Hoppa till huvudinnehåll

Tony Blair inleder kampanj mot brexit

Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair på ett möte i Bryssel 25.1.2017
Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair på ett möte i Bryssel 25.1.2017 Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair på ett möte i Bryssel 25.1.2017 Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Tony Blair,Storbritannien

Den förre brittiske premiärministern Tony Blair har en ny "mission", han vill få britterna att "resa sig" och ändra åsikt om Storbritanniens utträde ur EU.

Blair höll på fredagen ett tal inför den EU-vänliga lobbygruppen Open Britain, där han berättade om sin nya "mission". Han vill samla stöd för att förhindra den "rådande spurten ned i avgrunden". Både BBC och Bloomberg News, rapporterade om anförandet redan på förhand.

- Folket röstade utan att veta om de sanna villkoren för brexit. Då de här villkoren nu blir allt tydligare, så är det deras rätt att ändra inställning. Vårt uppdrag är att övertyga dem om att göra det, sade Blair.

Jag vet inte om vi kan lyckas

Blair sade sig vilja anta utmaningen att exponera de verkliga kostnaderna för utträdet ur EU och visa att beslutet baserades på ofullständig kunskap.

- Jag vet inte om vi kan lyckas. Men jag vet att vi kommer att få en bitter dom från de framtida generationerna om vi inte försöker, sade Blair.

Blair sade sig vilja bygga upp en rörelse som överskrider partigränserna. Han tänker också grunda ett institut som ska fördjupa argumenten mot brexit och värna om förbindelserna till EU.

Blair besvarade inte direkt frågan om han vill ha en ny folkomröstning om utträdet.

Blairs lyskraft är inte vad den varit

51,9 procent av väljarna röstade för ett utträde ur EU i folkomröstningen i juni i fjol. Den brittiska regeringen väntas inleda de formella förhandlingarna om utträdet inom mars månad.

Tony Blair var premiärminister mellan åren 1997 - 2007. Han ledde sitt parti Labour till den största valsegern i partiets historia, men det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan dess.

Blairs inflytande över den brittiska opinionen är inte vad den varit. Hans engagemang i kriget i Irak har kritiserats hårt och länge.

Många Labouranhängare anser att han svikit partiets grundläggande socialdemokratiska värderingar. Dessutom är Labour splittrat i brexitfrågan.

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes