Hoppa till huvudinnehåll

Spanske kungens storasyster friad, men svågern döms till fängelse

Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016
Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016 Prinsessan Cristina och hennes man Iñaki Urdangarin under korruptionsrättegången i Palma 22.6.2016 Bild: EPA/CATI CLADERA Spanien,Iñaki Urdangarin,prinsessan cristina

Prinsessan Cristina av Spanien frias från anklagelserna om skatteflykt. Hennes make döms däremot till över sex års fängelse för bedrägeri och skattebrott.

Kung Felipes 51-åriga storasyster Cristina riskerade åtta års fängelse för två fall av medhjälp till skattefusk, men friades alltså av en domstol i Palma. Hon dömdes ändå till att betala 265 000 euro i skadestånd, eftersom hon ansågs ha dragit nytta av sin mans brott.

Cristinas man, den 49-årige förre handbollsstjärnan Iñaki Urdangarin dömdes till sex år och tre månader i fängelse för bedrägeri och skattebrott. Hans dom kan överklagas till Högsta domstolen.

I värsta fall kunde han ha dömts till 19 års fängelse för bland annat skattebrott, förskingring, förfalskning och penningtvätt.

Svärtat kungahusets rykte

Den här skandalen bröt ut 2011 då Spanien råkat in i en djup ekonomisk kris.

Urdangarin anklagades för att ha utnyttjat sin tidigare titel (hertig av Palma de Mallorca) och sina kungliga kontakter för att vinna kontrakt via sin välgörenhetsorganisation för olika evenemang.

Han ska ha presenterat överstora fakturor för evenemangen och gömt undan vinster på konton utomlands. En del av pengarna överfördes på ett privat företag och användes för att sätta guldkant på familjens vardag.

Totalt anklagades Urdangarin och en kompanjon för att ha förskingrat offentliga medel för omkring sex miljoner euro.

Skandalen har skadat det spanska kungahusets popularitet och blivit en symbol för korruption inom den spanska eliten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.