Hoppa till huvudinnehåll

Svår vinter för vägunderhållet - redan dubbelt mer salt och sand har använts

instumentpanel på bil
instumentpanel på bil Bild: YLE/Stefan Härus bilar,riksväg 7

Det har varit extra knepigt att sköta om vägunderhållet i Egentliga Finland och Satakunta den här vintern. Orsaken är de varierande temperaturerna och isbildande regn som har gjort vägarna extra hala.

Enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen har väglaget ibland varit dåligt trots att vägarna har underhållits flitigt. Den här vintern har också vägarna underhållits betydligt mer jämfört med tidigare vintrar. Exempelvis har de bolag som sköter om vägarna använt dubbelt mer salt och sand för att minska på halkan jämfört med i fjol.

Det är speciellt på de mindre trafikerade vägarna som problem uppstår. De här vägarna sandas men ibland har isbildande regn fallit på vägarna efter sandningen och då är vägen fortsättningsvis hal. Det har även uppstått problem på större vägar som saltas, då det på vissa avsnitt trots allt är halt. Det här gäller exempelvis i dalsänkor och på broar.

Under svåra väderförhållanden har vägarna underhållits dygnet runt.

Trots att vägarna underhålls påminner NTM-centralen bilister om att anpassa sin hastighet till de rådande väderförhållandena och ta i beaktande att det kan vara halt på vägarna.

Läs också