Hoppa till huvudinnehåll

Åbos sötaste bostadsområde byggs i Kärsämäki - gatunamnen tagna ur godispåsen

Mural med lakritspipa på gamla godisfabrikens område.
Jukka Hakanen har målat muralen på fabriksområdet i samband med evenemanget Ars Kärsämäki. Mural med lakritspipa på gamla godisfabrikens område. Bild: Yle/Lotta Sundström jukka hakanen

Hur skulle det vara att bo på Lakritspipan 1? Gatorna kring den före detta godisfabriken har fått namn efter sötsaker.

I över hundra år tillverkades godis av flera olika slag i Kärsämäki, en bit norr om Åbo centrum. Fabriken bytte ägare flera gånger och verksamheten lades till slut ner under godisbolaget Leafs ägo år 2006.

I dag har flera olika företag kontor i den tidigare fabrikens lokaler. Det finns också ett kafé i en av byggnaderna, och det ordnas en del kulturevenemang där.

Snart ska det bli ännu mera liv kring fabriken. Just nu finns det flera tomter till salu på det nya bostadsområde som växer fram alldeles intill fabriksområdet. Fem nya gator har dragits upp, samtliga med sockersöta namn.

De nya gatorna heter Salmiakplan, Konfektplan, Lakritspipan, Rosenchokladsgränden och Karamellgränden. Rösta på din favorit!

Vägen Lakritspipan i Munttisbacken.
Fabrikens pipa syns i ändan av gatan Lakritspipan. Vägen Lakritspipan i Munttisbacken. Bild: Yle/Lotta Sundström munttisbacken
Vägarbete i Munttisbacken.
Blivande Salmiaksplan. Vägarbete i Munttisbacken. Bild: Yle/Lotta Sundström munttisbacken

Vilket gatunamn gillar du bäst?

Lakritspipan
50% (121 röster)
Karamellgränden
34% (83 röster)
Rosenchokladgränden
8% (20 röster)
Salmiakplan
5% (11 röster)
Konfektplan
3% (7 röster)
Antal avgivna röster: 242
 • Hovrättens domslut om Outi McDonald delar politikerna i Hangö

  Barbro Wikberg och Birgitta Gran har olika syn på ärendet.

  Politikerna Birgitta Gran (VF) och Barbro Wikberg (SFP) i Hangö har olika syn på de förkastade åtalen om förskingring mot förra läkaren Outi McDonald. Gran är nöjd och Wikberg tycker domslutet är märkligt.

 • Färre pass, mera kvalitet – Hannu Manninen tränar mindre än förr

  39-åringen tvingas tänka om.

  Ingen annan har vunnit så många tävlingar i världscupen i nordisk kombination som Hannu Manninen. Framgångarna har krävt mycket hård träning, speciellt då han var ung. Idag är Manninen 39 år gammal och träningsmängden är betydligt mindre.

 • HS Center i Vasa byggs om och får nya affärer

  Halonen öppnar för första gången en affär i Vasa.

  Köpcentret HS Center vid torget i Vasa byggs om och förnyas nästa år. Affärer som tidigare inte funnits i Vasa ska öppna i köpcentret.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland