Hoppa till huvudinnehåll

Spanske kungens storasyster friad, men svågern döms till fängelse

Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016
Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016 Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016 Bild: EPA/CATI CLADERA Iñaki Urdangarin,prinsessan cristina,Spanien

Prinsessan Cristina av Spanien frias från anklagelserna om skatteflykt. Hennes make döms däremot till över sex års fängelse för bedrägeri och skattebrott.

Kung Felipes 51-åriga storasyster Cristina riskerade åtta års fängelse för två fall av medhjälp till skattefusk, men friades alltså av en domstol i Palma. Hon dömdes ändå till att betala 265 000 euro i skadestånd, eftersom hon ansågs ha dragit nytta av sin mans brott.

Cristinas man, den 49-årige förre handbollsstjärnan Iñaki Urdangarin dömdes till sex år och tre månader i fängelse för bedrägeri och skattebrott. Hans dom kan överklagas till Högsta domstolen.

I värsta fall kunde han ha dömts till 19 års fängelse för bland annat skattebrott, förskingring, förfalskning och penningtvätt.

Svärtat kungahusets rykte

Den här skandalen bröt ut 2011 då Spanien råkat in i en djup ekonomisk kris.

Urdangarin anklagades för att ha utnyttjat sin tidigare titel (hertig av Palma de Mallorca) och sina kungliga kontakter för att vinna kontrakt via sin välgörenhetsorganisation för olika evenemang.

Han ska ha presenterat överstora fakturor för evenemangen och gömt undan vinster på konton utomlands. En del av pengarna överfördes på ett privat företag och användes för att sätta guldkant på familjens vardag.

Totalt anklagades Urdangarin och en kompanjon för att ha förskingrat offentliga medel för omkring sex miljoner euro.

Skandalen har skadat det spanska kungahusets popularitet och blivit en symbol för korruption inom den spanska eliten.

Läs också

 • Galtby färjfäste.

  Ingen strejk i skärgårdstrafiken

  Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp i morgon.

  Parterna i tvisten om skärgårdstrafiken godkände riksförlikningsman Minna Helles medlingsbud i natt. Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp på fredag.

 • Träning i häcklöpning vid Folkhälsan utbildning i Norrvalla.

  Idrottande unga löper risk för ätstörning

  Folkhälsan utbildar idrottledare i ämnet.

  Många idrottande ungdomar har under sin karriär antingen själv drabbats av ätstörningar eller sett en kompis drabbas.För att öka medvetenheten och kunskapen om ätstörningar har Folkhälsan utbildning startat projektet "idrott och ätstörningar" där man utbildar idrottsledare om kostens del av träningen.

Nyligen publicerat - Utrikes