Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Inget brott begicks under vargjakten i Bjärnå

Varg på vintern.
Varg på vintern. Bild: YLE rovdjur

Polisen har utrett vargjakten i Bjärnå i Salo, då en alfahona sköts i samband med jakten. Enligt polisen begicks inget brott i samband med jakten.

Vargen fälldes i Bjärnå 7.2. Enligt jaktlicensen fick man skjuta en varg som regelbundet rör sig på husgårdar. Samtidigt skulle man undvika alfaindivider. Utredningarna visar att det var en alfahona som fälldes.

En privatperson anmälde vargjakten till polisen, som har hört de olika parterna samt granskat jägarnas tekniska utrustning.

Enligt polisens utredning hade vargflockens alla individer turvis besökt husgårdar. Jägarna följde en av vargarnas spår, som började vid bebyggelse. Efter det spårade jägarna vargen med hjälp av två hundar och sköt vargen.

Polisen meddelar att vargjakten uppfyllde de kriterier som fanns i jaktlicensen. Enligt den expertis som tillfrågades är det också svårt att avgöra om det är frågan om en alfaindivid.

Polisen meddelar att inget brott begicks och att man inte går vidare i ärendet.

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Läs också