Hoppa till huvudinnehåll

Tumult vid Sverigedemokraternas möte

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes av protester i Umeå. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var inte välkommen i Umeå. Bild: IBL/IBL Patrik C. Österberg Jimmie Åkesson,Sverigedemokraterna

I Umeå blev det omfattande oroligheter då Sverigedemokraternas skulle hålla ett politiskt möte i går kväll. Vänsteraktivister i staden försökte stoppa Sverigedemokraternas möte.

Ett hundratal demonstranter hade samlats utanför kulturhuset Väven i protest mot att det invandringsfientliga partiet Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson skulle hålla ett politiskt möte där. Sveriges Radio rapporterar att demonstranterna skrek att Åkesson borde lämna Umeå.

– Inga rasister på våra gator, skanderade demonstranterna.

Polisen var tvungen att köra ut demonstranterna ur byggnaden där mötet skulle hållas. En del demonstranter måste släpas ut ur kulturhuset. Då Åkesson skulle gå upp på estraden för att hålla sitt tal gick brandlarmet och byggnaden måste utrymmas. Räddningstjänsten uppger att någon hade utlöst brandlarmet genom att trycka på larmknappen.

Mötet fick flyttas till en annan lokal.

– Jag har ingen respekt för att man stör demokratin på det här sättet, sade partiledaren Jimmie Åkesson till SR.

En demonstrant greps misstänkt för våld mot tjänsteman och en annan person omhändertogs för att ha stört ordningen.

– Det är orimligt att ett parti som hela tiden uttalar sig rasistiskt och sexistiskt ska få vara på en plats med en värdegrund som talar för alla människors lika värde, säger Alva Asproth, ordförande för Ung Vänster i Umeå till SVT Nyheter Västerbotten.

 • Med geväret i skidspåret sedan hon var elva

  Josefine Augustsson vill representera Finland i skidskytte.

  Josefine Augustsson från Tenala vill inom loppet av några år representera Finland i skidskytte. Ännu har hon inte representerat Finland i internationella sammanhang, men särskilt långt ifrån en landslagsplats är hon inte.

 • Saarinen: "Jag är väldigt besviken"

  Aino-Kaisa Saarinen öppnar sig efter petningen på milen.

  "Jag är väldigt besviken och sorgsen", skriver Aino-Kaisa Saarinen på sin Facebookprofil efter att hon petats från den blåvita kvartetten som skidar damernas tio kilometer klassiskt på tisdag.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Polisen undersöker misstänkt föremål i Kista

  Utreds som olaga hot.

  Ett misstänkt föremål hittades i förmiddags i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Polisens bombtekniker kallades till platsen och efter tre timmar fördes föremålet bort för närmare undersökning.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.