Hoppa till huvudinnehåll

Åbos sötaste bostadsområde byggs i Kärsämäki - gatunamnen tagna ur godispåsen

Mural med lakritspipa på gamla godisfabrikens område.
Jukka Hakanen har målat muralen på fabriksområdet i samband med evenemanget Ars Kärsämäki. Mural med lakritspipa på gamla godisfabrikens område. Bild: Yle/Lotta Sundström jukka hakanen

Hur skulle det vara att bo på Lakritspipan 1? Gatorna kring den före detta godisfabriken har fått namn efter sötsaker.

I över hundra år tillverkades godis av flera olika slag i Kärsämäki, en bit norr om Åbo centrum. Fabriken bytte ägare flera gånger och verksamheten lades till slut ner under godisbolaget Leafs ägo år 2006.

I dag har flera olika företag kontor i den tidigare fabrikens lokaler. Det finns också ett kafé i en av byggnaderna, och det ordnas en del kulturevenemang där.

Snart ska det bli ännu mera liv kring fabriken. Just nu finns det flera tomter till salu på det nya bostadsområde som växer fram alldeles intill fabriksområdet. Fem nya gator har dragits upp, samtliga med sockersöta namn.

De nya gatorna heter Salmiakplan, Konfektplan, Lakritspipan, Rosenchokladsgränden och Karamellgränden. Rösta på din favorit!

Vägen Lakritspipan i Munttisbacken.
Fabrikens pipa syns i ändan av gatan Lakritspipan. Vägen Lakritspipan i Munttisbacken. Bild: Yle/Lotta Sundström munttisbacken
Vägarbete i Munttisbacken.
Blivande Salmiaksplan. Vägarbete i Munttisbacken. Bild: Yle/Lotta Sundström munttisbacken

Vilket gatunamn gillar du bäst?

Lakritspipan
50.0% (121 röster)
Karamellgränden
34.3% (83 röster)
Rosenchokladgränden
8.3% (20 röster)
Salmiakplan
4.5% (11 röster)
Konfektplan
2.9% (7 röster)
Antal avgivna röster: 242