Hoppa till huvudinnehåll

Spanske kungens storasyster friad, men svågern döms till fängelse

Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016 Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016 Bild: EPA/CATI CLADERA Iñaki Urdangarin,prinsessan cristina,Spanien

Prinsessan Cristina av Spanien frias från anklagelserna om skatteflykt. Hennes make döms däremot till över sex års fängelse för bedrägeri och skattebrott.

Kung Felipes 51-åriga storasyster Cristina riskerade åtta års fängelse för två fall av medhjälp till skattefusk, men friades alltså av en domstol i Palma. Hon dömdes ändå till att betala 265 000 euro i skadestånd, eftersom hon ansågs ha dragit nytta av sin mans brott.

Cristinas man, den 49-årige förre handbollsstjärnan Iñaki Urdangarin dömdes till sex år och tre månader i fängelse för bedrägeri och skattebrott. Hans dom kan överklagas till Högsta domstolen.

I värsta fall kunde han ha dömts till 19 års fängelse för bland annat skattebrott, förskingring, förfalskning och penningtvätt.

Svärtat kungahusets rykte

Den här skandalen bröt ut 2011 då Spanien råkat in i en djup ekonomisk kris.

Urdangarin anklagades för att ha utnyttjat sin tidigare titel (hertig av Palma de Mallorca) och sina kungliga kontakter för att vinna kontrakt via sin välgörenhetsorganisation för olika evenemang.

Han ska ha presenterat överstora fakturor för evenemangen och gömt undan vinster på konton utomlands. En del av pengarna överfördes på ett privat företag och användes för att sätta guldkant på familjens vardag.

Totalt anklagades Urdangarin och en kompanjon för att ha förskingrat offentliga medel för omkring sex miljoner euro.

Skandalen har skadat det spanska kungahusets popularitet och blivit en symbol för korruption inom den spanska eliten.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Misstänkt föremål hittat i Kista

  Polisen undersöker nu föremålet.

  Ett misstänkt föremål hittades i förmiddags i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Polisens bombtekniker kallades till platsen och efter tre timmar fördes föremålet bort för närmare undersökning.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.