Hoppa till huvudinnehåll

Tony Blair inleder kampanj mot brexit

Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair på ett möte i Bryssel 25.1.2017 Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair på ett möte i Bryssel 25.1.2017 Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Storbritannien,Tony Blair

Den förre brittiske premiärministern Tony Blair har en ny "mission", han vill få britterna att "resa sig" och ändra åsikt om Storbritanniens utträde ur EU.

Blair höll på fredagen ett tal inför den EU-vänliga lobbygruppen Open Britain, där han berättade om sin nya "mission". Han vill samla stöd för att förhindra den "rådande spurten ned i avgrunden". Både BBC och Bloomberg News, rapporterade om anförandet redan på förhand.

- Folket röstade utan att veta om de sanna villkoren för brexit. Då de här villkoren nu blir allt tydligare, så är det deras rätt att ändra inställning. Vårt uppdrag är att övertyga dem om att göra det, sade Blair.

Jag vet inte om vi kan lyckas

Blair sade sig vilja anta utmaningen att exponera de verkliga kostnaderna för utträdet ur EU och visa att beslutet baserades på ofullständig kunskap.

- Jag vet inte om vi kan lyckas. Men jag vet att vi kommer att få en bitter dom från de framtida generationerna om vi inte försöker, sade Blair.

Blair sade sig vilja bygga upp en rörelse som överskrider partigränserna. Han tänker också grunda ett institut som ska fördjupa argumenten mot brexit och värna om förbindelserna till EU.

Blair besvarade inte direkt frågan om han vill ha en ny folkomröstning om utträdet.

Blairs lyskraft är inte vad den varit

51,9 procent av väljarna röstade för ett utträde ur EU i folkomröstningen i juni i fjol. Den brittiska regeringen väntas inleda de formella förhandlingarna om utträdet inom mars månad.

Tony Blair var premiärminister mellan åren 1997 - 2007. Han ledde sitt parti Labour till den största valsegern i partiets historia, men det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan dess.

Blairs inflytande över den brittiska opinionen är inte vad den varit. Hans engagemang i kriget i Irak har kritiserats hårt och länge.

Många Labouranhängare anser att han svikit partiets grundläggande socialdemokratiska värderingar. Dessutom är Labour splittrat i brexitfrågan.

 • Misstänkt handgranat hittad i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Ont i snoppen efter första gången

  Ont i snoppen och sår på förhuden. Vad göra?

  För några dagar sedan blev jag av med oskulden, utan kondom. Nu när jag ska runka gör det ont när jag drar tillbaka förhuden. Jag har dessutom sår på snoppen, längst ut på förhuden. Vad kan det här bero på?

 • Ointresserad av sex

  Jag tänker aldrig på sex. Är det normalt?

  Jag är en tjej på femton år som aldrig tänker på sex, aldrig blir upphetsad av porrfilm och aldrig ens har tänkt tanken att jag vill pröva på sex. Är det onormalt?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Misstänkt handgranat hittad i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.