Hoppa till huvudinnehåll

Överraskande upptäckt i Kauhava: Färsk, blöt ved brinner bättre och sparar pengar

Stocktransport.
Stockar som stått länge och torkat i högar vid kalhyggen ger inte lika bra effekt som färskt skogsbränsle, anser forskare som studerat upptäckten i Kauhava. Stocktransport. Bild: Lehtikuva stockar,skogsindustri,skogar

I Kauhava övergår man till att bränna färskt skogsbränsle i värmeverken eftersom det har visat sig vara mer effektivt än torrt bränsle. Forskare uppskattar att bränsleåtgången minskar med närmare en tredjedel då man eldar färskt bränsle.

Det var av ett misstag som färskt skogsbränsle hamnade i förbränningsugnen vid det nybyggda värmeverket i Kauhava förra vintern.

Men missen ledde till en överraskande upptäckt: det färska, blöta, bränslet brann bra och gav till och med mera värme än det torra bränslet som vanligtvis används.

- Vi är mycket nöjda. Nu behövs inga nya investeringar, vi bara byter bränsle, säger Ari-Matti Mattila, vd för Kauhavan Kaukolämpö.

Det kommunala energibolaget övergår nu till att bränna färskt skogsbränsle i alla sina värmeverk. Också Laihela i Österbotten har börjat testa metoden och Vanda Energi överväger att börja bränna färskt trä.

Stockar som legat i skogen länge värmer sämre

Sedan nyttan med färskt skogsbränsle upptäcktes i Kauhava har en grupp forskare från bland annat Vasa och Helsingfors universitet börjat titta närmare på fenomenet.

Enligt forskarna försvinner stora mängder brännbara ämnen från stockar som står i skogen och torkar länge. En stockhög som står i skogen och torkar i ett år förlorar en stor del av sin effekt.

Jämfört med färskt skogsbränsle kan torkat trä ha 20 till 30 procent lägre värmevärde, eftersom flera viktiga ämnen avdunstat.

- Färskt trä innehåller ämnen som terpen, olja och alkohol. De här ämnena brinner bättre och ger mer värme, säger Alpo Kitinoja från Vasa universitet som är ordförande för forskargruppen.

I värmeverkets förbränningsugn förgasas de här ämnena och förbränns sedan explosionsartat, vilket ger mer värme än vad torrt bränsle skulle göra.

Timmertockar i Hagen
Att lämna stockar för att torka i skogen i längre perioder är ineffektivt, anser forskare. Timmertockar i Hagen Bild: YLE/Minna Almark hagen

Också vattnet i det färska bränslet hjälper till i förbränningen.

- Då man bränner färskt hjälper det heta vattnet till att frigöra väte, som också det brinner bra, säger Raimo Timonen, lektor i kemi vid Helsingfors universitet.

Samma värme - mindre ved

Forskargruppen har inte rett ut alla frågor kring varför färskt skogsbränsle är så mycket effektivare och vilka följder det kommer att få.

Men redan nu uppskattar arbetsgruppen att det går att spara in rejält med pengar på upptäckten. Använder man färskt trä kan man dra ner på mängden skogsbränsle med en tredjedel.

- Det blir allt vanligare att använda skogsbränsle i energiproduktionen. Om man kan skippa var tredje stocktransport till värmeverket är nyttan stor, säger Kitinoja.

I klimatstrateginsom regeringen offentliggjorde i höstas betonas biobränslen starkt, vilket betyder att skogarna i framtiden blir en allt viktigare energikälla.

Flera oppositionspolitiker anser däremot att regeringen vill fälla för mycket skog.

Bastuved.
Att värma sitt hus eller sin bastu med blöt ved är ingen idé. För att få ut den positiva effekten krävs stora anläggningar med höga förbränningstemperaturer. Bastuved. Bild: Yle/Rolf Granqvist ved,bastuved

Det måste bli 800 grader - lita inte på blöt ved i bastuugnen

Den nya metoden går ändå inte att tillämpa i vilka ugnar som helst. Fördelarna syns i värmeverk med en effekt på minst 3 megawatt där förbränningstemperaturen hög. Kauhavas värmeverk, där nyttan med färskt skogsbränsle upptäcktes, har en effekt på 10 MW.

Att testa blöt ved i bastuugnen leder ingen vart.

- Det lönar sig inte. I stora förbränningsugnar når elden en temperatur på 800 till tusen grader och där finns det möjligheter att ta till vara energin, säger Kitinoja.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes