Hoppa till huvudinnehåll

Norge sågas fullständigt efter stafettfiaskot: ”En svart dag”

Emil Hegle Svendsen.
Emil Hegle Svendsen hade en blytung dag i likhet med sina landsmän. Emil Hegle Svendsen. Bild: imago/Camera 4/ All Over Press Emil Hegle Svendsen

Norge sköt illa, åkte långsamt och gjorde en urusel insats i herrarnas skidskyttestafett. Då ber landslagschefen om ursäkt. ”Vi kan bara beklaga till alla som sitter där hemma och tittar.”

Den norska kvartetten Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö var ett av de medaljtippade lagen i dagens herrstafett i skidskytte-VM.

Det gick inte som norrmännen hade hoppats och trott. För första gången på över ett decennium missade Norge stafettmedalj i ett mästerskap – och det var ord och inga visor i norsk tv efter den svagaste stafettinsatsen sedan 1993.

– Det är en svart dag för norskt skidskytte, säger NRK:s kommentator Andreas Stabrun Smith.

Hans expert Ola Lunde anser att det är ett ”jättenederlag”.

"Chanslösa"

De norska åkarna och landslagsledningen lade sig också platt efter åttondeplatsen. Laget var nästan 2,5 minut efter segraren Ryssland.

– Det var en ingen rolig upplevelse, säger Björndalen.

– Chanslösa, säger Svendsen.

– Katastrofalt. Jag hade förberett mig för alla scenarier utan det här, säger Tarjei Bö som tvingades åka en straffrunda.

Ber om ursäkt

Landslagschefen Morten Aa Djupvik har inte fått uppleva något kanonmästerskap. Norge har haft det rätt tungt och medaljerna har varit få.

Herrstafetten var ändå den riktiga bottennoteringen.

– Det är inte bra nog. Vi kan bara beklaga till alla som sitter där hemma och tittar, säger han till NRK.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att det skulle gå så här, säger han till VG.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport