Hoppa till huvudinnehåll

Svårt locka med kvinnor i politiken på Kimitoön

Valstämpel.
Valstämpel. Bild: Yle kommunalval

Jakten på hugade kommunalvalskandidater pågår fortfarande för fullt.

Den sista februari ska kandidatlistorna vara inlämnade. Just nu ser det ut som att invånarna på Kimitoön kommer att kunna välja mellan sammanlagt 83 kandidater. Av dem är 30 kvinnor och 53 män.

De två partier som tillsvidare har fler kvinnor än män på sin lista är De gröna, som för tillfället har tio säkra namn varav bara en person är man och Sannfinländarna som har en kandidat som är kvinna.

Svenska folkpartiet har 23 säkra namn: 17 män, 6 kvinnor. Fri samverkan har 15 säkra kandidater varav 10 är män och 5 kvinnor. Socialdemokraterna har för närvarande 9 kandidater på listan varav bara 1 är kvinna. Centern 9 kandidater (7 män, 2 kvinnor) , Vänsterförbundet 8 kandidater (5 män, 3 kvinnor), Samlingspartiet 8 kandidater (5 män, 3 kvinnor). Kristdemokraternas situation är oklar.

Ghita Edmark, som själv nu är skriven i Kimitoöns kommun och ställer upp i valet, håller i trådarna för SFPs valarbete på Kimitoön. Enligt henne har det varit svårt att locka med kvinnor i politiken.

- Många yngre kvinnor tycker det är svårt att pussla ihop arbetsliv, barn och politik. Lite äldre, kanske pensionerade kvinnor, uppger att de njuter av en kravlös tillvaro och därför inte vill ställa upp,förklarar Edmark.

Samlingspartiets uppgifter korrigerade kl 16.39 (17.2) Antalet män 5 och antalet kvinnor 3.