Hoppa till huvudinnehåll

Tungt VM-öde för Torsti: "Stor besvikelse"

Samu Torsti.
Samu Torsti putsade inte sin VM-notering från 2015 då han slutade 21:a. Samu Torsti. Bild: EPA Samu Torsti

VM fick ett abrupt slut för Samu Torsti. Det största finländska storslalomhoppet avbröt tidigt i det andra åket. ”Han tog en risk och då kan det gå så här”, säger Yle Sportens expert Marcus Sandell.

Efter det första åket i VM-storslalomen låg Samu Torsti 22:a. Avståndet upp till ledaren Marcel Hirscher var knappt två sekunder.

I det andra åket fanns det chanser att klättra i resultatlistan. I stället gick det åt skogen i St Moritz.

Torsti gjorde ett misstag tidigt i sitt åk och avbröt.

– Han har en normal linje, men innerskidan hakar fast i en grop. Då snurrar man runt så där, säger Yle Sportens expert Marcus Sandell.

– Han tog en risk och då kan det gå så här. Det var en blandning av misstag och otur. Nu ska han analysera det här och sedan bara titta framåt.

"Stor besvikelse"

Torsti har haft en stark start på året och bland annat vunnit en tävling i Europacupen och tagit sin bästa världscupplacering. Nu åker han hem från sitt fjärde VM utan resultat.

– Det är en stor besvikelse, men man kan inte göra något nu. Jag gav allt. Det hjälper inte att gråta, säger Torsti i Yles tv-intervju.

– Jag hade hellre lyckats, men idrott är så här. Man måste satsa allt. Det hör till grenen.

Vasaåkarens uppladdning har störts av vristproblem, men vristen påverkade honom inte i dag.

– Jag kunder gå för fullt. Jag verkar också ha klarat mig utan skador nu.

Favoriten knep guldet

I guldstriden föll en av favoriterna stort. Alexis Pinturault har en fin säsong bakom sig, men hans avslutning höll inte. Fransmannen missade pallen klart.

I stället blev det en stor österrikisk fest. Roland Leitinger gjorde ett superbt andraåk och pressade sin landsman Marcel Hirscher.

Hirscher, som har två raka VM-silver i storslalom, stod emot och vann med 25 hundradelar före Leitinger. Norrmannen Leif Kristian Haugen knep bronset före Henrik Kristoffersen.

– Det här är en lättnad för Hirscher. Trycket på honom är stort, men han hade troligen velat slå sina konkurrenter med ännu mer ändå, säger Sandell.

Resultat:

1) Marcel Hirscher, Österrike 2.13,31
2) Roland Leitinger, Österrike + 0,25
3) Leif Kristian Haugen, Norge + 0,71
4) Henrik Kristoffersen, Norge + 0,76
5) Philipp Schörghofer, Österrike + 0,85
---
33) Eemeli Pirinen, Finland + 5,63
Samu Torsti, Finland avbröt

Läs också

Nyligen publicerat - Sport