Hoppa till huvudinnehåll

SJK ringde Boström för två dagar sedan: "Gick oerhört snabbt"

Sixten Boström är tillbaka i finländsk fotboll. Sixten Boström. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Sixten Boström

Sixten Boström är tillbaka i finländsk fotboll. Efter blixtförhandlingar hyllar han sin nya klubb i Seinäjoki. ”Man tackar inte nej till en organisation som SJK”, säger han till Yle Sporten.

Ibland går det snabbt i fotbollsvärlden. Tidigare i dag kom beskedet att mångårige tränaren Simo Valakari har gjort sitt i SJK. Inte långt därefter bekräftade klubben nyheten och meddelade samtidigt att Sixten Boström är hans efterträdare.

När Yle Sporten når Boström beskriver han väldigt korta förhandlingar.

– Det gick oerhört snabbt. Den första kontakten togs för två dagar sedan och det här beslutet togs i morse.

– Från båda håll har det givetvis funnits frågor och det diskuterades en del innan beslutet togs. Från klubbens sida var beslutet om mig inte det enda. Det fanns större beslut också, säger han och syftar på att avskeda Valakari från posten.

"Har ambition att bli ännu bättre"

Boström har gått klubblös sedan han lämnade sitt uppdrag som assisterande tränare i Columbus Crew. Nu får han axla huvudansvaret igen.

– Det känns riktigt bra att vara tillbaka. Jag har varit utomlands ett par år och förhoppningsvis lärt mig nya grejer. Det känns bra att få utöva de tankarna i praktiken.

Han hyllar också sin nya organisation. SJK har spelat tre säsonger i fotbollsligan och tagit medalj varje år: silver 2014, guld 2015 och brons 2016. Under tiden har klubben också växt fram till HJK:s största utmanare.

– SJK är en bra klubb och har en organisation som man kan jämföra med utländska klubbar. Sportsligt har de också klarat sig väldigt bra och de har en ambition att bli ännu bättre. Man tackar inte nej till en organisation som SJK, säger Boström.

Skyttekungen har lämnat

Boström kommer in i ett lag med viss turbulens. Spelare har lämnat för nya jaktmarker – bland annat skyttekungen Roope Riski – och nu har man också bytt tränare med mindre än två månader till ligapremiären mot FC Lahti den 5 april.

– Situationen är inte den allra bästa, men samtidigt kan man se det på så sätt att vi har en normal europeisk försäsong på oss.

– Det har kommit lite skador och spelare har lämnat. Det krävs helt klart förstärkningar, men jag rätt bra koll på hur läget ser ut just nu.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.

 • Kan man suga på en kondom?

  Går det att suga på vanliga eller smaksatta kondomer?

  Är kondomer ohälsosamma att suga på? Kan de vara skadliga? Och smakkondomer, är de värre, eller?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Sport

 • Finskt rekord för Poutala – blev femma i VM

  Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

  Mika Poutala har gjort nytt finskt rekord i VM i hastighetsåkning på skridskor för sprintrar i Calgary. Poutala förbättrade sitt gamla rekord med fem hundradelar.

 • Hunters får sätta skridskorna på hyllan för den här säsongen

  Borgålaget lyckades inte ta sig vidare till semifinal.

  Säsongen är över för Borgålaget Hunters som spelar ishockey i Finlandsserien. Hunters lyckades inte avancera till semifinalerna, och nu är det sommarlov som gäller. Nokian Pyry, förstärkt med flera ligabekantingar, var bättre i kvartsfinalerna.