: Visa hur väl du känner till Helsingfors stadsdelar - visst är du bäst på stan?

  Utmana dina nära och kära - visa vem som vet bäst!

  Helsingfors är indelat i olika områden på två sätt, i stadsdelar och distrikt. Distrikten är bra att ha ur en administrativ synvinkel, men det är stadsdelarna som folk minns. Visst låter det naturligare att säga att man bor i Berghäll än att säga att man bor i det mellersta stordistriktet? Men känner du till stadsdelarna? Vi bjuder på stadsdelsquiz- nu kan du äntligen visa vad du kan!

 • Pier Paolo Pasolinis "mördare" avliden

  Han erkände mordet - och återtog sin bekännelse efter 30 år

  Centralfiguren i ett av Italiens stora kriminalmysterier har avlidit. Pino Pelosi, ungdomsbrottslingen som dömdes för mordet på filmregissören Pier Paolo Pasolini år 1975, dog på torsdagen på ett sjukhus i Rom.