Hoppa till huvudinnehåll

Aki Kaurismäki vann priset för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin

Aki Kaurismäki har fått pris för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin för sin film Ljus i natten (Toivon tuolla puolen).

Regipriset, en såkallad Silverbjörn, är ett betydande internationellt erkännande.

Aki Kaurismäki har festivalen igenom uppträtt enligt egna regler, och det gjorde han också under den festliga prisgalaföreställningen inför 1 800 inbjudna gäster.

Alla pristagare går i regel upp på scenen för att ta emot sin silver- eller guldbjörn, och håller känslosamma tal. Kaurismäki valde att stiga upp från sin stol i salongen, bugade åt alla håll och pekade på sina huvudrollsinnehavare, men då han inte gjorde någon som helst ansats att ta sig upp på scenen fick festivalchefen Dieter Kosslick ta sig ut i salongen tillsammans med prisbjörnstatyetten – som Kaurismäki försökte trycka ner i sin kavajficka.

Då han till slut fick en mikrofon framför sig, nöjde han sig med att säga ”damer och herrar, tack”.

”Om mannen inte kommer till björnen, måste björnen...”, skrattade den kända tyska tv-personligheten Anke Engelke som drog galan.

Aki Kaurismäki belönades med regipriset Silverbjörnen vid filmfestivalen i Berlin den 18 februari 2017.
Festivalchefen Dieter Kosslick överräcker silverbjörnen till Aki Kaurismäki, mitt bland galapubliken då Kaurismäki vägrade gå upp på scenen för att ta emot priset Aki Kaurismäki belönades med regipriset Silverbjörnen vid filmfestivalen i Berlin den 18 februari 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Aki Kaurismäki,Filmfestivalen i Berlin,Silverbjörnen,filmpris,filmregi

Festivalens huvudpris, den gyllene björnen, gick till den ungerska filmen On Body and Soul, regisserad av Ildikó Enyedi, en udda kärlekshistoria som utspelar sig på ett slakteri i Budapest.

Sammanlagt 18 filmer deltog i den prestigefyllda tävlingsserien under Berlinale-festivalen, som sammanlagt presenterade drygt 400 filmer under elva festivaldagar.

Inför prisutdelningen hade framför allt tyska filmkritiker rankat Kaurismäkis film riktigt högt. Berlintidningen Tagesspiegel publicerade en lista på ett halvt dussin filmkritikers filmbetyg - och där låg Toivon tuolla puolen på första plats. Inte bara tyska kritiker har gillat filmen, brittiska The Telegraph gav den fem stjärnor. Det räckte ändå inte riktigt ända fram, och faktum är att kritikernas gissningar sällan brukar slå in när det gäller den gyllene björnen.

Prisjuryn leddes av filmregissören Paul Verhoeven.

Läs mera:

Kaurismäkis film fick bättre mottagande utomlands än i Finland

I Finland har Aki Kaurismäkis film fått ett ljummet mottagande. Flera finländska recensenter anser att Kaurismäki upprepar sig. I utlandet har mottagandet varit varmare. Vi sammanställde några internationella recensioner.

Läs också