Hoppa till huvudinnehåll

Kina stoppar all import av kol från Nordkorea - hårt slag om det förverkligas

Arkivbild från den nordkoreanska kolgruvan Toksan i februari 2006.
rkivbild från den nordkoreanska kolgruvan Toksan i februari 2006. Arkivbild från den nordkoreanska kolgruvan Toksan i februari 2006. Bild: EPA/KCNA Nordkorea,stenkol,kolgruva

Från och med söndagen stoppar Kina all kolimport från Nordkorea. Det meddelade det kinesiska handelsministeriet. Om Kina verkligen fullföljer beslutet den här gången, så kan det få stora konsekvenser för den nordkoreanska ekonomin.

Enligt Kinas handelsministerium ska importstoppet gälla från och med den 19 februari och fram till slutet av det här året.

Kina har tidigare uppgett sig stoppa importen av nordkoreanskt kol, men då lämnat kryphål som utnyttjats friskt.

I april 2016 meddelade Kina att importen skulle stoppas för att man ville följa FN:s sanktioner riktade mot Nordkoreas atom- och missilprogram. Men då hette det att man undantog kol "avsett för folkets välbefinnande".

Den senaste kinesiska statistiken visar att trots beslutet i april så har kolimporten från Nordkorea ökat med tolv procent under de senaste 12 månaderna.

Nordkorea är Kinas fjärde största leverantör av kol

Sydkorea rapporterade i början av veckan att Kina hade stoppat ett nordkoreanskt fartyg lastat med kol att anlägga hamnen i Wengzhou. Kollasten var värd ungefär en miljon dollar.

Fartyget avvisades den 13 februari, dagen efter Nordkoreas senaste missiltest.

Politiska bedömare tror att dagens meddelande om totalt importstopp kan ha att göra med missiltestet. De utesluter inte att det också kan ha att skaffa med mordet på Kim Jong-Nam, den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns halvbror.

Kim Jong-Nam misstänks ha giftmördats på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia, på beordran av Kim Jong-Un.

Frånsett orsak så är det ett hårt slag för den nordkoreanska ekonomin om Peking verkligen fullföljer sitt totala importstopp

Det utfattiga landets kolexport går nästan helt till Kina och Nordkorea är Kinas fjärde största leverantör av kol.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes