Hoppa till huvudinnehåll

Taggad Krista Siegfrids är redo för en andra omgång i Mello

Krista Siegfrids deltar i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2017. Bild: Janne Danielsson/SVT Krista Siegfrids,Melodifestivalen 2017

Året har fått en ordentlig rivstart för Krista Siegfrids. Knappt hade hon hunnit lägga ner mikrofonen efter arbetet som programledare för tävlingen för ny musik UMK innan planet till Sverige avgick.

Imorgon tävlar Krista i Melodifestivalens tredje deltävling i Växjö med låten Snurra min jord.

- Det känns bra efter våra första repetitioner på scenen, säger Krista. Det är alltid lite svårt när ett nummer man slipat på i en replokal ska anpassas till placeringar och kameravinklar på en stor scen, men jag tror vi kommer att få ihop en riktigt snygg show till lördagen.

Modern poplåt med annorlunda beat

Vid det här laget börjar Krista ha en gedigen erfarenhet av att stå på scenen i Eurovisionssammanhang. Hon har vunnit UMK, tävlat i Eurovisionen och i Melodifestivalen blir detta hennes andra försök. Ifjol kom hon snubblande nära en plats i andra chansen. Skam den som ger sig, dock.

- Snurra min jord är en låt som sticker ut. Den är en modern och fräsch poplåt med ett annorlunda beat, ingen typisk melodifestivallåt. Jag visar upp en lite allvarligare sida och det kanske chockerar en del. Men jag tror det är bra att visa upp lite olika sidor av sig själv.

Skriver gärna låtar själv

Krista har varit med om att skriva Snurra min jord tillsammans med Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin och Gabriel Alares. Detta är samma team som skrev fjolårets bidrag Faller. Krista har ingenting emot att vara aktiv i låtskrivarprocessen.

- Folk tror ju kanske att låtskrivare står redo att leverera färdiga hitlåtar till artister men så är det ju tyvärr inte. Om jag vill ha en bra låt får jag jobba på den själv. Och låten blir ju garanterat rätt för mig när jag själv varit med.

Det blir tufft för finnen

Det är sammalagt sju låtar som tävlar i deltävlingen. Två bidrag går som vanligt rakt till final, två till andra chansen.

- Motståndet är tufft! Artisterna är bra, alla har bra låtar och jag är en finne i Sverige så för mig blir det extra tufft. Jag har inget Kaskö, Vasa eller Österbotten som kan rösta på mig. Men jag hoppas ju att publiken ska gilla min låt och mitt nummer och rösta på finnen.

Veteranen, youtubestjärnan och veckans fula ord

Hur ser då Kristas motstånd ut i den tredje deltävlingen?

Bland annat får vi se en levande musiklegend på scenen. Owe Thörnqvist debuterar som Melodifestivalsartist (som låtskrivare har han deltagit tre gånger) vid 88 års ålder. Den som vuxit upp med Dagny och Varm korv boogie kommer inte att bli besviken på Boogieman blues.

Owe Thörnqvist Äldre man med solglasögon och kavaj Bild: Janne Danielsson /SVT Melodifestivalen,Owe Thörnqvist

Ifjol var Robin Bengtsson en av debutanterna som tog sig rakt till final med låten Constellation Prize. Årets låt heter I can't go on, och kvällens "fuck" ingår i Bengtssons bidrag. Precis som Lisa Ajax i förra veckans deltävling kommer Bengtsson att bli tvungen att skriva om låttexten ifall en resa till Eurovisionen blir aktuell, eftersom svordomar i ESC-låtar är mot reglerna.

Fo&o kallade sig tidigare Fooo Conspiracy, killarna har hunnit samla på sig en hängiven beundrarskara bland annat då de värmt upp för megastjärnan Justin Bieber. Men de får hård konkurrens av youtubestjärnan Anton Hagman.

Debutanterna Bella& Filippa bjuder på behaglig akustisk country som många liknar vid First Aid Kit, medan Jasmine Karas Rihanna-liknande show tippas kunna skrälla sig ända till final.

Kort sagt, det blir igen en hård kamp om de eftertraktade final- och andra chansenplatserna.

Här är alla artisterna och låtarna i den tredje deltävlingen:

Robin Bengtsson – I Can’t Go On
Låtskrivare: David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg

Krista Siegfrids – Snurra min jord
Låtskrivare: Krista Siegfrids, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Gabriel Alares

Anton Hagman – Kiss You Goodbye
Låtskrivare: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback

Jasmine Kara – Gravity

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jasmine Kara

Owe Thörnqvist – Boogieman Blues

Låtskrivare: Owe Thörnqvist

Bella & Filippa – Crucified

Låtskrivare: Peter Hägerås, Mats Frisell, Jakob Stadell, Filippa Frisell, Isabella Snihs

Felix, Oscar & Omar / FO&O – Gotta Thing About You
Låtskrivare: Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson

Den följande deltävlingen äger rum i Skellefteå 25.2 (deltävling 4) och Linköping 4.3 (andra chansen). Finalen ordnas i Stockholm lördag 11.3.

Programmet kan ses på kanalplats 5 via SVT World med start kl.21:00 och strömmas också direkt på Arenan, där det finns tillgängligt i 30 dagar efter sändning.

 • Saarinen: "Jag är väldigt besviken"

  Aino-Kaisa Saarinen öppnar sig efter petningen på milen.

  "Jag är väldigt besviken och sorgsen", skriver Aino-Kaisa Saarinen på sin Facebookprofil efter att hon petats från den blåvita kvartetten som skidar damernas tio kilometer klassiskt på tisdag.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision