Hoppa till huvudinnehåll

Tre män dömda för våldtäkt i Karleby

Lagböcker och domarklubba.
Lagböcker och domarklubba. Bild: CC domstolsbeslut

Mellersta Österbottens tingsrätt dömde på fredagen tre män för att ha våldtagit en fjärde man i Hansa-kvarteret i Karleby i september.

De tre männen är födda 1990, 1984 och 1958. De två yngre förövarna misshandlade offret och tvingade därefter honom att ha sex med den äldre mannen genom att hota med mer våld. Den äldre mannen riktade inget våld mot offret.

Dådet genomfördes i Hansa-kvarteret på en offentlig plats. Åklagaren krävde att männen skulle åtalas för grov våldtäkt eftersom de var flera förövare och för att det gjordes på ett förödmjukande sätt.

Domstolen avvisade anklagelsen om grov våldtäkt bland annat eftersom våldtäkten pågick under en kort tid. Dådet genomfördes också på så sätt att utomstående inte kunde se vad som pågick. På platsen fanns även en femte person som inte hördes av domstolen.

Männen dömdes för våldtäkt

Mellersta Östebottens tingsrätt dömde mannen född 1990 till tio månaders fängelse för våldtäkt, penningförfalskning, misshandel och drogrelaterat brott. Vid utmätningen av straffet togs det i beaktande att mannen i december även dömts till fängelse i ett år och nio månader.

De två äldre männen dömdes för våldtäkt. Mannen född 1984 dömdes till ett år och sex månaders villkorligt fängelse och den äldsta mannen till ett år och en månads villkorligt fängelse.

Männen dömdes också att solidariskt betala en ersättning till offret på 6100 euro.

 • Obebott småhus brann ner i Österby

  Ingen människa skadades i branden.

  Ett obebott småhus i Österby i Ekenäs brann ner natten mot torsdagen. Också en husbil förstördes i branden. Ingen människa skadades.

 • Gräsrotsfinansiering för ny gräsplan

  Myrskylän Myrsky saknar hemmaplan under fotbollssäsongen.

  Mörskomlaget Myrskylän Myrsky saknar hemmaplan under fotbollssäsongen. Planen har varit i så dåligt skick att den inte duger för matcher. Under sommaren har man bett allmänheten om hjälp.

 • Nyöppnade hamnen i Dalsbruk har potential

  Skogsbolag provar på att transportera virke sjövägen.

  Efter att avbrott på fem år öppnade hamnen i Dalsbruk igen i våras. Tillsvidare är trafiken till och från hamnen blygsam och det finns ingen personal på plats i hamnen hela tiden utan enbart vid behov. - Verksamheten har kommit igång enligt förväntningarna, säger Harry Kiviaho, vd vid företaget Seaport logistics, som driver hamnen.

 • Personalen på HSS positiva till nya vd:n

  "Vi satsar framåt och tänker nya fräscha tankar."

  Personalen på HSS Media ställer sig positiva till valet av Anna-Mari Karhunen till ny vd. Hon anses vara ung och det sporrar personalen till nya satsningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Personalen på HSS positiva till nya vd:n

  "Vi satsar framåt och tänker nya fräscha tankar."

  Personalen på HSS Media ställer sig positiva till valet av Anna-Mari Karhunen till ny vd. Hon anses vara ung och det sporrar personalen till nya satsningar.

 • Wasa Teater hoppas på publiksuccé med Ikeamusikal

  Finland 100 år genomsyrar spelåret på Wasa Teater.

  Under fjolåret var Wasa Teater den finlandssvenska institutionsteater som hade de bästa publiksiffrorna. Man hoppas toppa det i år med ett digert spelprogram, bland annat blir det Ikeamusikal

 • Anna-Mari Karhunen ny vd på HSS Media

  Bolagets yngsta vd någonsin.

  HSS Medias nya vd heter Anna-Mari Karhunen. Hon kommer från Helsingfors och har en bakgrund inom marknadsföring och försäljning.

 • Väldigt tryggt i Inre Hamnen i Vasa

  Kampanjen Sov tryggt samlar experter på säkerhet.

  Säkerhet är på agendan under onsdagen i Vasa i och med kampanjen Sov tryggt. Kampanjen går ut på att visa upp både myndigheters och frivilligas säkerhetsarbete.

 • "Malmska behandlas orättvist"

  Lapp på operationsluckan i Jakobstad utan samjour med Vasa.

  Raseborgs sjukhus kan fortsätta med operationer men vid Malmska sjukhuset i Jakobstad måste de upphöra efter årsskiftet. Det här är orättvist, säger social-och hälsovårdsnämndens ordförande Henrik Sandberg (SFP).

 • Än finns det hopp för flodpärlmusslan

  Hundra musslor har överlevt vintern i Esse å.

  Flyttningen av den sällsynta flodpärlmusslan i Esse å blev en framgång. Ifjol flyttades 100 musslor uppströms till bättre levnadsförhållanden och de har alla överlevt.

 • Pedersörestyrelsen granskade tomt för bollhall

  Sursik eller något annat? Beslut kommer i höst.

  Ryms bollhallen invid ishallen i Pedersöre, eller ska man söka en annan tomt? I måndags inspekterade kommunstyrelsen idrottsområdet på Sursik för att kunna fatta ett beslut i höst.

 • Gymnasieelever kritiska till reformen av studentexamen

  Betyget allt viktigare på bekostnad av inträdesproven.

  Gymnasielever vid Vasa Övningsskola tycker inte att studentexamensreformen är en bra idé. De vill att inträdes- och urvalsproven ska finnas kvar och att studentexamen inte ska betonas tyngre. Studiehandledarna välkomnar en förändring men säger att de behöver veta vad som beslutas och det i tid.

 • Sunt leverne minskar risken för hjärtflimmer

  Strokerisk ökar med obehandlade hjärtflimmer symptom.

  Hjärtflimmer ökar risken för stroke men med rätt behandling minskar risken avsevärt. Övervikt och högt blodtryck ökar risken för hjärtflimmerproblem.