Hoppa till huvudinnehåll

Saija valde nya arbetsuppgifter istället för sjukledighet - "Skulle annars ha sagt upp mig"

Saija Aromaa arbetar vid konsmetikavdelningen på Sokos varuhus i Helsingfors.
Saija Aromaa besegrade bröstcancern, men jobbet som butiksbiträde blev för tungt efter behandlingarna. Istället för sjukledighet erbjöds hon nya arbetsuppgifter som kundbetjänare vid ett varuhus, där hon fortfarande jobbar. Saija Aromaa arbetar vid konsmetikavdelningen på Sokos varuhus i Helsingfors. Bild: Niklas Evers ersättande jobb,kosmetik,saija aromaa

Allt fler arbetstagare som insjuknar gör som Saija Aromaa och väljer att byta arbetsuppgifter istället för att gå på sjukledighet. Trenden är tydligast inom hälsovårds- och servicebranschen men facken oroar sig över att arbetstagare ska känna sig tvungna att stanna på jobbet sjuka.

Det är ett och ett halvt år sedan Saija Aromaa började jobba med kundbetjäning vid kosmetikavdelningen på ett varuhus i Helsingfors.

Tidigare jobbade hon i en mataffär i Esbo, men där blev arbetsuppgifterna för tunga och istället för att ta sjukledigt erbjöds hon nya arbetsuppgifter av arbetsgivaren.

- Sedan dess har jobbet löpt mycket bra, säger Aromaa.

Överlevde cancern men kunde inte återvända till det gamla jobbet

I oktober 2012 fick Aromaa veta att hon lider av bröstcancer. Hon slutade jobba och inledde kampen mot sjukdomen.

Allting gick till slut bra och Aromaa överlevde cancern. Däremot drog hon på sig en handskada i samband med en operation, vilket ledde till att de gamla arbetsuppgifterna på mataffären blev övermäktiga.

- Jag kan inte längre lyfta tunga föremål hela dagarna, som man gör i mataffärer.

Aromaa kom överens med arbetsgivaren och arbetshälsovården om att hon istället för sjukledighet prövar på nya arbetsuppgifter. Efter en kort prövoperiod kunde hon börja som kosmetikaförsäljare.

Borgåborna köper många flaskor vatten.
Inom servicebranschen finns det gott om fysiskt påfrestande yrken. En vanlig lösning vid ersättande arbete är att till exempel ett butiksbiträde tillfälligt byter till kontorsjobb i butiken. Borgåborna köper många flaskor vatten. Bild: Yle / Hanna Othman affärskedjor,Butik,citymarket i borgå,vattenflaskor,vattenkrisen i borgå 2017

Allt fler väljer och erbjuds ersättande arbete

Det finns ingen samlad statistik på hur vanligt det här så kallade ersättande arbetet är, men åtminstone inom service- och vårdbranschen har det blivit vanligare, bedömer fackförbund och arbetsgivare som Yle Nyheter talat med.

Först ut att ta med ersättande arbete i kollektivavtalet var Teknologibranschen år 2007, och modellen har blivit allt vanligare de senaste åren.

Flera kommuner, bland annat Helsingfors, Uleåborg och Vanda, har tagit i bruk modellen.

Också stora företag som Fazer, Stora Enso och S-kedjan ebjuder sina sjuka arbetstagare ersättande arbete.

Facket kritiskt: "Folk kan känna sig tvingade att stanna sjuka på jobb"

Ersättande arbete finns inte med i servicebranschens kollektivavtal och enligt PAM:s arbetsmiljöexpert Erika Kähärä är risken stor för att de anställda känner sig tvingade till att stanna på jobbet trots att de är sjuka.

- Det finns också en risk för att arbetstagarnas sjukdomar drar ut på tiden eller förvärras. Då kan det ta längre tid att återvända till sitt riktiga arbete, säger Kähärä.

År 2014 försökte PAM förhandla fram ett avtal med arbetsgivarorganisationen Finsk Handel. Men enligt Kähärä misslyckades det här eftersom man inte kom överens om hur frivilligt det egentligen ska vara att stanna på jobbet då man är sjuk.

- Det som är nytt nu är att arbetsgivarna vill kunna tvinga en att stanna på jobbet. Då skulle man förlora friheten att tacka nej och gå hem och sova då man är sjuk, säger Kähärä.

Enligt ett pressmeddelande från år 2014, var det ändå inte bara frågan om frivillighet som ledde till att förhandlingarna strandade. Också PAM:s krav på att arbetstagaren måste ha rätt att återvända till sin ursprungliga uppgift uppgavs vara en knäckfråga.

- Arbetstagaren måste ha rätt att själv bestämma. Initiativet att pröva på att jobba trots att man är sjuk ska komma från en själv, inte från läkaren.

"Skulle ha bytt jobb hellre än att stanna hemma"

Trots att facket inte är lyriskt över det ersättande arvbetet ser Aromaa möjligheten att byta jobb som sin räddning.

- Det var mycket viktigt för mig att få en ny plats. För jag vill jobba och jag var mycket lycklig då jag erbjöds den här platsen. Jag jobbar nu ännu mera med kundbetjäning som är min grej.

- Annars skulle jag ha varit tvungen att söka ett nytt jobb.

 • Arkivbild på turkiska demonstranter som protesterar mot censur under en demonstration i Istanbul i april 2015

  Turkiet blockerar Wikipedia

  Oklart varför just Wikipedia censureras den här gången.

  Turkiet har blockerat tillgången till det digitala uppslagsverket Wikipedia. Det är oklart varför just Wikipedia blockeras den här gången.

 • Ett mögelskadat fönster.

  Professor: Dålig inomhusluft ingen modefluga eller fråga om hysteri

  Problemen tas fortfarande inte tillräckligt på allvar.

  Nyheterna om dålig inomhusluft i den ena offentliga byggnaden efter den andra duggar tätt. Problemen tas fortfarande inte tillräckligt på allvar, anser Tuula Putus, professor i företagshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet.

 • Maria Nylund med studentmössa.

  Valborg i Åbo hyllar våren, vännerna och livet

  Brahe Djäknar firar 80 år.

  Plötsligt är det här. Ljuset! De vackra vita kvällarna är tillbaka och snart också den sköna majsolen. Och trots det kyliga vädret så finns det ett säkert vårtecken som infaller vid samma tidpunkt oberoende av temperatur – nämligen valborgssändningen från Vårdberget i Åbo!

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Ett mögelskadat fönster.

  Professor: Dålig inomhusluft ingen modefluga eller fråga om hysteri

  Problemen tas fortfarande inte tillräckligt på allvar.

  Nyheterna om dålig inomhusluft i den ena offentliga byggnaden efter den andra duggar tätt. Problemen tas fortfarande inte tillräckligt på allvar, anser Tuula Putus, professor i företagshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet.

 • Petteri Orpo intervjuades i Yle-programmet Morgonettan den 29 april 2017.

  Orpo: Vi gjorde vad vi kunde åt förvaltarregistret

  Kritiken gällde det gamla förslaget, säger finansministern.

  Finansministern och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att det inte införs förvaltarregister i Finland. Däremot kan regeringen inte hindra att finländare använder sig av sådana i andra europeiska länder.