Hoppa till huvudinnehåll

Revisionsutskottet: Finavia leddes av okunnigt folk - Berners agerande bröt mot praxis

Mariehamns flygplats. Bild: Markku Ojala/All Over Press Finavia,flygplatser,Mariehamn,Mariehamns flygplats,Åland

Riksdagens revisionsutskott har i dag - efter flera fördröjningar - presenterat sitt betänkande om härvan kring den statliga flygplatsoperatören Finavia, och kommunikationsminister Anne Berners (C) agerande. Berner prickas inte personligen, men statens ägarstyrning bör få tydliga regler.

Revisionsutskottet leds av riksdagsledamot Eero Heinäluoma (SDP). Han påpekade flera gånger vid presskonferensen att utskottet inte vill framföra kritik mot någon eller något, bara granska vad som hänt och vad som kan förbättras.

Han sade att det är viktigt att medborgarna i alla situationer kan lita på staten och på att skattemedel inte slösas och inte används för riskfyllda ändamål.

Heinäluoma påpekade att man reagerade mycket långsamt då skadorna av derivataffärerna i Finavia började uppenbaras. Men en förändring skedde hösten 2015, då Anne Berner var kommunikationsminister.

Ministeriet informerade inte Finavias styrelse

Till en början stödde ministeriet tanken på att väcka en skadeståndstalan mot Finavias förra styrelse och ledning på grund av derivataffärerna, men ministeriet ändrade sig under höstens lopp.

Och det var här konflikterna började.

Kommunikationsministern började kommunicera direkt med revisionsföretaget Deloitte, utan att höra Finavias styrelse eller dess ordförande, som ju senare avgick i protest.

Berner ville göra upp tvisten mellan Finavia och Deloitte i godo - Finavia hade krävt skadestånd av Deloitte för de misslyckade affärerna.

Revisionsutskottet oenigt

Ministern agerade här i strid med gängse praxis, sade Heinäluoma, samtidigt som han hoppades att statsrådet i snabb ordning skapar regler för hur ägarstyrningen ska skötas. Reglerna bör vara klara under detta år.

Revisionsutskottets viceordförande, Centerns Olavi Ala-Nissilä, är inte av samma åsikt som utskottets ordförande. I ett pressmeddelande säger han att Berner handlade helt korrekt och kompetent då derivathärvan skulle redas upp.

Själv intygar minister Berner att hon inte bröt mot någon praxis, i stället ställde hon saker och ting till rätta. Hon poängterar ändå att hon inte sett revisionsutskottets betänkande.

- Jag uttalar mig då jag sett det, sade hon till den samlade journalistkåren.

Derivataffärerna ett stort misstag

Heinäluoma konstaterade att Finavia-fallet var unikt och att inga andra statsbolag har varit i någon liknande härva. Men - Finavia har också varit ett mycket framgångsrikt bolag, sade Heinäluoma.

- Derivataffärerna, som ledde till miljonförluster, var ett klart misstag, sade Heinäluoma. De berodde på okunskap bland de människor som skötte de här sakerna, det är helt klart, sade han.

Läs mera:

Det här handlar Finaviahärvan om: Tiotals miljoner fick flyga till väders

Trasslet inom Finavia ramlade i famnen på kommunikationsminister Anne Berner (C), och i ett skede såg det ut som att det kunde bli hennes öde som minister. Revisionsutskottet har äntligen gett sin syn på fallet med de förlorade miljonerna.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

 • Ulla Achrén ställer upp för SFP i Åbo

  Ställer upp då många namnstarka namn sagt nej.

  Ulla Achrén, förvaltningsdirektör vid Åbo Akademi, vill göra comeback i politiken och ställer upp för SFP i kommunalvalet i Åbo. Målet är att få in fyra starka kandidater i Åbo.

 • Åbo uppmärksammar alla som fyller 65

  Bjuds på kultur, idrott och motion.

  Åbo gratulerar dem som fyller 65 år och bjuder på biljetter till motion, museum och konserter. Åbo stad skickar gratulationsbrev som undertecknats av stadsdirektör Aleksi Randell till de Åbobor som fyller 65 år.