Hoppa till huvudinnehåll

Är det bättre med färsk eller torr ved?

en vedhög
Vedhög. en vedhög Bild: Yle/Mikael Kokkola brännved

Ett missöde i arbetet ledde till ett intressant fynd i Kauhava: Det är bättre att bränna färsk ved än torr ved. Men vad gäller mindre ugnar, som till exempel bastuugnen, är det fortfarande vettigare med torr ved.

Kauhavan Kaukolämpö tänker gå över till att bränna färsk ved i alla sina ugnar. Den färska vedens fördelar noterades efter ett misstag där man körde in färsk ved i ugnen i stället för torr ved.

- Vi är väldigt nöjda med det här bränslet och kommer att ta det i bruk i alla våra kraftverk. Vi behöver inte göra några nya investeringar, bara byta bränsle, säger vd Ari-Matti Mattila.

- Den färska veden brinner bättre och renare, säger Mattila.

Den färska veden brinner rent när den eldas i över 800 grader.

Torr ved vettigare i spisen

Alpo Kitinoja på Vasa universitet, leder ett projekt vars mål är att hitta nya och innovativa metoder för att ta till vara energi från skogen.

- I färskt trä finns ämnen som brinner bättre och hetare, säger Kitinoja.

Forskare bedömer att det bara behövs två tredjedelar färskt trä jämfört med torrt trä för att producera samma mängd värme.

Den färska veden må fungera bra i stora och väldigt heta ugnar, men för till exempel bastuugnen är det fortfarande vettigast med torr ved.

Så den som hyser förhoppningar om att dra nytta av färsk ved i spisen och bastuugnen har ingen orsak att hurra.

- Det lönar sig inte. I de större ugnarna är temperaturen betydligt högre, mellan 800 och 1000 grader, och där har man också den teknologi som behövs för att tillvarata energin, säger Kitinoja.

Enligt Kitinoja brinner torr ved bättre än färsk i spisen och i bastun. Fördelarna med färsk ved begränsas till större anläggningar.

Yle Pohjanmaa - Hanne Leiwo, Hannu Puikkonen

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten