Hoppa till huvudinnehåll

Spanske kungens storasyster friad, men svågern döms till fängelse

Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016
Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016 Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016 Bild: EPA/CATI CLADERA Spanien,Iñaki Urdangarin,prinsessan cristina

Prinsessan Cristina av Spanien frias från anklagelserna om skatteflykt. Hennes make döms däremot till över sex års fängelse för bedrägeri och skattebrott.

Kung Felipes 51-åriga storasyster Cristina riskerade åtta års fängelse för två fall av medhjälp till skattefusk, men friades alltså av en domstol i Palma. Hon dömdes ändå till att betala 265 000 euro i skadestånd, eftersom hon ansågs ha dragit nytta av sin mans brott.

Cristinas man, den 49-årige förre handbollsstjärnan Iñaki Urdangarin dömdes till sex år och tre månader i fängelse för bedrägeri och skattebrott. Hans dom kan överklagas till Högsta domstolen.

I värsta fall kunde han ha dömts till 19 års fängelse för bland annat skattebrott, förskingring, förfalskning och penningtvätt.

Svärtat kungahusets rykte

Den här skandalen bröt ut 2011 då Spanien råkat in i en djup ekonomisk kris.

Urdangarin anklagades för att ha utnyttjat sin tidigare titel (hertig av Palma de Mallorca) och sina kungliga kontakter för att vinna kontrakt via sin välgörenhetsorganisation för olika evenemang.

Han ska ha presenterat överstora fakturor för evenemangen och gömt undan vinster på konton utomlands. En del av pengarna överfördes på ett privat företag och användes för att sätta guldkant på familjens vardag.

Totalt anklagades Urdangarin och en kompanjon för att ha förskingrat offentliga medel för omkring sex miljoner euro.

Skandalen har skadat det spanska kungahusets popularitet och blivit en symbol för korruption inom den spanska eliten.

 • Thomas Lundin: Ingen jul utan julkonserter

  Ger sig ut på turnén "Sent i advent" den 19-23 december.

  I år hade artisten Thomas Lundin tänkt ta ledigt från sin mångåriga tradition att ge julkonserter. Till slut kunde han ändå inte hålla sig, utan snickrade ihop turnén "Sent i advent".

 • Pärmäkoski drar sig ur tävlingarna i Toblach

  Beslut om Tour de Ski fattas i ett senare skede.

  Krista Pärmäkoski kommer inte till start på dagens 10 km i fristil i Toblach meddelar skidförbundet. Pärmäkoski som ligger på sjunde plats i den totala världscupen känner sig inte hundraprocentigt frisk

 • Ultra Bra i Helsingforsarenan 15.12 2017: Fest i den rödgröna bubblan

  Ultra Bra är tillbaka. Vilan gjorde dem gott.

  Ultra Bra är lite som samhällsdebatten just nu. Inget mittfält. Antingen älskar man dem eller så hatar man dem. Antingen var man till 100% i H:fors-arenan igår kväll för att bevittna deras efterlängtade comeback i stor skala - eller så inte. Och jo, det blev just den rödgröna suvakki-sjung-med-torka-tåren-fest som hade förväntats, skriver Marcus Rosenlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes