Hoppa till huvudinnehåll

SJK ringde Boström för två dagar sedan: "Gick oerhört snabbt"

Sixten Boström.
Sixten Boström är tillbaka i finländsk fotboll. Sixten Boström. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Sixten Boström

Sixten Boström är tillbaka i finländsk fotboll. Efter blixtförhandlingar hyllar han sin nya klubb i Seinäjoki. ”Man tackar inte nej till en organisation som SJK”, säger han till Yle Sporten.

Ibland går det snabbt i fotbollsvärlden. Tidigare i dag kom beskedet att mångårige tränaren Simo Valakari har gjort sitt i SJK. Inte långt därefter bekräftade klubben nyheten och meddelade samtidigt att Sixten Boström är hans efterträdare.

När Yle Sporten når Boström beskriver han väldigt korta förhandlingar.

– Det gick oerhört snabbt. Den första kontakten togs för två dagar sedan och det här beslutet togs i morse.

– Från båda håll har det givetvis funnits frågor och det diskuterades en del innan beslutet togs. Från klubbens sida var beslutet om mig inte det enda. Det fanns större beslut också, säger han och syftar på att avskeda Valakari från posten.

"Har ambition att bli ännu bättre"

Boström har gått klubblös sedan han lämnade sitt uppdrag som assisterande tränare i Columbus Crew. Nu får han axla huvudansvaret igen.

– Det känns riktigt bra att vara tillbaka. Jag har varit utomlands ett par år och förhoppningsvis lärt mig nya grejer. Det känns bra att få utöva de tankarna i praktiken.

Han hyllar också sin nya organisation. SJK har spelat tre säsonger i fotbollsligan och tagit medalj varje år: silver 2014, guld 2015 och brons 2016. Under tiden har klubben också växt fram till HJK:s största utmanare.

– SJK är en bra klubb och har en organisation som man kan jämföra med utländska klubbar. Sportsligt har de också klarat sig väldigt bra och de har en ambition att bli ännu bättre. Man tackar inte nej till en organisation som SJK, säger Boström.

Skyttekungen har lämnat

Boström kommer in i ett lag med viss turbulens. Spelare har lämnat för nya jaktmarker – bland annat skyttekungen Roope Riski – och nu har man också bytt tränare med mindre än två månader till ligapremiären mot FC Lahti den 5 april.

– Situationen är inte den allra bästa, men samtidigt kan man se det på så sätt att vi har en normal europeisk försäsong på oss.

– Det har kommit lite skador och spelare har lämnat. Det krävs helt klart förstärkningar, men jag rätt bra koll på hur läget ser ut just nu.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Sport